Nincs baj, minden jó lesz – az elemzők szerint

Miután hónapokon át áramlott ki a pénz a feltörekvő térségekből, itt az ideje, hogy a befektetők ne kezeljék a továbbiakban páriaként ezeket a piacokat. A nagy eladási hullám után az idetartozó országok értékpapírjai igazán magas megtérülést ígérő befektetési lehetőségnek számítanak – idézi az elemzők egy részének véleményét a CNBC. A feltörekvő térségeket alaposan elkalapálták az […]

Miután hónapokon át áramlott ki a pénz a feltörekvő térségekből, itt az ideje, hogy a befektetők ne kezeljék a továbbiakban páriaként ezeket a piacokat. A nagy eladási hullám után az idetartozó országok értékpapírjai igazán magas megtérülést ígérő befektetési lehetőségnek számítanak – idézi az elemzők egy részének véleményét a CNBC.

A feltörekvő térségeket alaposan elkalapálták az elmúlt év közepétől kezdve, azóta, hogy a Fed jelezte, fokozatosan visszavonja monetáris enyhítését. Az elmúlt bő fél évben egy kissé inkorrekten bántak a befektetők a feltörekvő országokkal – mondta Julie Dickson, az Ashmore Investment Management tőketársaság feltörekvő piacokkal foglalkozó portfóliómenedzsere.

Az argentin peso, a török líra, a dél-afrikai rand és a brazil real gyors értékvesztése pánikszerű eladásokat idézett elő az feltörekvő országokban, amelyekből 13 egymás követő héten át ömlött kifelé a tőke. Összesen 18,76 milliárd dollár hagyta el ezeket a piacokat idén.

Ne túlozzunk!

Miközben a feltörekvők értékpapírjai padlóra kerültek, nem mindenki gondolja úgy, hogy ennek tartós káros hatása lesz gazdaságaikra. Ezeknek az országokak és jegybankjaiknak elég hatásos eszközeik vannak bajaik orvoslására, ha erre van szükség – hívja fel a figyelmet Dickson. A kockázatokat erősen eltúlozzák a befektetők és az elemzők – teszi hozzá rámutatva, hogy néhány ország pénzügyi és fiskális egyensúlyhiányának kezelésével talpra állt tavaly szeptember óta.

“Nem veszem be azt a szöveget, hogy a Fed monetáris enyhítésének köszönhetően a piacra került óriási összegek a feltörekvő országokba áramlottak volna” – szögezi le Kelvin Tay, az UBS Wealth Management régiós befektetési vezetője. Ezért úgy véli, hogy ha a kamatok fokozatosan emelkednek és az amerikai kötvények hozama szintén lépésről-lépésre kúszik feljebb, akkor nem lesz nagyobb baj a feltörekvő piacokon. A hitelköltségek gyors megugrása azonban gondot okozhat.

Nem kell félni!

Dickson és Tay is úgy véli, hogy a feltörekvő országokat eltérően kell kezelni. Elsősorban Ázsiába érdemes vinni a pénzt, ezen belül Dél-Korea és Kína kínálja a legjobb befektetési lehetőségeket. A feltörekvő ázsiai, kelet-közép-európai és latin-amerikai országok cégei részvényeinek értéke valamelyest elmarad ötéves átlaguktól. Az említett két országnál azonban mély alulértékeltséget tapasztalhatunk ebben az összehasonlításban.

Tay hangsúlyozza azt is, hogy eltúlzottak a kínai ingatlan- és bankszektorban kialakult hitelbuborékokkal kapcsolatos félelmek. Nem hiszi, hogy a behajthatatlan hitelek állománya nagyon gyorsan megugrana. Növekedhetnek, de ez nem jelenthet rendszerszintű veszélyt a kínai gazdaságra. Ne felejtsük el, hogy az ország 3,8 ezer milliárd dollár devizatartalékon csücsül. Emellett van 80 ezer milliárd jüan (13 ezer milliárd dollár) befektetésük, amiből el tudnak adni, ha pénzre lenne szükségük.