A JLL globális ingatlanügynökség egy csodálatos budapesti palotába költözött

A Jones Lang LaSalle (JLL) idén augusztusban költözött a Szabadság téri Irodaházba, amely 1901-ben épült a dúsgazdag bácskai gyáros és földbirtokos Dungyerszky család részére. Az államosítás után a neobarokk palota minisztériumi, majd irodai, szövetkezeti székház funkciót kapott. Néhány évvel ezelőtt azonban a teljes épületet reprezentatív bérirodaházzá alakították, amelynek során a belső udvart üvegtetővel fedték le, […]

A Jones Lang LaSalle (JLL) idén augusztusban költözött a Szabadság téri Irodaházba, amely 1901-ben épült a dúsgazdag bácskai gyáros és földbirtokos Dungyerszky család részére. Az államosítás után a neobarokk palota minisztériumi, majd irodai, szövetkezeti székház funkciót kapott. Néhány évvel ezelőtt azonban a teljes épületet reprezentatív bérirodaházzá alakították, amelynek során a belső udvart üvegtetővel fedték le, a tetőteret beépítették, valamint a mai igényeknek megfelelő irodai tereket és új közlekedési rendszert – új lépcsőházak, liftek – alakítottak ki. Az épület homlokzatát, a főbejárati térsort, a második emeletig felvezető díszlépcsőházat pedig rekonstruálták, míg az új épületelemeket a jelenkor építészeti stílusában valósították meg. Az épület belső udvarában egy elegáns átrium alakult ki, ahol még az eredeti födémszerkezetet is kitolták – így újabb értékes területet nyerve a bérlők számára.

A Szabadság tér az egyik legszebb budapesti lokáció, nem véletlenül hívják a JLL munkatársai is találóan mini Párizsnak. Ha kitekintünk az irodaház ablakain, akkor a századfordulós budapesti építészet legpazarabb épületeit láthatjuk. A JLL régebben az Alkotás Pointban székelt, majd rövid kitérőt tett a Széchenyi István téren, míg végül reményeik szerint hosszabb távra otthonra leltek a Szabadság téren. Az új iroda nem csak az épített környezet extraminősége miatt vonzó, hanem a lokáció is kitűnő, tömegközlekedési eszközzel, gépkocsival könnyen megközelíthető, és a partnerek is gyorsabban elérhetőek.

A JLL projektmenedzsment üzletággal foglalkozó – Project and Development Services – divíziója bonyolította le az iroda alaprajzi kialakítását, belsőépítészeti tervezését és a bútorozást is. A belsőépítész Péli Gábor mellett – aki korábban maga is a JLL PDS részlegén dolgozott – Dr. Onczay Gábor, Ádám Péter és Bukta Dániel alkotta a projektcsapatot. A tervezés során arra törekedtek, hogy az épület sajátos hangulatát megőrizve a modern kor igényeit kielégítő irodabelsőt hozzanak létre. Ez a kettőség a kivitelezés során is végig tetten érhető volt, hiszen a fenntarthatóság jegyében a korábbi bútorok jelentős részét megtartották, mindemellett kis asztalos manufaktúrák munkáját igénybe véve alakíttatták át a bútorokat. Ellenben a régi dicső korok hangulatát jelzik a századfordulós holland bútorok, itt említhetjük meg a fogadótérben elhelyezett két impozáns fotelt kis asztalkával, valamint a nagy tárgyalóban található restaurált hófehér komódot. Emellett kazettás álmennyezet biztosítja, hogy a gépészeti és elektromos rendszerek ne látszódjanak, hiszen ezúttal az épület adottságainak megfelelően nem a loftos stílus volt a fő „csapásirány”.

Ha belépünk a közel 40 alkalmazott munkahelyéül szolgáló 550 négyzetméteres térbe, akkor a recepció és a fogadóhelyiség nagystílű terébe érkezünk. Bal oldalt a recepció íves fekete tömbje mögött a JLL arculatát is meghatározó Budapestet ábrázoló grafika található, amely egy angol grafikusművész alkotása, és a 2008-as arculatváltás óta van jelen a cég életében. Szemben a cég arculati alapszínei közé tartozó piros határoló felület bontakozik ki a JLL logójával, míg jobb oldalt azok a bizonyos holland fotelek fogadják a vendégeket. Rögtön a bejárattól jobbra a nagy tárgyaló nyílik, amelynek üvegfala az épület átriumára enged szép kilátást. Itt egy hatalmas és írható felülettel rendelkező Budapest térkép segíti a kollégák és az ügyfelek tájékozódását, és szembetűnő, hogy nem a spotok uralják a világítástechnikát, hanem a függesztett lámpaburák alakítják a belső tereket. Ez szintén tudatos koncepció része, ráadásul a lámpák asztalcsoportonként felkapcsolhatóak, és persze sokkal barátságosabbak és takarékosabbak, mint a spotok.

Ha tovább haladunk az irodában, akkor a központi folyosó bontakozik ki, amelynek egyhangúságát megtörik az ívelődő formák, a széles ajtókeret-installációk, amelyek szintén új szerzemények, valamint a beépített gardróbszekrények és fotelek. Jobbra még két kisebb tárgyaló nyílik, balra pedig a nyitott tér bontakozik ki, ahol a hatalmas ablakok kínálta fény elönti a nagy belmagasságú teret. Végül jobbra fordulva két telefonszoba található, majd kilépünk az épület átriumrészébe, ahol egy vékony hídnak is beillő födémrész korláttal kapcsolja össze az épület két szárnyát, így nem kell a központi lépcsőházba kimennünk, ha a ház másik traktusába igyekszünk. Ez a különleges híd egyfajta panorámahatást biztosít, ha lenézünk az üvegtető fedte belső udvarra, ahol a századforduló ornamentikája és a modern üvegfalak között izgalmas kölcsönhatás alakul ki.

Tovább haladva az épület másik szárnyában már jóval kisebb a JLL által elfoglalt terület, itt az étkező és társalgó található. Utóbbi egy modern kávézót testesít meg a bőrfotelekkel, és magától értetődően nagyszerű terepe az informális megbeszéléseknek. Összességében a legyező alakban elnyúló irodában harmonikus egészet alkotnak a munkaállomásokat tartalmazó nyitott terek, valamint a tárgyalásokra, break out-tevékenységre kialakított közösségi helyiségek. Még utoljára körbepillantunk, és beszippant minket a transzparens, nagypolgári és modern palotabelső, ahol valóban nagy dealek születhetnek.

 

SOCIAL BOX