Tündéri helyre költözött a teázólánc

Ezúttal egy roppant érdekes tevékenységet folytató cég új irodáját ismerhetjük meg, hiszen a T2 Ausztrália vezető tea-kiskereskedelmi vállalata, a kontinensen 38 üzlettel rendelkezik, ahol a teák hatalmas választékát kínálják, miközben kóstolásra is van lehetőség. A 16 éve működő vállalat eladási statisztikáit jól jellemzi, hogy havonta 8 millió csésze tea készíthető az általuk értékesített termékekből. Üzleteik […]

Ezúttal egy roppant érdekes tevékenységet folytató cég új irodáját ismerhetjük meg, hiszen a T2 Ausztrália vezető tea-kiskereskedelmi vállalata, a kontinensen 38 üzlettel rendelkezik, ahol a teák hatalmas választékát kínálják, miközben kóstolásra is van lehetőség. A 16 éve működő vállalat eladási statisztikáit jól jellemzi, hogy havonta 8 millió csésze tea készíthető az általuk értékesített termékekből. Üzleteik külső arculata és ízléses belsőépítészeti megoldásai pedig nem csak a vásárlók elismerését nyerte el, hanem már díjakat is besöpörtek.

A cég tehát ennek az imázsnak és szofisztikált üzletfilozófiának megfelelően alakíttatta ki új cégközpontját. Ennek érdekében a Landini Associates tervezőcég új életet lehelt egy régi ipari csarnokba az ausztrál Melbourne-ben, hogy a T2 számára megfelelő miliő létrejöhessen. A célt a szokásos módon kettős motiváció vezérelte: egyrészt az eredeti épület pompáját respektálták a felújítással, másrészt a megrendelő cég, vagyis a T2 vállalati kultúráját is meg kellett jeleníteni. Az épület meghatározó elemeit – mint a gerendákat, az oszlopokat, a homokfúvott téglafalakat – eredeti állapotukban renoválták, hogy az ipari objektum történetére méltóképpen emlékezhessenek. Mindezek éles kontrasztban állnak a T2 védjegyét is jelentő sötét színvilággal.

Az eredeti struktúra okozta korlátok végül a renoválás előnyévé váltak, hiszen a raktár különböző szintjeit úgy vértezték fel eltérő funkcióval, hogy eközben az egységes tér kialakításán dolgoztak. A különböző szintek egymáshoz illesztése más élményt jelent a látogatók, és mást jelent az alkalmazottak számára, ha belépnek az újjávarázsolt ipari létesítménybe. Hiszen a látogatók és az alkalmazottak két különböző bejáraton érkeznek az épületbe, és két különböző dizájn fogadja őket. Míg a munkatársak egy rámpaszerű lépcsősoron keresztül merülnek alá az építmény gyomrába a hátsó parkoló felől, addig az ügyfelek egy acélkeretes ajtón keresztül lépnek a hatalmas belmagasságú fogadótérbe, ahol rögtön beleütköznek a T2 méretes logójába.

A lobbytérben szokásos módon a recepció található, amely mellett egy teabárt is kialakítottak, de ez a cég profiljából következően szinte természetes. Ez utóbbi egy olyan informális hely, ahol a munkatársak a vendégekkel beszélgethetnek, megihatnak egy teát, miközben a látogatókban tudatosul, hogy hol is járnak éppen. A díszletek valójában a cég ún. T2B kiskereskedelmi koncepcióját promótálják, ahol egy betonelemből készült bár és egy teakönyvtár alkotja a fő díszleteket.

Amíg az ipari fíling megjelenése folytatódik az emeleti helyiségekben is, addig az itt található teakészítő és kóstoló műhely, valamint az igazgatóság irodája egy egészen más színpalettát képvisel, mint az ügyfeleket fogadó teret meghatározó fekete panelelemek és a nyers faszínek. Itt a fehér, tiszta teret hangsúlyozzák, amelyet az ablakokon beáramló természetesség és fény is hangsúlyoz. A fejlesztés célja összességében az volt, hogy egy innovatív és funkcionális irodateret hozzanak létre, amely a kultúra és az urbanitás megértésére koncentrál, miközben természetesen a teakészítés évszázados művészetét is ünnepli.

 

SOCIAL BOX