A Skanska inspiráló zöld irodája Budapesten

„Vissza a természethez!” – adta ki a jelszót Rousseau még a XVIII. században, a felvilágosodás évszázadában. Aztán a szép elveket elsöpörte az ipari forradalom, de a XX. század vége felé ráébredt az emberiség, hogy a fogyasztói társadalom mindenhatósága hosszú távon fenntarthatatlan. A környezettudatos fejlesztések egyik úttörője, valamint az európai és amerikai ingatlanfejlesztési piac egyik prominens […]

„Vissza a természethez!” – adta ki a jelszót Rousseau még a XVIII. században, a felvilágosodás évszázadában. Aztán a szép elveket elsöpörte az ipari forradalom, de a XX. század vége felé ráébredt az emberiség, hogy a fogyasztói társadalom mindenhatósága hosszú távon fenntarthatatlan. A környezettudatos fejlesztések egyik úttörője, valamint az európai és amerikai ingatlanfejlesztési piac egyik prominens szereplője – a Skanska – Magyarországon is példát mutatott a zöld irodaházak fejlesztése terén. Tavaly decemberben adták át a Váci úti irodafolyosó vonzáskörzetében – a Kassák Lajos utcában – található Green House-t, amely jelenleg a legzöldebb irodaház Magyarországon. Ezt bizonyítja a LEED Platinum minősítés is.

„A Skanska nemzetközi gyakorlatának megfelelően a helyi irodák legtöbbször a legújabb saját fejlesztésű házban kapnak helyet, ezért is költöztünk a Népliget Centerből a Green House-ba. Irodánk – azon túl, hogy ideális munkahelyi környezetet nyújt – bemutató teremként is funkcionál, ahol leendő bérlőink betekintést kapnak az általunk kínált belsőépítészeti megoldások teljes palettájába. A tér belső kialakítása a világszerte képviselt Skanska szellemiséget, természetközeliséget, emberközpontúságot és munkahatékonyságot tükrözi” – mondja Rézműves Ildikó, a Skanska Property Hungary Kft. kommunikációs és marketing szakértője az irodablog.hu kérdésére, miközben bejárjuk az irodát.

És valóban, mind az iroda, mind az irodaház az emberközpontú munkahely egyik emblematikus példája, hiszen ha kitekintünk az ablakon, egy igényes és sokszínű kert tűnik fel, ahol szinte minden évszakban virágzik egy-egy növény. Itt is, ott is feltűnik egy kék, egy rózsaszín, amely valódi virágoskertté varázsolja az irodaház belső parkját. A dizájnos padok és árnyékolókkal fedett filagóriaszerű terek nem csak kötetlen beszélgetések, hanem munkamegbeszélések helyszínei is. Ekképpen Rousseau jelmondata „hazatalált”. Térjünk vissza mi is az irodába! Ha belépünk, már a recepciónál látjuk, hogy egy letisztult és légies, a nyitott teret előtérbe helyező munkahelyre érkeztünk. A fogadótérben helyezték el a lime zöld ülőgarnitúrát a vendégek számára, amely mögött egyfajta montázsként a cég projektjeit láthatjuk színes fotókon. Ahogy haladunk az iroda belsejébe, fokozatosan tárulnak fel a munkaállomások, amelyeket nagyszerűen kiegészítenek az egyéb helyiségek, így a konyha-étkező, a fénymásolót is rejtő adminisztrációs sziget, valamint a három tárgyaló és a telefonszobák.

A kialakítás lehetővé teszi, hogy a természetes fényt maximálisan kihasználhassák, az íróasztalokat az ablakok közelében helyezték el. A földszínek által uralt teret nagyszerűen ellenpontozzák az élénk zöld bútorelemek, így egy visszafogott, ám elegáns és vonzó munkakörnyezet jött létre, amely kellőképpen inspiráló, mindemellett egészséges atmoszférát biztosít a 17 főnyi Skanska magyarországi munkaszervezete számára. „A nyílt terek és az egyterű irodakialakítás dinamikusabbá teszi a szervezeti kommunikációt. Tárgyalóink (Terra, Aqua, Aero) a fenntarthatóságot és az újrahasznosításra való törekvést szimbolizálják” – magyarázza Rézműves Ildikó. A legkisebb tárgyaló az Aero, amelybe belépve a hátsó fehér falon domborműként három szélturbina jelenik meg, jelezve a megújuló energiák jelentőségét a cég számára. A legnagyobb tárgyaló a Terra, amelyben hat, rusztikus keretbe foglalt képben szürkés-feketés folyami kavicsok láthatóak – ezekre az installációkra pedig a Skanska legfontosabb értékei vannak felírva, amelyeket 126 éves története során mindig is vallott, illetve amelyek mentén szeretne tovább fejlődni. Az Aqua tárgyalóban a fehér falon a hullámmotívumok jelennek meg, ráadásul a színes világítótestekkel különböző hangulatokat lehet teremteni. A tárgyalókat mind a kert, mind az irodatér irányából árnyékolókkal lehet szeparálni.

A LEED Platinum minősítés nem csak az épület műszaki paramétereit határozta meg, hanem az irodák kialakítását is befolyásolta, hiszen a kiválasztott anyagoknak (szőnyegek, ragasztók, festékek) is meg kellett felelniük a szigorú kritériumrendszernek. „Már a tervezés során a környezettudatos szempontokat vettük figyelembe az esztétikum mellett. Előzetesen egy kétnapos csapatépítő tréningen vázoltuk fel munkatársainknak a kialakítás módját és a tervezett belsőépítészeti megoldásokat. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak” – emlékszik vissza Rézműves Ildikó, aki jelentős részt vállalt az irodakialakításban és a lakberendezési koncepció megvalósításában. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az iroda is megszerezze a LEED Platinum minősítést, amelyre a felhasznált anyagok ismeretében igen nagy esély mutatkozik.

Az újrahasznosítás jegyében a bútorok nagy része az előző irodából származik, persze a változó igényeknek megfelelően néhány elem átalakításra került. Az irodabútorok döntő többsége a Kinnarps és a Bene terméke. A légies, fehér világítótestek az Artemide cégtől származnak, amelyek úgy lebegnek fölöttünk, mintha madarak köröznének szabadon a végtelen tenger fölött. Ezek a könnyed lámpatestek mintha az egész irodát is szimbolizálnák, itt minden olyan természetes és magától értetődő, még a legapróbb dizájntárgyból is nyugalom árad. Ha távozóban még egyszer végigpillantunk az irodán, olyan nyugodt, inspiráló környezetet látunk, ahol szinte úgy dolgozhatunk, mintha otthon lennénk.

SOCIAL BOX