In-Management Kft – Kedvező ingatlanmegoldások a KKV szektor számára

– A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) jelentős forrásbővítést jelent a hazai KKV-szektor számára is. De hogyan hat ez az ingatlanpiacra? – A már hozzáférhető NHP második szakaszában a hitelek összvolumenének 90 %-át beruházásra, többek között tárgyi eszköz- és ingatlanvásárlásra lehet fordítani 10 éves futamidővel, egyeztetett törlesztési konstrukcióban. A program ilyen változása mindenképpen pozitív […]

– A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) jelentős forrásbővítést jelent a hazai KKV-szektor számára is. De hogyan hat ez az ingatlanpiacra?

– A már hozzáférhető NHP második szakaszában a hitelek összvolumenének 90 %-át beruházásra, többek között tárgyi eszköz- és ingatlanvásárlásra lehet fordítani 10 éves futamidővel, egyeztetett törlesztési konstrukcióban. A program ilyen változása mindenképpen pozitív fejlemény a hazai ingatlanpiacon, szemmel látható keresletet jelent meg a program indulása óta. A hagyományos, eltérő feltételekkel nyújtott banki kölcsönökkel szemben az NHP pénzügyi konstrukciója a 2,5 %-os kamattal együtt egy kalkulálható, előre megtervezhető költséget jelent a KKV-k számára. Számos cég eddig nem vette fontolóra saját ingatlan vásárlását, inkább bérleményben gondolkodtak, de most a kedvező feltételek váltásra sarkallhatják a vevői oldal szereplőit vállalkozásuk bővítése céljából.

– Melyek az eddigi tapasztalatok?

– Az elmúlt időszakban realizált értékesítéseink között volt olyan konstrukció melyben az NHP finanszírozása is szereppel bírt, és jelenleg is több hasonló ügylet van folyamatban. Miután projektekként 3 millió forinttól egészen 3 milliárd forintnyi hitelt lehet igénybe venni, a termékpalettánk képes az innen érkező igényeket is kielégíteni, a szórás igény széles, 20-50 millió forintos keresések is vannak folyamatban, illetve tárgyalunk 100-200 millió forint, vagy adott esetben azt meghaladó értékű ingatlanokra is. Jellemzően azonban egy-egy nagyobb ingatlanegyüttes, raktárcsarnok egységeit értékesítjük, vagyis ezek az épületek ipari társasházként is működhetnek. Ez nagyon népszerű termék, hiszen a 100-300 négyzetméteres uniformizált raktárterületek – adott esetben kis irodával is – jól kezelhető tulajdont jelentenek a cégek számára. Akik belevágnak a program kapcsán az ingatlanvételbe, kicsit függetlenedni tudnak az ingatlanpiactól, hiszen jelenleg jó áron tudnak vásárolni rendkívül kedvező feltételekkel. Legyen szó ipari műhelyről, könnyűipari összeszerelő csarnokról, logisztikai raktárakról, irodákról. 

– Milyen típusú ingatlanokat kínál az In-Management Kft.?

– Több ingatlantípust kínálunk megközelítőleg 10 ezer négyzetméternyi volumenben, amelyek megvásárlásánál az NHP is igénybe vehető. Egyebek mellett ajánlunk minőségi raktárcsarnokban 200-400 m2- közötti, kitűnő műszaki állapotú raktáregységeket Csepelen, amelyek önálló megközelíthetőséggel és zárhatósággal rendelkeznek. Itt a raktárak vétele mellett irodabérlésre is lehetőség van. Az eladási árak 18-20 millió forinttól indulnak. A felújított állapot mellett az ingatlanok előnye a kitűnő közlekedés, hiszen a közelben halad az M0 és a gerincút. így kamionnal is könnyen megközelíthető, korlátozásmentesen.

– Vidéken milyen lehetőségeket kínálnak a KKV-szektor szereplőinek?

– A csepeli kínálat mellett népszerű vidéki helyszíneken is kínálunk 200 – 1 000 négyzetméternyi raktárakat kisebb irodákkal, amelyek az adott cég telephelyéül szolgálhatnak. Egy-egy – 100-200 millió forint értékű – ingatlan szektor jelentősebb vagy nagyobb szereplőinek lehet vonzó. De a közepes- és kisvállalkozók derékhadának is van ajánlatunk, hiszen szintén vidéki desztinációkban 200-400 m2 közötti raktáregységeket értékesítünk 15-25 millió forintért felújított ingatlanokban bejáratott üzleti környezetben – elsősorban Nyíregyházán, Pápán vagy éppen Győrben. Emellett további budapesti ingatlanok értékesítésének előkészítése is folyamatban van, melyek tekintetében szintén nagy érdeklődésre számítunk.
 

SOCIAL BOX