Az ABB szuperintelligens irodája, amely lassan beszélni fog

Ha a 21. század fenntartható ingatlanfejlesztéseivel és a hozzá kapcsolódó világszínvonalú technológiákkal akarunk ismerkedni, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon LEED Platina minősítéssel rendelkező, 2012 végén átadott Green House irodaházba, amelyet a svéd gyökerű ingatlanberuházó társaság, a Skanska fejlesztett. A 97 %-os bérbeadottsággal büszkélkedő A+ kategóriás irodaházban az egyik bérlő az ABB, amely […]

Ha a 21. század fenntartható ingatlanfejlesztéseivel és a hozzá kapcsolódó világszínvonalú technológiákkal akarunk ismerkedni, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon LEED Platina minősítéssel rendelkező, 2012 végén átadott Green House irodaházba, amelyet a svéd gyökerű ingatlanberuházó társaság, a Skanska fejlesztett. A 97 %-os bérbeadottsággal büszkélkedő A+ kategóriás irodaházban az egyik bérlő az ABB, amely a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata. A két környezettudatos technológiákban élen járó cég partnerségéből igazán figyelemreméltó eredmény született, amely az irodaház energia-megtakarításaiban érhető tetten.

Az ABB szállította egyrészt a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges, középfeszültségű berendezések, transzformátorok és alelosztók alkotta rendszert, másrészt jelenleg az úgynevezett KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszerük biztosítja az energiahatékony működés feltételeit. Ez egy elég komplex feladatkör, hiszen ide tartozik a világítási és árnyékolástechnikai vezérlés, a fűtési/hűtési rendszer szabályozása, az ablaknyitás engedélyezése-tiltása, az állandó megvilágítás szabályozása, a jelenlétfüggő világításkapcsolás, vagy éppen az árnyékolástechnika. A rendszer nem csak kereskedelmi ingatlanokban, hanem akár családi házakban is alkalmazható – utóbbi esetben szinte teljesen high-tech érzés keríti hatalmába a felhasználót, mintha egy utópisztikus film realizálódna a jelenkorban, a kényelmi színvonalról nem is beszélve. Bármilyen műszaki berendezés összekapcsolható a rendszerrel, bármit bármikor szabályozni tudunk.

Nagyobb ingatlanok esetében a megtérülési idő 5-8 év, itt érdemes néhány lenyűgöző adatot felsorolni. A hagyományos rendszerekhez képest a KNX az épületvilágításon 32-35%-nyi energiát képes megspórolni, míg a fűtési/hűtésből adódó energiafogyasztást 38-43%-kal csökkentheti. A fűtés és a melegvíz-előállítás területén az érvényes rendeletekhez képest akár 71 %-os megtakarítás érhető el, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A vízfelhasználási megtakarítások víztakarékos szerelvényekkel, szürkevíz használatával és megfelelő növények telepítésével elérik az 50%-ot. Ez a globális gazdaság növekvő energiaigénye mellett figyelemreméltó teljesítmény, ráadásul egy bérlő számára az irodaköltségeket jelentősen csökkentheti, vagy legalábbis szinten tarthatja.

Az ABB elemzést is készített: a korábbi Váci úti székhelyük és a Green House-ban kialakított irodájuk adatait vetették össze. A statisztikák bátran összehasonlíthatók, hiszen a korábbi helyszínen 154 főt alkalmaztak, míg most 125 munkatársat foglalkoztatnak. Tehát amíg a régi irodájukban 2012-ben az áramfogyasztás elérte a 131 MWh-t, addig 2013-ban a Green House-ben mindössze 89 MWh-ról beszélhetünk. Míg 2012-ben a központi fűtésre 134 MWh-t használtak fel, addig 2013-ban ugyanez az érték már csak 65 MWh volt. Gázfogyasztás pedig az új épületben egyáltalán nincs. Vagyis az összenergiafogyasztásuk a 611 MWh-ról visszaesett 154 MWh-ra, azaz csaknem negyedére. A fajlagos fogyasztás 2012-ben 3,97 MWh/fő volt, egy évvel később már csak 1,22 MWh/fő-t mértek. Mindemellett elektromos autókat is használnak, az irodaház mélygarázsában pedig lehetőség van a töltésre.

A rendszer szinte tényleg mindenre használható. Az időjárás, a napszakok és az évszakok változásával eltér a helyiségek megvilágítása is, azonban a helyiségben elhelyezett fényérzékelők mérik az adott megvilágítási szintet, és annak változása esetén utasítják a beavatkozó dimmereket az állandó megvilágítási szint tartására. A beltéri világítás működése összeköthető jelenlét-, illetve mozgásérzékelőkkel – utóbbiak  multifunkciósak, azaz be lehet úgy programozni, hogy nappal a világítási, éjszaka pedig a betörésvédelmi feladatokat lássa el. Ha a fűtés/hűtés-vezérlést logikailag összekötjük az ablakok nyitás érzékelőivel, akkor minden ablaknyitásra a fűtés/hűtés lekapcsol a szobában, amint az ablakot bezárjuk, a fűtés/hűtés beindul. De a rendszer a redőnyöket, a napellenző ernyőket és a függönyöket is képes vezérelni, valamint munkaidő nyilvántartó és naplózó rendszerként is funkcionálhat, sőt, az érzékelők vagyonvédelemre is használhatók. És még sorolhatnánk az alkalmazási területeket és lehetőségeket…

 

SOCIAL BOX