Budapest az évtized végére a régió startup központja lehet

A tanácskozást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), Svédország Nagykövetsége és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint vezető svéd cégek szervezték, az innovációs szeminárium középpontjában az “üzleti innováció és a következő generáció” állt. A közlemény idézi Cséfalvay Zoltánt, az NGM gazdaságstratégiáért felelős államtitkárát, aki elmondta: az NGM, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a hazai startup közösség szereplőiből […]

A tanácskozást a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), Svédország Nagykövetsége és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint vezető svéd cégek szervezték, az innovációs szeminárium középpontjában az “üzleti innováció és a következő generáció” állt.

A közlemény idézi Cséfalvay Zoltánt, az NGM gazdaságstratégiáért felelős államtitkárát, aki elmondta: az NGM, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a hazai startup közösség szereplőiből álló BudapestHUB munkacsoport együtt mérte fel, hogy milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy Budapest legyen a régió startup fővárosa.

Budapest az évtized végére a régió startup központja lehet

Az innovációs napon az NGM bemutatta a “Runway Budapest 2.0.2.0 – StartUp Credo” című kiadványát, amely célul tűzte ki, hogy Budapest az évtized végére a régió startup központjává váljon. A megújulás főszereplője a globális piacra törekvő startup közösség. A 2014-2020-as uniós tervezési és programozási ciklusban a Runway Budapest 2.0.2.0 program finanszírozására mintegy 140 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ennek kétharmadát visszatérítendő támogatások, pénzügyi eszközök tennék ki.

Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete a közlemény szerint kifejtette, hogy az innovatív gondolkodás és a vállalkozó szellem meglétéhez a jó oktatási rendszer és az üzletbarát környezet a két leginkább szükséges tényező, e két területre pedig komoly hatással lehet az állam.

Svédország a leginnovatívabb

Svédország egyike azon országoknak, amelyek GDP-jük legnagyobb részét fordítják kutatás-fejlesztésre. Ennek meg is van a hatása: Svédország idén sorozatban harmadszor lett az Európai Unió leginnovatívabb tagállama – mondta a nagykövet.

Az innovációs napok megrendezésének ötlete a tavaly októberi Svéd-Magyar Innovációs Fórum nyomán született. Az események lehetőséget biztosítanak a két állam szakértőinek eszmecseréjére, tekintettel arra, hogy Svédországban és Magyarországon is a közelmúltban készült el a nemzeti innovációs stratégia, amelynek megvalósítása mindkét államban megkezdődött.

A rendezvénysorozat májusi állomásán az új innovációs stratégiákat és reformokat vitatták meg, a júniusi eseményen az oktatás, a kutatás és a piaci szereplők együttműködésének lehetőségeit vizsgálták és mutatták be a résztvevők – írták a közleményben.

SOCIAL BOX