Thaiföldi álom: közösségi iroda a trópusokon

Bangkok. Ki ne vágyna Thaiföldre úgy január tájékán, hogy a tengerpart fehér homokját csodálja, netán kultikus helyeket látogasson, vagy a helyi konyha csodálatos ízeit kóstolja meg. Mindemellett Bangkok szupersebességgel fejlődik, az urbanizáció olyan fokára jutott, amelytől mi itt Budapesten csak álmodozni tudunk. A közösségi irodák frontján is egészen jól állnak. A Klique Desk nevezetű például […]

Bangkok. Ki ne vágyna Thaiföldre úgy január tájékán, hogy a tengerpart fehér homokját csodálja, netán kultikus helyeket látogasson, vagy a helyi konyha csodálatos ízeit kóstolja meg. Mindemellett Bangkok szupersebességgel fejlődik, az urbanizáció olyan fokára jutott, amelytől mi itt Budapesten csak álmodozni tudunk. A közösségi irodák frontján is egészen jól állnak. A Klique Desk nevezetű például extrém belsőépítészeti megoldásokkal operál. Pedig a kiindulópont nem volt túl bíztató, hiszen a közösségi irodát egy meglehetősen ronda, öt emeletes épületben kellett kialakítani. De innen szép nyerni. A ház több mint harmincéves, így struktúrájában meglehetősen elavultnak számított, valamint esztétikailag is meglehetősen leromlott állapotban volt.

Ellenben Bangkok üzleti központjának szívében található az épület, így aztán itt igazán nagyot lehetett alkotni. És ekkor érkezett a tervező csapat, mint egy mentőalakulat, és kitalálta ezt az igazán impozáns, élénk sárga színkombinációt, amely erős hatást gyakorol az ügyfelekre, valamint megfelelő kontrasztot képez az épület külső arculatával szemben. Ezzel a megoldással egy csapásra új identitást kapott az épület és szinte branddé vált a meglepően eredeti belsőépítészeti stílusa miatt. A sárga az optimizmust, a világosságot, a vidámságot képviseli, amely a határozott döntésekre és a tiszta gondolkodásra ösztönöz. Úgy látszik, arrafelé nem ismerik a hazai sárga irigység-faktort.

A tervezőcsapat, vagyis a Studio of Design and Architecture és a k2design olyan munkahelyet akart létrehozni, amely pozitív és optimista hatást gyakorol az ügyfelekre, valamint az együttműködő munkára is ösztönöz. A közösségi és a privát irodákat használó ügyfeleknek eltérő igényeik vannak, a kialakítás során tehát biztosítani kellett a megfelelő egyensúlyt a kétfajta tevékenységtípus között. Ezért a tervezők felvázoltak egy térképet a munkafolyamatokról, ahol a közösségi irodahasználók az interaktív munkatereket preferálják, a privát irodahasználók pedig a szegregáltabb területeket igénylik. Ezután a flexibilis terek kialakítására fókuszáltak, amelyek mindkét igényt kielégíthetik.

A két munkatípus egyidejű jelenléte miatt az alaprajzi elrendezés kevésbé strukturált és egyszerű, kényelmes irodabútorokkal látták el az egyes helyiségeket. A nyitott terek pedig egyfajta kávézóhangulatot teremtenek, amelyek a kreativitást ösztönzik, emellett kellő transzparenciát biztosítanak. A közösségi helyiségek, mint a konyha, a tárgyalók vagy a konferenciatermek pedig minden egyes felhasználó számára könnyen megközelíthetőek. A végeredmény elégedettségre ad okot, hiszen egy eredeti, befogadó, kényelmes és hasznos munkatér jött létre, ahol valóban mindenki jobban teljesíthet.

 

 

 

SOCIAL BOX