Neudoerfler, egy irodabútoros nagyágyú

– Mióta van jelen a Neudoerfler Magyarországon és milyen termékekre specializálódtak? – Az 1946-ban alapított Neudoerfler Ausztria egyik vezető irodabútorgyára 250 alkalmazottal, Magyarországon több mint 20 éve van jelen. A Neudoerfler Office Systems Kft. jelenlegi formájában 1998 óta működik. Újbudán a Bartók Udvar mellett közel 200 négyzetméteres úgynevezett „Living Office”-ban várjuk leendő partnereinket, amely egyszerre […]

– Mióta van jelen a Neudoerfler Magyarországon és milyen termékekre specializálódtak?

– Az 1946-ban alapított Neudoerfler Ausztria egyik vezető irodabútorgyára 250 alkalmazottal, Magyarországon több mint 20 éve van jelen. A Neudoerfler Office Systems Kft. jelenlegi formájában 1998 óta működik. Újbudán a Bartók Udvar mellett közel 200 négyzetméteres úgynevezett „Living Office”-ban várjuk leendő partnereinket, amely egyszerre munkahely és bemutatóterem is. A cégcsoport gyártási palettája magában foglalja a funkcionális és dizájnorientált irodabútor megoldásokat, az exkluzív vezetői bútorokat, az elektromosan magasságban állítható munkaasztalokat, a beépített szekrényfalakat, az üvegfalakat, valamint a forgó- és tárgyaló székeket. A Neudoerfler folyamatos innovációban gondolkodik, így lépést tart az igényekkel mind funkcionálisan, mind dizájnban, minőségi szolgáltatások tekintetében Európa élmezőnyébe tartozik;  bútoraink ár-értékaránya pedig kiemelkedő a piacon. Többször megmérettettünk már tendereken, számos neves magyar vállalat választott bennünket hosszú távú beszállítójának. Büszkék vagyunk arra, hogy 2011-ben az a Syngenta nyerte az Év Irodája versenyt, ahová a bútorok közel 90 %-át mi szállítottuk.

– Milyen szolgáltatásokat nyújtanak?

– Teljes körű szolgáltatást nyújtunk, amely a bútorok gyártása, kiszállítása, összeszerelése, kulcsrakész átadása mellett magában foglalja az iroda berendezések és térkialakítások megtervezését, tanácsadást, valamint a látványtervek ingyenes elkészítését. Ráadásul 5 éves garanciát biztosítunk a termékeinkre. Nagyon gyorsan be tudunk rendezni akár egy 200 fős munkahelyet is, hiszen a gyártó helyszín a magyar határtól mindössze 30 kilométerre található. Termékeink környezetkímélő módon csomagolás nélkül, különlegesen kialakított szállítóeszközökkel érkeznek. A cég méreténél fogva egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni, és ehhez a megfelelő technológiával is rendelkezünk. Így pl. a fémmegmunkálás lézeres technológiával történik, így különösen precíz kivitelezésű és esztétikus termékeket kapunk.

– Milyen termékeket, szolgáltatásokat emelhetünk ki, amelyek a Neudoerfler versenyképességét biztosítják a piacon?

– Az exkluzív kategóriába tartozó „Mark Pro+” vezetői bútorcsalád igazi különlegesség a piacon, amely a modern bútorgyártás kézműves remeke. De több egyedi szolgáltatással is büszkélkedhetünk. Szolgáltatásunk része az akusztikai tanácsadás és a  látványtervi változatok ingyenes elkészítése. A termékeink nagy része gyárilag készre szerelve érkezik, tehát nem a helyszínen állítjuk össze a bútorokat, ezért lényegesen stabilabb bútorokat szállítunk lényegesen gyorsabban. Ha pl. egy 450 fős munkahelyet kell bebútorozni, akkor mi a bútorok installálását 3-4 nap alatt elvégezzük, míg lapra szerelt bútorok esetében  a szekrények, asztalok összeszerelése másoknál akár két hétig is eltarthat. További előny az asztalok esetében alkalmazott excenteres gyorskötési megoldás, amelynek eredményeként  másodpercekben mérhető az összeszerelés és az esetleges szétszerelés, hiszen nincsenek csavarkötések. Ez nem csak az összeszerelésnél, hanem költözésnél is nagy előny. Tolóajtós szekrényeinknél 100 %-os a polcok elérhetősége, ami szintén nem általános a piacon.

– A magyar piac óriási átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Azonban miközben egyre szofisztikáltabb igények merültek fel, a válság megakasztotta ezt a természetes fejlődést. Hogyan érzékelik ezt a kettőséget a mindennapokban?

– Régen a fizetőképes kereslet sokkal erőteljesebb volt, mint manapság. Bár napjainkban a minőségi vevőkör továbbra is jelen van, de korábbiakhoz képest előtérbe kerültek a szofisztikáltabb igények, hiszen míg régen a nagy vevőink is főként mennyiségre vásároltak, most a minőségi munkakörnyezet megvalósításának igénye a gyakoribb. Azonban az ellentétes trendek is érvényesülnek. Hiszen speciális igényekkel jelentkeznek a partnereink, egyre jobban figyelnek a cégek a zöld szempontokra. A beszállítóknak a speciális igényekre sokkal jobban oda kell figyelniük, így többek között lényeges szempont, hogy a bútorok hány százaléka készül újrahasznosított anyagból. Székeink esetében például ez az arány kimagasló, hiszen életciklusuk végén 98 %-ban újrahasznosíthatóak, miközben már születésükkor 30 %-ban újrahasznosított anyagból készültek.

– Milyen újfajta igények merültek fel az elmúlt években?

– Előtérbe kerültek a nagyteres irodák a hangsúlyosabb közösségi terekkel, amelyek négyzetméter-megtakarítással járnak és javítják a kommunikációs csatornákat is. A munkavállalókat egyre kevésbé szeretnék arra kényszeríteni, hogy napi 8 órán át egy íróasztalnál üljenek, ezért speciálisan kialakított, kényelmes, számos pihenőtérrel ellátott munkakörnyezetet kívánnak megteremteni. Ehhez a miliőhöz illeszkedő bútorokat szeretnének vásárolni. Sajnos az iroda kialakítását sok esetben nem bízzák tértervezőre vagy belsőépítészre, mivel nagyon erős kontroll alatt tartják a kialakítás költségvetését. Az egyterű irodáknál nagyon oda kell figyelni az akusztikára is. A Neudoerfler munkatársai rendszeres képzéseken vesznek részt neves osztrák és német szakemberek irányítása mellett, és a termékeink is alkalmazkodtak az új igényekhez. Élen járunk e speciális területen, pl. az akusztikus elemekkel ellátott szekrényeink jelentős mértékben segítenek a jó közérzet kialakításában.

– Ez a kettőség, vagyis a költséghatékonyság és a szofisztikáció hogyan párosítható össze, hogy valóban igényes munkaterek jöjjenek létre?

– Nem arról van szó, hogy nagyon olcsó bútort szeretnének, hanem ugyanazt a minőséget szeretnék olcsóbban. Ilyenkor a gyártóknak kell növelniük a hatékonyságot, ennek egyik sajnálatos módja, ha elviszik a gyártást pl. Ázsiába vagy Dél-Amerikába. Mi ezzel szemben más megoldásokat keresünk, próbálunk nagyobb mennyiséget gyártani, portfóliónkat kisebb adminisztrációval működni, vagy éppen a szállítást és a szerelést optimalizálni. Termékkínálatunk bővítések érdekében együttműködünk Európa legnevesebb  gyártóival.

– Az egyterű irodák terjedésével az állandó munkaállomások rovására növekszik a közösségi tér aránya. Hogyan csapódik le ez a mindennapos működésben?

– Nagyon cégfüggő, hogy hol és milyen mértékben figyelnek oda a közösségi terekre. Ez valójában vállalati kultúra kérdése – ahány cég, annyi szokás. Nyilván a break-out területek régebben nem foglaltak el jelentős tereket, most ezek aránya növekszik. De nem minden esetben érvényesül ez a trend. Megfigyelhető az a tendencia is, hogy ritkábban kerül sor az irodabútorok lecserélésére, hosszabb ideig használják azokat, viszont a break-out területekre egyre inkább odafigyelnek, pénzt csoportosítanak át ezekre az inspiratív terekre. De arra hívnám fel az ügyfelek figyelmét, hogy ne essünk át a ló túloldalára: kialakítjuk a nagy, átlátható irodákat, miközben az ún. fókuszmunkára kevésbé figyelünk. Pedig felmérések szerint egy átlagos munkatárs figyelme három percenként változik, vagyis a hibázási lehetőségek megsokszorozódhatnak. Ezért az egészséges egyensúly érdekében a privát tereket is meg kell őrizni, hogy a komoly pénzügyi hatásokkal rendelkező hibázási lehetőségeket visszaszoríthassuk. Ezért arra ösztönözzük a cégeket, hogy az átalakítások előtt vizsgálják újra az adott teret, nézzék meg az alapvető munkafolyamatokat, és ha kell, változtassanak a korábbi rossz beidegződéseken. A Neudoerfler Office Systems szolgáltatásai között nagyon előkelő helyen áll az a tanácsadói munka, amely e területeket vizsgálja meg és nyújt hasznos javaslatokat. Érdemes ezzel foglalkozni, hiszen a hatékony térkialakítással olcsóbbá válik az ingatlan, mert például amíg az adott 400 m2-en eddig 28-an ültek, most akár 40 embert is kényelmesen el lehet helyezni.
 

SOCIAL BOX