Így néz ki a Skype központja

Ezúttal az éppen tízéves Skype irodáját mutatjuk be. Egy évtized alatt alaposan megizmosodott a cég, hiszen az adatok szerint ezidáig 1400 milliárd percnyi hang- és videohívást bonyolítottak le a Skype-rendszeren keresztül. Vagyis ha az összes hang- és videohívást végig szeretnénk hallgatni, akkor 2,6 millió évre lenne szükségünk. Indítottak már hívást az Északi- és a Déli-sarkról […]

Ezúttal az éppen tízéves Skype irodáját mutatjuk be. Egy évtized alatt alaposan megizmosodott a cég, hiszen az adatok szerint ezidáig 1400 milliárd percnyi hang- és videohívást bonyolítottak le a Skype-rendszeren keresztül. Vagyis ha az összes hang- és videohívást végig szeretnénk hallgatni, akkor 2,6 millió évre lenne szükségünk. Indítottak már hívást az Északi- és a Déli-sarkról is, sőt valaki a Mount Everest csúcsán létesített forró drótot a Skype segítségével.

A cégközpont megalkotásánál a Skype célja egy világszínvonalú iroda kialakítása volt, amely megkülönbözteti őket a versenytársaktól, így az igazi tehetségek hajtóvadászata során előnybe kerülhetnek. Hiszen mint tudjuk, manapság a kvalifikált és kiemelkedő tehetségű munkatársak toborzásában és megtartásában – különösen az informatika területén – elsőrangú szempont az igényes munkakörnyezet kialakítása. Mint ezt igazolják a Facebook vagy a Google látványos munkaterei, vagy éppen a hazai startupok – NNG, Prezi, LogMeIn – pazar irodái.

Közel 5000 négyzetméteres irodateret kellett kialakítani a 250 alkalmazott részére, ahol a legújabb technológiai fejlesztések is helyet kaptak. A tervezői munkálatok a Blitzre vártak, akik már számos igazán fantasztikus irodát alkottak. A tér természetesen reflektál a Skype innovatív cégkultúrájára, hiszen a fejlesztések egy percig sem állhatnak le, különben lehúzhatják a rolót, és lemaradnak, mint a Nokia. A funkcionalitás volt a bűvös szó, vagyis a kreatív munkaterek ösztönzik az interakciót és a spontán ötleteléseket, valamint a cég működési területéből adódóan a speciális akusztikai igényeknek is meg kellett felelni. A projekt végül elnyerte a LEED ezüst minősítést is, vagyis a környezettudatos szempontok hangsúlyos szerepet kaptak a megvalósítás során.


 

A nagy nyitott terekben tárgyalók és telefonfülkék is találhatóak, hogy ha a privátszféra vagy az akusztika ezt megköveteli. Alkalmi informális megbeszélésekre is számos helyszín adódik, főként a nagyobb csomópontokon, ahol nagy az átmenő forgalom, így aztán sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a különböző területeken dolgozó munkatársak összefussanak. Különböző típusú munkakörnyezeteket alakítottak ki, hogy elősegítsék az interakciót, és ez ügyben előzetes kutatásokat is végeztek egy csapat felállításával. Az „agilis gondolkodás” jegyében szinte mindenhol fehér írótáblák függenek a falakon, így bármilyen új ötlet adódik, csak felskiccelik, így semmi sem vész kárba. Egy apró agyhullám-rezdülés, és az írótábla mint egy botcsinálta EKG azonnal rögzíti a tényállást, illetve az ötletmorzsát.

Az egyterű iroda térszerkezete is tudatos koncepció eredménye. A munkaállomásokat úgynevezett koncentrációs zónáknak hívják, és a közösségi zónákon kívül mintegy az épület kerületét alkotó vonalra vannak felfűzve, ahol nagyobb a természetes fény és kisebb a zaj. Az együttműködő zónák – ahol a tárgyalók, a kávésarkok és a fehér írótáblák találhatóak – a központi részeken vannak kialakítva, ahol természetszerűleg nagy az átmenő forgalom, vagyis egy igazi nagy találkahelyről beszélhetünk, mintha egy kisvárosban a főtéren összejönnének a helyi lakosok estefelé egy kis trécselésre. Csak itt, ha minden jól megy, akkor dollármilliókat hozhat a kis éji terefere – nappal.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

SOCIAL BOX