Életmentő kezdeményezés: defibrillátort az irodaházakba, üzletközpontokba!

Az IFK tagjai abban az irányban tesznek most lépéseket, hogy a lehető legtöbb közfunkciójú épületben legyen ilyen újjáélesztést segítő készülék vészhelyzet esetére. Ezek a járókelők számára is hozzáférhetők lesznek. „Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Ezen az arányon szeretne javítani a mozgalmat kezdeményező IFK a maga eszközeivel” – mondja […]

Az IFK tagjai abban az irányban tesznek most lépéseket, hogy a lehető legtöbb közfunkciójú épületben legyen ilyen újjáélesztést segítő készülék vészhelyzet esetére. Ezek a járókelők számára is hozzáférhetők lesznek.

„Évente 25 ezer ember kap szívinfarktust, ebből körülbelül 7 ezer halálos kimenetelű. Ezen az arányon szeretne javítani a mozgalmat kezdeményező IFK a maga eszközeivel” – mondja Takács Ernő, az IFK elnöke a programról, amely része a ma először megtartott Ingatlanfejlesztés Napja eseménysorozatnak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője hozzátette, évente több ezer ember hal meg közterületen; azaz utcán vagy kereskedelmi központokban hirtelen szívmegállás következtében. Az ő túlélésük attól is függ, elérhető-e a közelükben defibrillátor.

„Mivel a szívinfarktusos esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy felkészülve óvjuk magunkat és egymást. Döntő fontosságú, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés alapvető módszereit” – mondta el dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Az egyik legfontosabb szempont a túlélési lánc pontos követése és betartása. A túlélési lánc 4 elemből áll:

• Gyors és szakszerű segélyhívás
• Alapszintű elsősegély-nyújtási technikák ismerete és alkalmazása
• Korai defibrillálás akár laikus által
• Gyors szaksegítség

Az alapítvány egyébként bári számára hozzáférhető, internetes térképes adatbázisban tartja nyilván a harmadik láncszemhez szükséges automata defibrillátorokat az országban. 

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke elmondta, hogy jelenleg 12 bevásárlóközpontban van már életmentő készülék.

Kocsány János, a rendezvénynek helyt adó Graphisoft Park vezérigazgatója, az IFK alelnöke elmondta: az itt álló irodaházak a kezdeményezés hatására már beszereztek egy automata defibrillátor készüléket, és reményét fejezte ki, hogy mind többen kapcsolódnak a felhíváshoz. A működő készüléken a résztvevők megtekinthették annak szabályos használatát.
 

SOCIAL BOX