A vadonatúj munkakultúra zászlóshajója, az ingatlanpiac celebje

A Green House irodaház mostanában jó néhány díjat besöpört, így megnyerte az Év Zöld Ingatlanprojektje díjat, Az Év Irodaháza Különdíjat, plusz a Green Building Award díjátadón is kapott egy díjat. Az Év Irodája pedig az az Avis Budget Group lett, amely az épület falai között bérel több mint 7000 négyzetmétert. Vagyis a 2012 végén átadott […]

A Green House irodaház mostanában jó néhány díjat besöpört, így megnyerte az Év Zöld Ingatlanprojektje díjat, Az Év Irodaháza Különdíjat, plusz a Green Building Award díjátadón is kapott egy díjat. Az Év Irodája pedig az az Avis Budget Group lett, amely az épület falai között bérel több mint 7000 négyzetmétert. Vagyis a 2012 végén átadott épület egy olyan mintaprojekt, ahol a fenntartható ingatlanfejlesztések, a 21. századi irodaházak, valamint az Y-generáció igényeire szabott modern munkakultúrák és egyterű irodakoncepciók egyaránt tanulmányozhatók. Ha itt belépünk, akkor minden kortárs igényt és igényességet megismerhetünk, amire ma egy bérlőnek és munkavállalónak szüksége van.

A LEED Platinum minősítéssel rendelkező irodaház már külső homlokzatában sem az egysíkú és fantáziátlan kubust képviseli, hanem az U alakban elnyúló épületkomplexum a közrezárt igényes és virágokkal teli kerttel együtt komfortos közeget teremt a bérlők számára, amelyhez további ideális tényezőként jön számításba a szomszédos közpark, játszótér és piac, a kiváló tömegközlekedés és lokáció, a metró, valamint a közeli belváros a maga szolgáltató, kiskereskedelmi és szórakoztató funkcióival. A Green House az egyik legzöldebb irodaház ma Magyarországon, és jól jelzi az elmúlt évek gyérszámú fejlesztéseinek irányát, amely kizárólag fenntartható – és nemzetközi minősítéssel rendelkező – épületekben gondolkodik. Bár tudjuk, hogy nem minden zöld, ami fénylik, és zöld és zöld között is nagy különbségek vannak, biztató tendencia, hogy nem csak a Skanska-fejlesztés, hanem a 2013-ban átadott Váci Greens is kimagasló környezettudatos értékekkel bír, de ugyanígy a most kivitelezés vagy előkészület alatt álló épületek (pl. Futureal-projektek) is a fenntarthatóság eszméjét hirdetik majd.

A Green House előnyös tulajdonságait érdemes néhány szóban jellemezni. Az átlagos hazai irodaházak energiafelhasználásához és vízfogyasztásához képest csaknem 50%-os megtakarítást értek el az eddigi üzemeltetés során, a napkollektorok biztosítják azt a minimálist melegvíz-igényt, ami egy irodaházban realizálódik. Az eső- és talajvizet szintén hasznosítják, szürkevízzel öblítenek a toalettekben, a kertet is ezzel locsolják, a talajhőt hasznosítják fűtésre-hűtésre, a zöldtető pedig a kerttel együtt biodiverzitást biztosít számos növénnyel. Ha pedig belépünk az épületbe, egyfajta könnyed légiességet tapasztalhatunk, a tudatos tervezés eredménye az irodákban is szembetűnik, hiszen a traktusmélység és a pillérkiosztás maximálisan támogatják a modern munkakultúrákat, amelyek az egyterű koncepcióra, a közösségi terekre, a kollaborációra és interakcióra, valamint a természetes fényre fókuszálnak.

A tervezői tudatosságot jól igazolja az Avis Budget Group BSC, amely több évnyi előkészítő munka után választotta ezt az épületet, ahol 7200 négyzetméter bérel több szinten a közel 800 munkatárs részére. Szakmai tanulmányutunk keretében megtudjuk: az Europa Design-t kérték fel arra, hogy vizsgálja meg a korábbi irodájuk alaprajzi struktúráját, annak hatékonyságát a munkavégzésben, valamint a belső-külső kommunikáció alapfeltételeit és eredményességét. Végső soron a cégvezetés arról döntött, hogy egy megfelelőbb helyszínt keresnek az SSC számára, így jutottak el a jelenlegi lokációba. Itt egy modern nagyteres munkahely megvalósulását láthatjuk, ahol a fókuszmunka és a kollaborációs tevékenység egészséges ötvözetét biztosítja az alaprajzi elrendezés, ahol a bench típusú munkaállomások teljes harmóniában vannak a közösségi terekkel és a tárgyalókkal, telefonkuckókkal. Minden abszolút funkcionális, az Y-generáció igényeire szabott, noha az informális megbeszélésekre is alkalmas közösségi tereknél még néhány rekreációs helyiség elfért volna. Az étkezőket is úgy alakították ki, hogy akár a spontán brainstormingok számára is megfelelő közeget biztosítsanak, az ún. Csillagkapu pedig a pihenő zónák szimbólumaként vonulhat be a hazai irodai belsőépítészet nagykönyvébe. Csapatépítő jelleggel képregények fedik a falakat az egyik étkezőben, máshol pedig zöldfal teszi természetessé a patikamérlegen kiegyensúlyozott belső kialakítás tervszerűségét.

Összességében, miután elhagyjuk az épületet, konstatálhatjuk, hogy az ideális,  sokszor ismételgetett 21. századi, környezettudatos és fenntartható munkakultúra világában jártunk, amely a feltörekvő Y-generáció digitalizált és mobilis világát nagyszerűen leképezi. Csak remélhetjük, hogy máshol is meglesz erre az akarat és a pénz.

 

 

 

 

 

 

SOCIAL BOX