A magyar cégek többsége még nem védi mobilhívásait

Kun Szabolcs, a mobiltelefon-hívásokat titkosító hazai fejlesztésű CryptTalk megoldás egyik tervezője szerint az állami szférát ért esetek komoly felismerésként hatnak, emiatt várható, hogy a közeljövőben az érzékeny adatok védelmére a legnagyobb vállalatok, a jelentős profitot termelő cégek, illetve az ilyen támadásoknak tevékenységi körük alapján különösen kitett piaci szereplők hajlandóak lesznek áldozni. Az ipari kémkedés tipikus […]

Kun Szabolcs, a mobiltelefon-hívásokat titkosító hazai fejlesztésű CryptTalk megoldás egyik tervezője szerint az állami szférát ért esetek komoly felismerésként hatnak, emiatt várható, hogy a közeljövőben az érzékeny adatok védelmére a legnagyobb vállalatok, a jelentős profitot termelő cégek, illetve az ilyen támadásoknak tevékenységi körük alapján különösen kitett piaci szereplők hajlandóak lesznek áldozni.

Az ipari kémkedés tipikus célpontjai az egymással éles piaci versenyben álló nagyvállalatok, ahol napi szinten termékfejlesztéssel, stratégiával, vagy nagy volumenű pénzügyi tranzakciókkal, tőzsdei információkkal, felvásárlásokkal kapcsolatos egyeztetések, ártárgyalások zajlanak, illetve jogi, pénzügyi partnerekkel történő információcsere folyik. Annak ellenére, hogy a lehallgatás törvénybe ütközik, a hagyományos vezetékes és mobiltelefon-hálózatok technikailag könnyedén lehallgathatók, hiszen a vezetékeken átmenő, vagy a levegőből elfogott jelek kódolása rövid időn belül visszafejthető.

„Mivel egy egymillió forint „befektetést” igénylő illegális lehallgatás százmilliós nagyságrendű kárt vagy bevételkiesést is okozhat, a mobilhívásokat megcélzó ipari kémkedést a nemzetközi vállalatok egyre inkább valós problémaként kezelik” – vázolja a problémát Kun Szabolcs. – „Amíg azonban a mobilhívások megfelelő titkosítására nem volt lehetőség, az üzleti kommunikációt csak úgy lehetett védeni, hogy a munkatársak rosszabb minőségű, a mobilitást korlátozó védett vonalas rendszereken, vagy tetemes utazási költségekkel járó személyes találkozókon bonyolították le a bizalmas információk átadását.”

A Kun Szabolcs és társai által kifejlesztett, a mobilhívásokat visszafejthetetlen titkosítással ellátó megoldás, a CryptTalk az elmúlt héten kapta meg az ISACA – az informatikai rendszereket auditáló és ellenőrző nemzetközi szervezet – hazai tagszervezetétől az „Értékteremtés az információbiztonsággal” díjat, amelyet az aktuális piaci igényekre adott válasz és a megtérülés együttese miatt érdemelte ki az alkalmazás.

„Bár a cégek az érzékeny üzleti adataikat régóta minden lehetséges eszközzel igyekeznek megvédeni az illetéktelenektől, a mobilhívások során elhangzó információk továbbra is teljesen védtelenek” – vázolja az alkalmazás iránti igény alapját Kun Szabolcs. Várható volt, hogy a valós fenyegetés az alapvető igény alapján megteremti a keresletet – az elmúlt néhány évben a mobilhívások titkosítására piaconként egy-két szereplő meg is kezdte a célzott fejlesztéseket. A magyar fejlesztő csapat által készített, visszafejthetetlen kódolású CryptTalk mögött, például, öt év tervezés és fejlesztés áll.

„A hívások biztonságára fordított összegek megtérülése nehezen kiszámítható, hiszen egy lehetséges veszteséget előz meg. Azonban a kár rendkívül jelentős is lehet, így a védelem üzleti értéke a vállalatok számára az egyéni piaci kockázattól, illetve a mobilitás, a könnyen használhatóság és a biztonság kombinációjának értékétől függ” – hangsúlyozta Kun Szabolcs. – „Tény azonban, hogy több ezer cég és több tízezer személy lehet ma Magyarországon, akik számára a mobilhívások titkosítása mindennapi igény, így a felhasználók körének fokozatos bővülésével a jövőben a szolgáltatások egyre szélesedő közönség számára válhatnak elérhetővé.”

SOCIAL BOX