Tovább stabilizálódik az irodapiac

„A modern bérirodák piacán 2013 harmadik negyedévében nem történt új átadás, így – tekintve, hogy új épület piacra vitele év végéig már nem várható – a spekulatív fejlesztési tevékenység vélhetően elérte mélypontját.” – summázta a piaci kínálat alakulását Salamon Adorján, az Eston International Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető szerint ugyanakkor, az építések átmeneti lassulása kifejezetten a […]

„A modern bérirodák piacán 2013 harmadik negyedévében nem történt új átadás, így – tekintve, hogy új épület piacra vitele év végéig már nem várható – a spekulatív fejlesztési tevékenység vélhetően elérte mélypontját.” – summázta a piaci kínálat alakulását Salamon Adorján, az Eston International Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető szerint ugyanakkor, az építések átmeneti lassulása kifejezetten a piac stabilitásának erősödését idézi elő, ami a jövőben egy tisztább beruházási környezetet és a kínálati minőség javulását eredményezi.

Mint ismert, az idei évben eddig két bér-irodaházat avattak, összesen 18.800 négyzetméter alapterülettel (Váci Greens és BUD Office Center); ez az előző év kínálatbővüléséhez képest mintegy 18%-os visszaesést jelent. A piaci jelentések ezen kívül két, a tulajdonosuk által használt épület átadásáról is beszámoltak; a legutóbbi összefoglalóban a 10 ezer négyzetméteres Bosch Központ megnyitása szerepelt. A bérbeadási céllal, illetve saját használatra megépített irodák összterülete 30.100 m2 volt idén szeptember végéig, ez az előző év teljes kínálatbővüléséhez mérten 31%-os emelkedést mutat.

A fejlesztők nem fordultak el az irodapiactól, hiszen négy projekt kivitelezése már zajlik; ezek az épületek jövőre közel 64 ezer négyzetméterrel növelik majd a minőségi spekulatív kínálatot. A január–szeptemberi időszakot tekintve a kereslet az előző év szintjén maradt (243.691 m2), a harmadik negyedévben ugyanakkor – az előző év azonos időszakához mérten – mintegy 32%-os erősödésnek lehettünk tanúi. „Kedvező hír a piac stabilitásának szempontjából, hogy a kereslet az előző évekhez képest nem esett vissza; az a tény pedig, hogy a megállapodásokon belül a szerződéshosszabbítások mindössze 20%-ot tesznek ki, kifejezetten optimizmusra ad okot. Az előző öt évben sosem volt ilyen alacsony a szerződések újratárgyalásának aránya, így az irodapiacon előtérbe kerültek az újonnan kötött szerződések.” – mondta el Salamon Adorján. Kiemelte, hogy a nettó piaci felszívás értéke mindhárom negyedévben pozitív volt, melyre az előző évek során még nem volt példa. (A piacon a kihasznált területek nagysága január – szeptemberben összesen 58.296 négyzetméterrel nőtt.)

Az Eston International Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy a piaci kínálat megfelelően diverzifikált, így szinte minden bérlői igényre megfelelő megoldást lehet találni. Alátámasztják ezt az Eston értékesítési tapasztalatai is: a tanácsadó cég az elmúlt időszakban több ügyfelének is segített korábbi irodájuknál magasabb műszaki és szolgáltatási minőséget biztosító ingatlant találni, a korábbihoz hasonló, kedvező pénzügyi konstrukció mellett.

Salamon Adorján összefoglalta: „A spekulatív fejlesztések idei visszaesése, a kereslet szinten maradása, az újratárgyalások arányának csökkenése együttesen 3 százalékpontos csökkenést idézett elő az üresedésben egy év alatt. Azt gondolom, ez egy erős, pozitív üzenet a beruházóknak és a befektetőknek egyaránt, mely a jövőben támogatja a piac dinamizálását.”

SOCIAL BOX