Még mindig Ciprus a magyar offshore paradicsom

Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-ről 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett.  A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent, de csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 %) és […]

Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékot csökkent, pedig 2011-ről 2012-re számuk még 2,33 százalékkal növekedett. 

A ciprusi pénzügyi válság hatására a Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma egy év alatt 7,8 százalékkal csökkent, de csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 %) és a Seychelles-szigeteken is (1,9 %). Érdekes összehasonlítás, hogy Szlovákiában nő az offshore országokhoz köthető cégek száma,  több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el 2012-ről 2013-ra. Ráadásul a szomszédos országban arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint nálunk.

A fenti három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is.  Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa,  de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a hazánkhoz kapcsolódó cégek száma.  Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

Top 10 offshore célpont a magyar cégek körében:

1. Ciprus
2. Seychelles-szigetek
3. Hollandia
4. Svájc
5. Panama
6. Belize
7. Luxemburg
8. Liechtenstein
9. Marshall-szigetek
10. Hongkong

A Top 10 célpont közül a működő magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, míg Hongkong, a Marshall-szigetek vagy Belize több magyar céggel „büszkélkedhetett” mint egy évvel korábban.

Seychelles-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerűbb célpont volt. Hazánkban 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre szigeteken működő tulajdonossal. Ezt követően Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerűbb adóparadicsom.  Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintjük, amelyik  adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott,  de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a számokból jól látszik, az offshore cégalapítás népszerűségének mérsékelt csökkenése, azonban a jövőben is feltehetően virágozni fog ez a tevékenység, ugyanis a csökkenés nagyon kis mértékű. Ráadásul a törvényi változásokat szigorító országokról más területekre helyeződik a hangsúly, bár hazánkban jellemzően még mindig a korábban is népszerű adóparadicsomok vezetik a népszerűségi listát. Keleti József arra is kitért, hogy  offshore országból származó tulajdonos esetén különösen érdemes körültekintően eljárni üzletkötés esetén, mivel ezekben az esetekben probléma esetén nehezebb utolérni a tulajdonost, így nagyobb üzletkötési kockázattal kell számolni.

SOCIAL BOX