Magyarország jól teljesített a harmadik negyedévben

Míg az előző negyedévben a hazai viszonylatban kedvező GDP-adatok kapcsán arról szóltak a híradások, hogy uniós viszonylatban még ezzel sokra nem megyünk, hiszen a rangsor hátsó feléhez húzunk, most ezt elfelejthetjük. A magyar gazdaság szezonálisan kiigazított harmadik negyedéves teljesítménye ugyanis olyannyira jó lett nemzetközi összehasonlításban, hogy nem sok ország tudta azt túlszárnyalni. Ahogy azt már […]

Míg az előző negyedévben a hazai viszonylatban kedvező GDP-adatok kapcsán arról szóltak a híradások, hogy uniós viszonylatban még ezzel sokra nem megyünk, hiszen a rangsor hátsó feléhez húzunk, most ezt elfelejthetjük. A magyar gazdaság szezonálisan kiigazított harmadik negyedéves teljesítménye ugyanis olyannyira jó lett nemzetközi összehasonlításban, hogy nem sok ország tudta azt túlszárnyalni.

Ahogy azt már az mfor.hu is megírta, vélhetően a mezőgazdaságnak, az iparnak és az építőiparnak köszönhetően a magyar gazdaság előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült, ami az idei év vonatkozásában egy stabil növekedésként is értelmezhető az első negyedév 0,9 és a második 0,4 százaléka követően. Az uniós tagállamok sorában viszont sikerült ezzel kiemelkednünk, hiszen egyedül Románia és Lettország tudott jobban csinálni valamit nálunk. Sorrendben 1,6 és 1,2 százalékos növekedést értek el ugyanis. Hozzánk hasonlóan egyébként még a brit gazdaság is 0,8 százalékkal bővült. A lista másik végén Ciprus áll 0,8 százalékos zsugorodással és Csehország 0,5 százalékos mínusszal.

A visegrádi országok vonatkozásában a figyelmesebb olvasóink összerakhatták a rangsort: vagyis Magyarország jobban teljesített. A lengyelek a miénknél kicsit szerényebben, 0,6 százalékkal növekedtek, a szlovákok GDP-je pedig a korábbi ütemtől elmaradva csupán 0,2 százalékkal emelkedett.

Előző évhez képest sem rossz a helyzet

Éves bázison már többen teljesítettek a magyar gazdaságnál jobban, ám még így sincs okunk panaszra, hiszen míg az előző negyedév adatai alapján összeállított rangsorunkban a 17. volt a hazai növekedési ütem, ezúttal a szezonálisan kiigazított 1,6 százalék az 5. legmagasabb.

Románia ebben az esetben is vitte a prímet a maga 4,1 százalékával, amit Lettország követ 3,9 és Litvánia 2,2 százalékkal. Közvetlenül előttünk pedig a lengyel gazdaság áll, csak kicsivel jobb, 1,7 százalékos teljesítménnyel. A visegrádi országokat nézve Szlovákia 0,7 százalékkal növekedett, Csehország pedig 1,6-tal esett vissza.

A legnagyobb mértékben zsugorodó gazdaság ebben az esetben is Ciprus volt: gazdasági teljesítménye 5,7 százalékkal maradt el az idei harmadik negyedévben a tavalyitól. Elé Olaszország került a maga 1,9 százalékos visszaesésével.