La Communications: hirtelen felindulásból minimalista győzelem a Fehérvári úton

A La Communications nem volt könnyű helyzetben, ugyanis júniusban derült ki, hogy hamarosan menniük kell az irodának használt lakásbérleményből, vagyis mindössze két, azaz kettő hónapjuk maradt, hogy új helyet találjanak maguknak. Megnéztek csaknem 20 irodát, és vagy nagyon rossz állapotú bérleményekről volt szó, vagy túl drágának találták azokat. Végül a Fehérvári út 77 szám alatt […]

A La Communications nem volt könnyű helyzetben, ugyanis júniusban derült ki, hogy hamarosan menniük kell az irodának használt lakásbérleményből, vagyis mindössze két, azaz kettő hónapjuk maradt, hogy új helyet találjanak maguknak. Megnéztek csaknem 20 irodát, és vagy nagyon rossz állapotú bérleményekről volt szó, vagy túl drágának találták azokat. Végül a Fehérvári út 77 szám alatt egy magántulajdonban lévő, korábban gyártóüzemként is funkcionáló első emeleti helyiséget béreltek ki augusztus közepén. Azonban az idő közben nem állt meg, sőt, mintha belehúzott volna, hiszen csupán két hetük maradt arra, hogy a meglehetősen rossz állapotban lévő helyiséget élettel töltsék meg és felújítsák.

„Közel 20 irodát tekintettünk meg, és éppen ebben láttunk fantáziát. A nyitott terek, a két oldalt sorakozó ablakok, a természetes fény miatt döntöttünk a Fehérvári út mellett. Valamint mindenképpen Újbudán szerettünk volna maradni, itt pedig a tömegközlekedés kitűnő, az ügyfeleink számára is könnyen megközelíthető lokációban vagyunk” – mondja Ószabó Attila, a LA Communications Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. A visszaszámlálás időszakában került a képbe Cselőtei Barbara – az 1995-ben alapított Fantáziabirodalom belsőépítészeti iroda tulajdonosa –, akit szinte lehetetlen feladatra kértek fel: alacsony költségvetésből valami igazán jót alkosson villámgyorsan.

„Augusztusban keresett meg az LA Communications Kft., hogy S.O.S. meg kell terveznünk, felújítanunk és berendeznünk az új irodájukat, mindezt természetesen józanul, költséghatékonyan, de azért a dizájnra is figyeljünk oda. Minderre két hetünk volt összesen, tehát igazi Obi Van Kenobi munkának ígérkezett. A VariOffice Kft. irodabútoraival és  Kovács Erika közreműködésével nagy lendülettel vetettük bele magunkat a tervezésbe, és nagyjából mindig csak egy nappal jártunk a látványtervek elkészítésével Bekker Zsolt kivitelező csapata előtt. Ezért a heves lefolyású, intenzív szakaszért külön köszönet illeti a grafikusokat, Csinkov Richardot és Becze Judithot. Egy ilyen munkához jó csapat és kifejezetten együttműködő megrendelő szükséges, de úgy tűnik, ez az irodaprojekt jó csillag alatt született: mindent megkaptam ahhoz, hogy sikerre vigyük. Az iroda különlegessége, hogy kortárs magyar festmények díszítik a falait, amelyekhez a Magma Galéria szintén magyar iparművészeinek dizájntárgyait választottam” – meséli Cselőtei Barbara.

„A 156 m2-nyi irodában jelenleg 12 fő dolgozik, de bővítésre is van lehetőség. Valójában három cég költözött össze egy térbe, és a költséghatékonyság oka nem csak a gyorsaság volt, hanem a praktikus terek megteremtése is, vagyis nem reprezentációs céllal formáltuk az új munkahelyet. Egy lakás egyébként csak egy bizonyos cégméretig hatékony, ahol ráadásul a fölösleges terekkel – pl. fürdő – sem tudunk mit kezdeni” – teszi hozzá Ószabó Attila. Mint az eredmény mutatja, Barbara a küldetést teljesítette, valóban egy egységes, egyéni, kreatív munkahelyet sikerült megalkotni. Egy minimalista, fehér dominálta transzparens tér jött létre, ahol az open space mellett csupán egy-két szerviz-helyiség, a vezetői szoba és a tárgyaló lett elkülönítve.

Amint belépünk az irodába, az egyszerűség és az átláthatóság az első közvetlen tapasztalat. A cég logószínei, így a fehér, a piros és a szürke jelennek meg a térben. A piros kubusok pedig a vizes blokkokat lehatároló íves falfelületen igazi performance, mintha csak a falakon sorjázó kortárs festmények nyomába akartak volna eredni. A nyitott tér  központi egysége a recepció, ahol az irodavezető tevékenykedik, körötte pedig három munkaszigeten dolgoznak az egyes cégek alkalmazottai. Az irodavezető centrális elhelyezése tudatos döntés volt, hiszen egyfajta közvetítő szerepet tölt be a vezetőség és az alkalmazottak között. A bútorokat a VariOffice Kft.  biztosította, miközben a régi bútorok egy részét az új térben is sikerült úgy elhelyezni, hogy a régi és az új szerves egységet alkot.

Érdekes hatások érik a szemlélőt, hiszen egyszerre egy kommunikációs laboratórium képe bontakozik ki, miközben egy kiállító teret is látunk magunk körül. A minimalista adottságok sokféle asszociációs lehetőséggel ajándékozzák meg a látogatót, számtalan variációs lehetőség adódik, már ami a térhez való érzelmi viszonyunkat illeti. Egyébként a fehér dominanciáját ezek a bizonyos képzőművészeti alkotások nagyszerűen ellenpontozzák, valódi dialógus alakul ki a belsőépítészeti elemek és a dizájntárgyak között, mintha a La Communications mindennapi tevékenységét megirigyelték volna. A festmények és dizájntárgyak szolid eleganciával artikulálódnak a térben, miközben saját történetüket „szövik”, amelyekből egy izgalmas mesekönyv áll össze, vagyis maga a koncepció.

Ószabó Attila még hozzáteszi, hogy a transzparens miliőben nem akart Google-iroda fílinget teremteni, ezért nincs például csocsóasztal vagy színes babzsák. Visszaemlékezve a kivitelezési munkákra, egy izgalmas kaland volt az egész, ami végül happy enddel zárult. Mindenesetre a korlátozott költségvetés és a reprezentációs elemek tudatos kerülése ellenére csaknem „A” kategóriás irodákra jellemző munkahely jött létre, amelyre joggal lehetnek büszkék. Vagyis olcsón is lehet nívós tereket formálni, csupán egy jó belsőépítész kell, akivel a megrendelő megtalálja a közös nyelvet.

 

 

 

 

 

Fotók: Köhler Ági

 

SOCIAL BOX