A boldogság titka a kis iroda

Az irodaházak százaiban világszerte dolgozó, több tízezer megkérdezett egy dologban hasonlított: elégedetlenek voltak a hőmérséklettel. A kutatók azt fedezték fel, hogy a dolgozók több mint ötöde számára nem kellemes az irodai klíma és ez független volt az iroda típusától – idézi a The Daily Telegraph online kiadása a Journal of Environmental Psychology című szaklapban megjelent […]

Az irodaházak százaiban világszerte dolgozó, több tízezer megkérdezett egy dologban hasonlított: elégedetlenek voltak a hőmérséklettel. A kutatók azt fedezték fel, hogy a dolgozók több mint ötöde számára nem kellemes az irodai klíma és ez független volt az iroda típusától – idézi a The Daily Telegraph online kiadása a Journal of Environmental Psychology című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Sydney Egyetem kutatói 303 amerikai, finn, ausztrál és kanadai irodaház több mint 40 ezer dolgozóját kérdezték meg. Elemzésük szerint a nagy, közös irodák dolgozói úgy vélik, a könnyebb kommunikáció előnyei nem egyenlítik ki a privát tér hiányából és a zajterhelésből fakadó hátrányokat.

Túl sok zaj és túl sok fül

“A kapott eredmények kategorikusan ellentmondanak annak a vélekedésnek, hogy a nagy, közös tér elősegíti a kollégák közötti kommunikációt, ezáltal javítja a dolgozók általános elégedettségét a munkakörnyezetüket illetően” – olvasható a tanulmányban.

A munkahelyi elégedetlenség két legfőbb oka a kutatás szerint a privát tér hiánya és a zavaróan magas zajszint . A “kommunikáció egyszerűsége” miatti elégedettség nem volt nagyobb arányú a nyitott termekben, mint a kis szobákban ülőknél.

Az is kiderült az elemzésből, hogy a nyitott irodákban dolgozók felét zavarta, hogy nincs privát beszélgetés, azaz mindenki hallhat minden szót. A kis magánirodákban, csukott ajtók mögött ülők voltak leginkább elégedettek a munkahelyi térrel, utánuk következtek a több személyes, de kis területű szobák, végül a nagy, egyterű irodák dolgozói – akár válaszfalakkal elhatárolt, kis egységekben, akár teljesen nyitott térben ültek.

SOCIAL BOX