Népszerű a kkv-k körében a munkahelyteremtő pályázat

Czomba Sándor a nemzetgazdasági tárca keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly 10 milliárd forintot szánt a kormány a kkv-k munkahelyteremtő pályázatának támogatására, a kkv-k az elmúlt évben 22 milliárd forint összegű igényt nyújtottak be, ezért a rendelkezésre álló keretet a kormány 3 milliárd forinttal felemelte. Az idén is Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett a legtöbb pályázat […]

Czomba Sándor a nemzetgazdasági tárca keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly 10 milliárd forintot szánt a kormány a kkv-k munkahelyteremtő pályázatának támogatására, a kkv-k az elmúlt évben 22 milliárd forint összegű igényt nyújtottak be, ezért a rendelkezésre álló keretet a kormány 3 milliárd forinttal felemelte.

Az idén is Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett a legtöbb pályázat munkahelyteremtésre, a kkv-k összesen 2540 pályázatot adtak be – fűzte hozzá az államtitkár. Czomba Sándor elmondta: 2010 óta hat és félszeresére emelte a kormány a kkv-k munkahelyteremtő beruházásaira szánt forrásokat.

Az államtitkár ismertette: a kabinet 2010-ben 2 milliárd forintot, 2011-ben 5 milliárd forintot, 2012-ben 10 milliárd forintot különített el erre a célra a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból. Az államtitkár szólt arról, hogy 2011 és 2013 között több mint 2100 kkv részesült 25 milliárd forintot meghaladó vissza nem térítendő központi támogatásban. A támogatásokkal 13 500 új munkahely létesítését segítette a kormány, és több mint 24 ezer munkahely megőrzéséhez járult hozzá.

Czomba Sándor közölte: a beadott mintegy 2500 pályázathoz több mint 13 ezer új munkahely vállalása kapcsolódik, tavaly 1700 pályázatot nyújtottak be a kkv-k. Elmondta: a legtöbb pályázat a hátrányos helyzetű térségekből érkezett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 267, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 238 pályázatot, Bács-Kiskunból pedig 186 pályázatot adtak be a kkv-k, összegszerűen együttesen Szabolcs-Szatmár-Beregből 4,5 milliárd forintot, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 3 milliárd forintot, az összegszerűségben harmadik helyen álló Békés megyéből 2,1 milliárd forintot igényeltek a kis- és középvállalkozások munkahelyek teremtésére.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a szabad vállalkozási zónákban az új munkahelyenként kérhető 700 ezer forint kiegészítő támogatást 646 vállalkozás igényelte. Elmondta: a nemzetgazdasági miniszter 2014. április 4-ig dönt a pályázatok nyerteseiről.

SOCIAL BOX