A Geometria világhírű irodaházában jártunk Budán

A Medve utcában található a 3h építésziroda tervei alapján épült – 1350 négyzetméternyi hasznos alapterületű – irodaház, amely szerényen meghúzódik a lakóházak mellett, mégis az egyik legfigyelemreméltóbb épület a budapesti irodapiacon. A Tenke Ingatlan Kft. tulajdonában lévő épületben a közös tulajdonosi háttérrel rendelkező Geometria Kft. és graphIT Kft 65 munkatársa dolgozik. Az épület egyediségét az […]

A Medve utcában található a 3h építésziroda tervei alapján épült – 1350 négyzetméternyi hasznos alapterületű – irodaház, amely szerényen meghúzódik a lakóházak mellett, mégis az egyik legfigyelemreméltóbb épület a budapesti irodapiacon. A Tenke Ingatlan Kft. tulajdonában lévő épületben a közös tulajdonosi háttérrel rendelkező Geometria Kft. és graphIT Kft 65 munkatársa dolgozik. Az épület egyediségét az adja, hogy egyrészt egy magyar cég saját magának terveztette, másrészt pedig különleges homlokzati és építészeti megoldásaival kiemelkedik a legújabb kori hazai kereskedelmi ingatlanfejlesztések közül. Az 1986 óta működő, magyar tulajdonú Geometria Kft. térinformatikai szolgáltatásokat (szoftvereket és fejlesztések) nyújt partnereinek – alapvetően a közművállalatoknak. Referenciáik között olyan cégek szerepelnek, mint az Elmű-Émász, az E.on, a Főtáv, a Fővárosi Gázművek vagy éppen a KSH.

A négyszintes épület tervezésénél ügyelni kellett arra, hogy egy kis foghíjtelekről van szó, amelynek ideális kihasználhatósága miatt igazán különleges megoldással kellett előrukkolni. Sikerült. A mélygarázsba autóemelővel lehet lejutni, ez is bizonyítja, hogy mennyire patikamérlegen egyensúlyozták ki az egyes funkciókat és helyiségeket. Amikor megállunk az épület előtt, kissé elbizonytalanodunk, hiszen nem tudjuk hová tenni ezt a szokatlan látványt, amely hirtelen elénk tárul. Ikonikus épületről többnyire akkor beszélünk, ha egy ismert nagyvárost egy adott épülettel is azonosítanak, de ettől függetlenül nyugodtan tekinthetjük egyfajta mini ikonikus épületnek a Geometria és graphIT főhadiszállását, hiszen annyira egyedi és annyira kilóg a kortárs magyar ingatlanfejlesztések közül.

A letisztult geometriai formák megjelenése, a kockák egymáshoz illesztése persze nyilvánvalóan asszociál a cégek tevékenységére, és már-már úgy érezhetjük, mintha a mérnöki tevékenységnek és a geometriának emléket állító modern múzeumban járnánk, ahol a látogatók interaktív kapcsolatba léphetnek a kiállított tudománnyal. Jelen esetben, ha körbenézünk az épületben, mindenhonnan más és más perspektívába „ütközünk”, a formák sokszínűsége újabb és újabb kellemes meglepetést okoz. Szóval akár egy mini Guggenheim múzeum, igazi kuriózum az épület, amelynek groteszk módon – hiszen az egyenesekből és kubusokból formált külső karaktere nem erre predesztinálja – saját arca van, amelyet ezer közül is felismernénk. Az egymásra pakolt dobozokból felépülő irodaház folyamatos mozgásban van, ez a dinamizmus és lendület szinte kirobbantja a helyéről, még ha arányaiban illeszkedik is a meglehetősen heterogén városszöveti szomszédsághoz.

Ha belépünk az épületbe, akkor a transzparenciát hirdető tágas átriumban találjuk magunkat, amelyet az üvegpalota egészében is jelképez, hiszen még az átriumot is üveggel fedték be. Odabent felnézünk a magasba és mindenféle formák kúsznak látószögünkbe, amelyek meg is csalnak minket első látásra. Hiszen ha a felsőbb emeletekről lepillantunk, csak akkor tudatosodik bennünk, hogy valójában a teljes épületet meghatározó átriumot egyfajta hídelemek metszik át, amelyek az első és harmadik emeleten a konyhát, míg a második és negyedik emeleten a közösségi teret foglalják magukban. Plusz csavar a kivitelezésben, hogy ezek a hidak nem egymás alatt helyezkednek el, hanem egymásra rézsút épültek, így a földszinten tartózkodó szemlélő első pillanatra nehezen silabizálja ki, hogy a belső terek és elemek hogyan artikulálják magát az épületet. Egyébként a híd megnevezés is meglehetősen fals kifejezés, hiszen ezek a helyiségek nem kötnek össze épületszárnyakat, valójában a szomszédos ház tűzfalának futnak, mindenesetre izgalmas kölcsönhatásban állnak az épület tömbjével. Vagyis üvegdobozok lebegnek a nagy belső légtérben, mint holmi 21. századi léghajók, hogy egy újabb összehasonlítást tegyünk.

Két-két kialakítási formát figyelhetünk meg szintenként. A 2. és 4. emeleten kilépve a lépcsőházból vagy liftből az egyterű munkatér fogad minket, ahol az a bizonyos lebegő üvegdoboz a közösségi tér, míg az 1. és 3. emeleten cellás irodastruktúra lett kialakítva a konyhahelyiségekkel. A cellás elrendezésnél az irodák előtere tömör korláttal, míg az egyterű irodáknál mennyezetig érő falakkal válnak el az átrium légterétől. Az egész épületben emellett négy vezetői szoba lett kialakítva, amelyek az utcafront és az átrium közé kerültek. Hatalmas üvegfelületek határolják az épületet, így az L alakban kialakított munkaterekben bőséges természetes fény biztosítja az egészséges munkafeltételeket. A földszinten található még két nagy tárgyaló, valamint más szinteken két kisebb meeting szoba, amelyek informális megbeszélésekre is alkalmasak.

A lobby térben három élénkpiros dizájnbútort helyeztek el, amelyek az épületben uralkodó világos színvilágban üdítő kontrasztot jelentenek. A földszinten kialakítottak még egy kiskonyhát, de világosan kitűnik, hogy az épületben nincs nagyobb ügyfélforgalom, ezért a fogadórész kialakítása sem a vendégek igényeit szolgálja, inkább esztétikai élményt jelentenek. A falakat egyébként mindenütt a tulajdonos térkép- és metszetgyűjteménye borítja, amely megint csak a cég tevékenységi körére utal. Összességében egy igazán látványos, meglepően letisztult és áttetsző térben találjuk magunkat, ahol a határoló elemek meghatározott rendje és formavilága egyfajta szigorúságot és fegyelmet is képvisel. Hiába, itt mérnöki tevékenység zajlik.

Végezetül emlékezzünk meg a zöld megoldásokról is. A lapos tetőn extenzív zöldtető található, míg a szabadon maradt telekrészen mintegy üdítő oázisként gyep pompázik a szomszédos tűzfalak között. Alacsony hőmérsékletű vízzel – zéró szennyezés kibocsájtással – hűti-fűtik a födémszerkezetet, amelyet a legfelső szinten elhelyezett levegős hőszivattyú táplál. Az átrium feletti üvegtetőt nyári éjszakákon kinyitják, és a földszintről bevezetett friss levegővel átszellőztetik a házat, így nappal kevésbé melegedik fel. A háromrétegű üvegfelületek kiemelt hőszigetelést biztosítanak. A külső tető- és homlokzat árnyékolás automatikusan üzemel. Kerékpártároló, öltöző és zuhanyzó biztosítja a biciklis közlekedést. A városi forgalomban kulcsos autóként 100% elektromos meghajtású autót használnak. Napelemeket terveznek a tetőn, amelyek várhatóan az elektromos fogyasztás 20%-át fogják fedezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek forrása. Geometria Kft.

SOCIAL BOX