A karácsonyi ünnepek előtt és a nyaralás idején rohanjuk meg az ATM-eket

ATM-használat szempontjából a december a legforgalmasabb, ilyenkor az átlagos hónapok forgalmánál 13-15 százalékkal több készpénzt veszünk fel a pénzkiadó automatákból. Kisebb mértékben ugyan, de májusban és júliusban – a ballagások, illetve szabadságolások idején – is emelkedik az ATM-ek kihasználtsága, míg augusztusban az iskolakezdés emeli a berendezések forgalmát, igaz ezekben a hónapokban már csak alig 10 […]

ATM-használat szempontjából a december a legforgalmasabb, ilyenkor az átlagos hónapok forgalmánál 13-15 százalékkal több készpénzt veszünk fel a pénzkiadó automatákból. Kisebb mértékben ugyan, de májusban és júliusban – a ballagások, illetve szabadságolások idején – is emelkedik az ATM-ek kihasználtsága, míg augusztusban az iskolakezdés emeli a berendezések forgalmát, igaz ezekben a hónapokban már csak alig 10 százalék körüli a növekedés – derül ki a Trezex Hungária Zrt. belső felméréséből. Visszaesést az év első hónapjaiban, illetve szeptemberben regisztráltak a szakemberek.

Az egyes hónapok kapcsán általában a fizetések számlára utalását követő napok a legforgalmasabbak, és ezek közül is elsősorban pénteken és szombaton nő a készpénzfelvétel.

Amíg egy átlagos forgalmú hónap során körülbelül 27 milliárd forintot vesznek fel Magyarországon a Trezex Hungária által kiszolgált ATM-ekből, addig a karácsonyi ünnepek környékén ez az érték a 32-33 milliárd forintot is elérheti. Az év első két hónapjában az automatákból felvett készpénz mennyisége jelentősen visszaesik, míg a május és a július ismét kiugró hónapnak számít, csakúgy mint az augusztus.

„Az év végi ünnepek előtt az ajándékozások miatti vásárlás, az ünnepi készülődés emeli meg az ATM-ek forgalmát, míg májusban leginkább a ballagások, júliusban pedig vélhetően a szabadságolások miatt növekszik a forgalom. Az augusztusi forgalmat az iskolakezdés is erősíti” – mondja Kárpáti Balázs, a hazai piacon biztos pozíciókat elfoglaló, magyar tulajdonú készpénz-logisztikai szolgáltató vezérigazgatója. A forgalmasabb hónapokban az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó vállalat munkatársai átlagosan 7-11 százalékkal gyakrabban töltik fel az automatákat, mint azt az év többi hónapjában teszik.

Az éves statisztikákat vizsgálva kitűnik, hogy a lakosság általában hétvégén – pénteken és szombaton – keresi fel a készpénzkiadó automatákat, míg a hónapon belül heteket vizsgálva, vélhetően a fizetések bankszámlára érkezése miatt, általában az első hét vége a legforgalmasabb.

Magyarországon 2013 első félévében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 54,1 millió alkalommal használták a lakosok a bankkártyáikat, a tranzakciók során összesen 2452 milliárd forintot vettek fel a berendezésekből. Ez megfelel a sokéves átlagnak, amely éves szinten 110-120 millió ATM-es kártyahasználatot jelent, összesen 4993 és 5758 milliárd forint kivétele mellett.

A nemzetközi felmérések vizsgálták az ATM-eket érintő csalásos esetek gyakoriságának alakulását is. „A számok azt mutatták, hogy a készpénzkiadó automaták megnövekedett forgalma a csalások számát is megnövelte. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kártyaadatok ellopása” – mondja Kárpáti Balázs. A szakember szerint azonban az adatok illetéktelen kezekbe kerülése megelőzhető néhány egyszerű biztonsági szabály betartásával, amelyekre így az ünnepek előtti bevásárlás és ATM-használat során érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

HAT JÓ TANÁCS A BIZTONSÁGOS BANKKÁRTYAHASZNÁLATHOZ

1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – véletlenszerűen generált – kódot!

2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!

3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát!

6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan „másodlagos” bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

SOCIAL BOX