Jó a magyar gazdasági hangulat

Az ESI öt alindexből áll össze, amelyek az ipari szektor, a szolgáltatószektor, az építőipar, a kiskereskedelem és a lakossági fogyasztók hangulatát mérik fel. Tavaly decemberben Magyarországon az összes alindex javult, kivéve a fogyasztók körében mért bizalmat, amely minimálisan csökkent. Decemberben az ipari szektorban 5,6 pont (3,3 pontos növekedés), a szolgáltató szektorban 1,5 pont (2,1 pontos […]

Az ESI öt alindexből áll össze, amelyek az ipari szektor, a szolgáltatószektor, az építőipar, a kiskereskedelem és a lakossági fogyasztók hangulatát mérik fel. Tavaly decemberben Magyarországon az összes alindex javult, kivéve a fogyasztók körében mért bizalmat, amely minimálisan csökkent.

Decemberben az ipari szektorban 5,6 pont (3,3 pontos növekedés), a szolgáltató szektorban 1,5 pont (2,1 pontos növekedés), az építőiparban mínusz 13,1 pont (1,9 pontos növekedés), a kiskereskedelmi szektorban 5,6 pont (9,1 pontos növekedés), a fogyasztók körében pedig mínusz 22,9 pont (0,5 pontos csökkenés) volt a hangulatmutató. Az összesített magyar ESI utoljára 2002. októberében volt olyan magas, mint az elmúlt hónapban, akkor 117,5 ponton állt.

Az EB adatai szerint decemberben közel két és fél éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulat a 17 országból álló eurózónában, ahol 1,6 pontos emelkedéssel 100 pontra nőtt az ESI. A gazdasági hangulat 2011 júliusa óta nem volt ilyen kedvező.

A hangulat az eurózónában az összes szektorban javult, és az 1,6 pontos emelkedés jelentősen meghaladta a piaci elemzők várakozásait. Tavaly decemberben már az egymást követő kilencedik hónapja javult folyamatosan a gazdasági hangulat. Az eurózóna legnagyobb gazdaságai közül Spanyolországban 4 pontot javult a hangulatmutató, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5, Németországban és Franciaországban pedig 0,3-0,3 pontot.

SOCIAL BOX