Cégmegszűnések tekintetében az „élmezőnyben” Magyarország

2012-ről 2013-ra 24,3 százalékkal nőtt a törölt cégek száma hazánkban, így tavaly meghaladta a megszűnt vállalkozások száma a 36 ezret. Megszűntnek tekintjük azokat a vállalkozásokat, amik önszántukból vagy akár külső kényszerrel (pl.: felszámolás, kényszertörlés) zártak be. 2013-ban átlagosan 3000 vállalkozás szűnt meg havonta, ami naponta 100 cég törlését jelenti. Idén februárban már ezt a számot […]

2012-ről 2013-ra 24,3 százalékkal nőtt a törölt cégek száma hazánkban, így tavaly meghaladta a megszűnt vállalkozások száma a 36 ezret. Megszűntnek tekintjük azokat a vállalkozásokat, amik önszántukból vagy akár külső kényszerrel (pl.: felszámolás, kényszertörlés) zártak be. 2013-ban átlagosan 3000 vállalkozás szűnt meg havonta, ami naponta 100 cég törlését jelenti. Idén februárban már ezt a számot is túlszárnyalta a magyar cégvilág, ugyanis 2014 második hónapjában több mint 3600 cég megszűnését regisztrálták. Jól látható a cégek fogyása, mivel 2013-ban havonta átlagosan 2800 új cégalapításra 3000 törlés jutott. A tendencia továbbra is folytatódik, mivel januárban és februárban összesen több mint 5500 cégalapításra jutott több mint 6500 törlés.

A közép-európai régióban változatos a helyzet. Sok országban csökken a cégtörlések száma, míg hazánkban, Csehországban és Szlovákiában nőtt a számuk egy év alatt. Horvátországban 72 százalékkal csökkent a törölt vállalkozások száma, ami jogi változások következménye. 2012-ről 2013-ra a legnagyobb mértékben (121,5 százalékkal) Csehországban nőtt a megszűnt cégek száma, míg Lengyelországban csak 11,8 százalékos csökkenés következett be. Leginkább Szerbiában (-22,5 %) és a már említett Horvátországban csökkent a cégtörlések száma.  

A cégtörlések cégszámhoz viszonyított aránya tekintetében Magyarország a közép-európai mezőny felső részében található, mivel nálunk 2013-ban 6,5 % volt a cégtörlési index, azaz a törölt vállalkozások cégszámhoz viszonyított aránya. Szerbiában a legalacsonyabb a cégtörlési index, mivel itt csupán a vállalkozások 0,8 százalékát törölték ebben az évben. Szlovéniában a legmagasabb ez az érték, ugyanis az országban tavaly a cégtörlések vállalkozások számához viszonyított aránya 8,9 százalék volt. Csehországban, ahol 2012-ről 2013-ra jelentősen megemelkedett a megszűnt vállalkozások száma, 5,2 százalékos értékével – a többi országhoz viszonyítva – még mindig alacsony a cégtörlési index.

Iparági szinten – nem meglepő módon – azt láthatjuk, hogy azokban az iparágakban törlik a legtöbb céget, ahol a felszámolási eljárások száma is kiemelkedően magas. Az építőipar rendelkezik a legmagasabb törlési indexszel, itt egy éven belül minden 10. vállalkozás megszűnik. A textiliparban, a vendéglátásban és a nagykereskedelemben 8 % körüli cégtörlési aránnyal szintén nagymértékben szűnnek meg a vállalkozások. A legkisebb cégtörlési aránnyal a szociális ellátásban, a vegyiparban és a gépjavításban tevékenykedő cégek büszkélkedhetnek.

5 legnagyobb cégtörlési indexű iparág (2013)

1 Építőipar 9,6%
2 Textilipar 8,0%
3 Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 7,8%
4 Nagykereskedelem (kivéve: jármű, motorkerékpár) 7,7%
5 Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 7,5%

5 legkisebb cégtörlési indexű iparág (2013)

1 Humán-egészségügyi, szociális ellátás 2,5%
2 Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás 3,6%
3 Ipari gép, berendezés, eszköz javítása 3,8%
4 Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 3,9%
5 Oktatás 4,1%

A megyei cégtörlési indexeket vizsgálva nagy eltérés látszik az ország egyes területei között. Míg Nógrád megyében egy éven belül minden 10. cég törlésre kerül (bedőlési index = 10,6 %), addig Pest megyében ennél jóval kevesebb, csak minden 25. vállalkozás esetében fordul ez elő. Pest és Csongrád megyében szűnnek meg a vállalkozások a legkisebb arányban, míg Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében a legnagyobb mértékben.

Magyarországon igen jelentős a cégmegszűnések aránya, ezért minden üzleti kapcsolat esetén figyelmet kell fordítani a partnereket érintő változások nyomon követésére. Azokban az iparágakban vagy területeken, ahol több vállalkozást érint ilyen esemény, különösen fontos, hogy üzletkötés során előre mérlegeljük az üzleti kockázatokat. A legkockázatosabbak azok az esetek, amikor egy cég felszámolással szűnik meg. Keleti József a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy a legfontosabb annak előrejelzése és előrelátása, ha az üzleti partner felszámolás vagy csődeljárás alá kerül, mivel ezekben az esetekben jóval kisebb az esély a kintlévőségek betartására. Szerencsére ma már léteznek olyan eszközök, melyekkel előzetesen megállapítható, hogy egy vállalkozás mekkora valószínűséggel kerül felszámolás alá, illetve rendszeresen is kérhetők értesítések arra az esetre, ha egy cég életében fontos adatok változnak, vagy valamilyen működést befolyásoló esemény történik. Megfelelő körültekintéssel a felszámolás alá kerülő és tartozásokat maguk mögött hagyó üzleti partnerek nagy része elkerülhető.

SOCIAL BOX