Nincs Álomsziget

A határozat azzal indokolja a visszavásárlást, hogy “a Hajógyári-szigeten széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú – lakossági kikapcsolódás, szabadidős tevékenység eltöltésének lehetőségeit biztosító közösségi tér kerüljön létrehozásra”. A vételár forrásai több tételből állnak össze. Az idei költségvetésből – az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokból – 1 milliárd forintot fordítanak erre a […]

A határozat azzal indokolja a visszavásárlást, hogy “a Hajógyári-szigeten széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú – lakossági kikapcsolódás, szabadidős tevékenység eltöltésének lehetőségeit
biztosító közösségi tér kerüljön létrehozásra”. A vételár forrásai több tételből állnak össze. Az idei költségvetésből – az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokból – 1 milliárd forintot fordítanak erre a célra. A mostani tulajdonos játékkaszinó koncessziójának megszüntetésére legfeljebb 1 milliárd forint – plusz áfa – használható fel az idei költségvetés közvetlen kiadásaiból. A múlt évi, kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatok közül a Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetből 1 milliárd 325 millió, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetből 387 millió, míg a NAV fejezetből 1 milliárd 286 millió forint használható fel a vásárláshoz.

A közép-európai ingatlan befektető Plaza Centers 2007 januárjában jelentette be, hogy a Hajógyári-szigeten még abban az évben elkezdődik a 360 ezer négyzetméteres Álom-sziget építése. Az 1,5 milliárd euróba kerülő és 2012-re elkészülő beruházás végeredménye egy kis Las-Vegas lett volna a tervek szerint, szállodákkal, operaházzal, színházzal, dunai kikötővel. A környezeti hatásvizsgálatot 2009 márciusában kezdte el a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A beruházó az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. – mint projektcég – lett.

A céginformáció adatai szerint az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. jegyzett tőkéje 3,5 milliárd forint. A cég ügyvezetője, a budapesti lakóhellyel rendelkező Shmuel Sammy Smucha. Az 1991-ben alapított társaságnak 2012. április 16. óta 10 tulajdonosa van. Közöttük található például a Nádudvari Agráripari Szövetkezet, a vagyonkezelő Minesol Magyarország Kft. és a ciprusi bejegyzésű E.S.I. Associates Holdings Limited is.

Ez volt a terv

A napi.hu korábbi információi alapján, a Plaza Centers csoporthoz tartozó fejlesztő nagyszabású terveiben 35 ezer négyzetméter beépítésével kalkulált. Többek közt 2600 négy- és ötcsillagos szállodai szobát, 3500 fős konferencia-központot, a Soho stílusában épülő szórakoztatónegyedet képzelt el a szigetre, üzletekkel, színházakat, múzeumot, mélygarázst, éttermeket és a vízi adottságokat kihasználva 300 hajó kikötését lehetővé tévő mólót, valamint nagy sétahajók számára is alkalmas kikötőt építene. A fejlesztő bőkezűen bánt a közcélú fejlesztések terveivel is, ezek között szerepelt a sziget és az Árpád híd közvetlen közlekedési kapcsolatának kiépítése, a K híd át- vagy újjáépítése 4 sávossá, egy alagút a Szentendrei út, Bogdáni út kereszteződése és a sziget között. Az Óbudai (Hajógyári)-sziget déli részén fekvő mintegy 32 hektárra megálmodott központ 2008-ban megnyerte a koncessziós pályázatot, majd 2009 tavaszán az Álomsziget-projektet nemzetgazdaságilag kiemelt fejlesztéssé nyilvánították, ezzel is gyorsítva és egyszerűsítve a megvalósítást. A kiemelt státuszt azonban a kormányváltást követően, 2010 novemberében visszavonta a kormány. Az MKB Bank is beszállt a projektbe.

SOCIAL BOX