Befolyásolja a foglalkoztatási trendeket a téli közmunka program

Tovább emelkedett és újabb csúcsra jutott a hazánkban foglalkoztatottak száma. Ez azonban döntő mértékben a novemberben elindult téli közfoglalkoztatásnak köszönhető. Ahogy azt a novemberi adatok ismertetésekor is előre jelezte az mfor.hu, decemberre tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma: 3000 fővel 4,015 millióra növekedett a létszám. Előző év azonos időszakához képest pedig 107 ezerrel dolgoztak valamilyen formában. […]

Tovább emelkedett és újabb csúcsra jutott a hazánkban foglalkoztatottak száma. Ez azonban döntő mértékben a novemberben elindult téli közfoglalkoztatásnak köszönhető.

Ahogy azt a novemberi adatok ismertetésekor is előre jelezte az mfor.hu, decemberre tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma: 3000 fővel 4,015 millióra növekedett a létszám. Előző év azonos időszakához képest pedig 107 ezerrel dolgoztak valamilyen formában. A Nemzetgazdasági Minisztérium kommentárja szerint az éves bázison mért bővülés már 2010 nyara óta folytatódó trend, mely ezúttal sem tört meg.

Azt azonban érdemes kiemelni, hogy a mostani téli időszakban csúcsra emelkedő foglalkoztatottság kizárólag a téli közmunka-progamnak köszönhető, mely gyökeresen megváltoztatta a foglalkoztatottak számának korábbi években megszokott éven belüli lefutását.

Enélkül bár a tárca által is említett trend folytatódhatott volna (éves bázisú növekedés), arra szinte esély nem lenne, hogy az alapfolyamatok eredményeként ebben az időszakban meghaladjuk a 4 milliós foglalkoztatotti számot.

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal negyedik negyedéves adat lévén részleteket is közöl, kiderül, hogy az éves bázison bekövetkezett 107 ezres növekedésből 70 ezret a közfoglalkoztatásban dolgozók létszámának bővülése magyaráz. Vagyis a téli közmunka nélkül, a 2012-es hasonló szintű közmunkaprogrammal 3,94 millió környéki létszámot közölhetne a KSH. Szektoronkénti lebontás alapján 6 százalékkal (70 ezerrel) több volt az iparban foglalkoztatottak száma, míg a mezőgazdasági dolgozóké 20 ezerrel, vagyis 8,8 százalékkal mérséklődött. A szolgáltatások terén egy 55 ezres, 2,2 százalékos bővülést regisztrált a KSH.

A foglalkoztatás bővülésével egyébként kismértékben tovább emelkedett a foglalkoztatási ráta: a novemberi 52,6-ról 52,7 százalékra.

A teljes év egészét nézve a foglalkoztatottak éves átlagos száma 3,938 millió volt, ami 61 ezerrel magasabb a 2012-esnél.

Már alig van 400 ezer munkanélküli

A foglalkoztatottak számának további enyhe bővülésével párhuzamosan a munkanélküliség is mérséklődött. A november végi 410 ezer után december végén 403,3 ezerről adott számot a statisztikai hivatal. Természetesen a munkanélküliség csökkenésében is a téli közfoglalkoztatásé a legnagyobb szerepet, mely a mutató éven belüli alakulását is drasztikusan eltérítette a korábbi trendektől. Ebben az időszakban már jellemzően enyhén emelkedő, esetleg kvázi stagnáló munkanélküli számmal lehetett találkozni eddig.


Ennek eredménye lett az is, hogy előző év azonos időszakához képest a most közölt szám 65 ezerrel alacsonyabb. A csökkenéshez legnagyobb mértében az járult hozzá, hogy idén az október-decemberi időszakban a tavalyinál kevesebben veszítették el állásukat.

A munkanélküliségi ráta december végén 9,1 százalék volt az előző időszaki 9,3 százalék után, miközben egy évvel korábban még 10,7 százalékos volt a munkanélküliek aránya a gazdaságilag aktív népességen belül.

2013-ban a munkanélküliek átlagos száma 449 ezer fő volt, ami 27 ezerrel alacsonyabb a 2012-es adatnál, a munkanélküliségi ráta pedig 10,2 százalék lett tavaly. Ez 0,7 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. A végleges adat egyébként a legtöbb elemzői prognózist is túlszárnyalta pozitív értelemben, hiszen egyedül a GKI volt az, amelyik év végi prognózisában már 9,8 százalékos éves rátát jelzett előre. 

SOCIAL BOX