Túlzott óvatosság: Lemaradt a lakosság a részvénypiac adta lehetőségekről

Lemaradtak a hazai kisbefektetők a tavalyi év adta lehetőségekről: míg 2013-ban a globális tőzsdeindexek rekordméretű emelkedést produkáltak, addig a magyar háztartások kezében lévő részvények havi átlagos állománya csökkenést mutatott, és a jegybanki statisztikák alapján 2012-es, 345 milliárd forintos szintről 312 milliárdra esett vissza. A történelmi mélységekben lévő forintkamat, illetve a banki betétekre fizetett hozamok csökkenése […]

Lemaradtak a hazai kisbefektetők a tavalyi év adta lehetőségekről: míg 2013-ban a globális tőzsdeindexek rekordméretű emelkedést produkáltak, addig a magyar háztartások kezében lévő részvények havi átlagos állománya csökkenést mutatott, és a jegybanki statisztikák alapján 2012-es, 345 milliárd forintos szintről 312 milliárdra esett vissza. A történelmi mélységekben lévő forintkamat, illetve a banki betétekre fizetett hozamok csökkenése törvényszerűen a tőkepiacok felé irányítja a figyelmet, a háztartások megtakarításának döntő része azonban továbbra is a befektetési alapokba áramlik, a részvényekbe való közvetlen befektetések élénkülése a jelek szerint még várat magára.

„Az eladások domináltak tavaly a havi tranzakciók között a Budapesti Értéktőzsdén, pedig az itt forgó részvények többsége alulértékeltnek számít, ami jó beszállási pontot jelenthet a részvények esetében ideálisnak mondott 3-5 éves időtávú befektetésekhez” – mondta Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője.

Az idei évre vonatkozó előrejelzések a tendencia változását mutatják, mivel egyre többen gondolják úgy, hogy a félretett pénzből képzett portfóliókban helye van a részvényeknek is, így a tőzsdei befektetés iránt újonnan érdeklődők száma is folyamatosan növekszik. Az amerikai részvénypiacon tapasztalható emelkedés mellett ebben az is szerepet játszik, hogy a világgazdaságban beinduló növekedés idén további lökést adhat az értékpapírpiacoknak. A pénzbőség és az egyedi céges befektetési sztorik révén kedvező vételek és jó kereseti lehetőségek adódtak a múlt évben, miközben a tőzsdékre kimerészkedő kisbefektetők megtapasztalhatták, hogy megfelelő kockázatkezelési stratégiával, azaz a jó szinteken kifeszített védőhálóval az esetleges veszteségek is korlátozhatóak.

A KBC Equitas tapasztalata szerint a folyamatos oktatások és a részvényelemzések mellett a kezdő tőzsdézők a befektetési döntésekhez felhasználható kereskedési ötleteket is igénylik. A cég elemzői tavaly 29 pozíció nyitását javasolták, amelyek között a Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipekre és kisebb részvényekre, USA-beli és európai vezető cégek papírjaira, továbbá arany-, olajpozíciók nyitására vonatkozó kereskedési ötletek egyaránt megtalálhatóak voltak. „Találati arányunk közel 60 százalékos volt, a nyertes kereskedési ötleteken átlagosan 20 százalékot lehetett keresni, miközben a be nem vált ötleteken átlagosan csak 4 százalékos volt a bukás, így a mérleg vaskosan pozitív” – emelte ki Somi András.