Átadták Bécs legmagasabb felhőkarcolóját

2010-ben indult a projekt, és 2013 augusztusában már állt a felhőkarcoló, amely Bécs igazán különleges ikonikus épülete lesz. A struktúrát egy elegáns lépcsőzetes homlokzat jellemzi, amely tükröződik a szomszédos Dunában átvitt és valós értelemben is. A kvázi hullámok alkotta épület mintha egy vertikális Duna lenne az alatta vízszintesen hömpölygő folyammal kontrasztban. A felhőkarcoló az ún. […]

2010-ben indult a projekt, és 2013 augusztusában már állt a felhőkarcoló, amely Bécs igazán különleges ikonikus épülete lesz. A struktúrát egy elegáns lépcsőzetes homlokzat jellemzi, amely tükröződik a szomszédos Dunában átvitt és valós értelemben is. A kvázi hullámok alkotta épület mintha egy vertikális Duna lenne az alatta vízszintesen hömpölygő folyammal kontrasztban. A felhőkarcoló az ún. Duna City fejlesztési projekt része, később majd ide csatlakozik a DC Tower 2. is, amely 44 szintes lesz. Az összességében 93 ezer négyzetméternyi területtel rendelkező ház 60 emeletén többféle funkció megfér majd, így a 66 ezer m2-nyi bérelhető irodaterület mellett egy 253 szobás hotelt, igényes éttermeket és fitnesz központot is kialakítanak. Nem hagyták ki a tetőben rejlő lehetőségeket sem, az itt üzemelő „57 restaurant & lounge” étteremben 360 fokos panorámában gyönyörködhetnek a látogatók.

A Perrault építésziroda számára a valódi kihívás az volt, hogy a horizontális és vertikális síkokat harmóniában egyesítse, hiszen a szomszédos Duna-parti sík területek közé ékelődik ez az égre törő felhőkarcoló. A topográfiai és szintbeli különbségeket a homlokzat lépcsőzetes felépítésével próbálták meg tompítani, illetve az átmenet egyensúlyát megvalósítani. Mint a tervezők elmondták, egy ilyen nagy volumenű fejlesztésnél első szempont a környező táj és az adottságok, a második az átfogó városfejlesztési stratégia és csupán harmadik fázisban kerül előtérbe maga az épület. Említsünk meg néhány kötelező adatot is az UniCredit 300 millió eurós beruházásában épült projekt kapcsán: 20 tonna acélt, 110 ezer köbméter betont használtak fel a kivitelezés során, míg az épület összsúlya 290 ezer tonna.

 

 

 

 

Fotók: Michael Nagl

SOCIAL BOX