Egy újabb szuper irodában jártunk: S&T Consulting Budaörsön

A S&T Consulting Hungary Kft. jogelődje már az 1990-es évek közepén megjelent a piacon, a cég jelenlegi formájában pedig a hálózati, IT-biztonsági és adattárolási rendszerektől az integrált vállalatirányítási megoldásokon át egészen a mérnöki tervező szoftverekig egyedi fejlesztéseket készít vállalatok részére. A gazdasági környezet és a nemzetközi trendek változásaira, valamint a vállalat új szervezeti struktúrájára reagálva […]

A S&T Consulting Hungary Kft. jogelődje már az 1990-es évek közepén megjelent a piacon, a cég jelenlegi formájában pedig a hálózati, IT-biztonsági és adattárolási rendszerektől az integrált vállalatirányítási megoldásokon át egészen a mérnöki tervező szoftverekig egyedi fejlesztéseket készít vállalatok részére. A gazdasági környezet és a nemzetközi trendek változásaira, valamint a vállalat új szervezeti struktúrájára reagálva 2013 nyarán költöztek be a TerraPark C épületébe, amely igazán látványos irodapark Budapest agglomerációjában. Ráadásul Budaörs az egyik legélhetőbb hazai település, amely napról napra szépül, gyarapodik, ha végigsétálunk a főutca tengelyében, úgy érezzük magunkat, mintha Nyugat-Európában járnánk. Mindemellett infrastruktúrája, szolgáltatásai, elérhetősége kiemelkedő üzleti lokációvá fejlesztette a várost. A település kertvárosi részén, háttérben a Törökugratóval, építették meg a TerraParkot, ahol számos cég alakította ki irodáját. A szóban forgó C épület külső homlokzati megjelenése is impozáns, hiszen a körívet formáló tömb izgalmas arculatot mutat, amely az épületben található irodák alaprajzi kialakítását és struktúráját is meghatározza.

Nincs ez másként a S&T Consultingnál sem, hiszen az iroda tengelyét adó középfolyosó nem egy végtelenbe tartó egyenest képez, hanem izgalmasan ívelődik, miközben fokozatosan tárulnak fel az újabb részletek, helyiségek. Ez a fajta félhold alakzat – majdnem hogy kört formálva – érdekes kölcsönhatást biztosít az egyes helyiségek számára, hiszen szinte azt a képzetet adja a látogató számára, hogy az épület folyamatos mozgásban van. A tervező Batisz Miklós kezét nem kötötte az épület struktúrája, mivel csak a határoló falak voltak adottak, a belső válaszfalakat és az alaprajzi struktúrát a cég igényeinek megfelelően lehetett szabadon kialakítani. A cégben két nagy divízióra oszlik a munkaszervezet, amelyek három-három szegmenst alkotnak, vagyis az 1000 négyzetméteres irodában a közel 100 főt e struktúrának megfelelőn kellett elhelyezni. Mindemellett négy tárgyalót és két nagy oktatótermet alakítottak ki, hiszen a cég oktató tevékenységgel is foglalkozik.

Amint belépünk a cég irodájába, egy meglehetősen izgalmas és sokrétű miliőbe kerülünk. A recepció igazán egyedi formavilágot tükröz, míg a vendégek számára elhelyezett élénkzöld szófa rögtön a figyelem középpontjába kerül. A bejárati ajtó mellett található falon pedig a cég partnereinek nevei sorakoznak. A folyosó két irányba vezet minket, mi most balra indulunk, ahol rögtön egy teakonyha található, előterében kávé- és nass-automatával, hogy az oktatásokra érkezőket kiszolgálja. A recepciótól két irányban a folyosóról oktatótermek és kisebb tárgyalók nyílnak, majd beléptető kapuk a cég munkatársai számára fenntartott helyiségeket választják el a külső terektől. Első pillantásra a letisztult alaprajzi elrendezéssel nagyvonalú és sokszínű tér párosul.

A közlekedőkből újabb tárgyalók, valamint a nagyteres irodahelyiségek nyílnak. Míg az egyik divízió szegmenseit három kisebb egyterű irodában helyeztek el, addig a másik divízió a túloldalon egy hatalmas open space-ben dolgozik. Az épület körkörös homlokzatának megfelelően minden munkaállomás a nagyméretű ablakok mentén helyezkedik el, így a természetes fény biztosítva van. A folyosó egyik végében a nyitott iroda mellett alakították ki a rekreációs zónát a társalgóval és az étkező-konyhával, valamint az utóbbiból nyílik a játékterem a babzsákokkal és a csocsóasztallal. Vagyis a közösségi terek az iroda egy jól meghatározott és lehatárolt területén helyezkedik el, így abszolút nem keverednek a munka- és közösségi funkciók.

A középfolyosós elrendezés meghatározott rendbe sorolja az egyes helyiségeket, így a munkahely egyediségét az egyedi színvilág megteremtése biztosítja. A fogadótérben található zöld szófa mellett a közlekedőben és egyes tárgyalókban is zöld székek találhatók, a falak pedig sárga és zöld színben pompáznak több helyiségben, így a nagyteres irodákban is. A meglehetősen üdítő látványt falimatricák teszik még látványosabbá és dinamikusabbá. A bútorok egy része a régi irodából származik, míg az újak a Bene igényességét dicsérik. Összességében egy harmonikus, a recepció-fogadótér origójától szimmetrikusan mindkét irányba terjeszkedő munkahelyről beszélhetünk, ahol a munkaterek és a közösségi helyiségek letisztultan és funkcionálisan artikulálódnak a térben. A jó értelemben vett rend uralja a S&T Consulting irodáját, ahol a közlekedő mintegy felfűzi a láncszemeket egy központi tengelyre, és amelyhez kapcsolódva minden egyes szoba „megtalálja” a maga megfelelő helyét és szerepét. A kiegyensúlyozott struktúra és nyugalom pedig megfelelő díszletül szolgál az eredményes munkavégzéshez.

 

 

 

SOCIAL BOX