Fontos az épületek energetikai minősége

Az épületek energetikai minőségének fontosságát mára már mindannyian a bőrünkön érezhetjük. Egy jól szigetelt épületben egyenletes melegben, kényelmesen és takarékosan lehet élni, alacsony számlák mellett. Energetikai felújítással egyszerre javíthatjuk épületeink komfortszintjét és csökkenthetjük üzemeltetési költségeit. Az épületek energiahatékonyságnak javításával nemcsak a környezet minősége javulhat, hanem így kevesebb energiahordozót kell importálni és a felújítások új munkahelyek […]

Az épületek energetikai minőségének fontosságát mára már mindannyian a bőrünkön érezhetjük. Egy jól szigetelt épületben egyenletes melegben, kényelmesen és takarékosan lehet élni, alacsony számlák mellett. Energetikai felújítással egyszerre javíthatjuk épületeink komfortszintjét és csökkenthetjük üzemeltetési költségeit. Az épületek energiahatékonyságnak javításával nemcsak a környezet minősége javulhat, hanem így kevesebb energiahordozót kell importálni és a felújítások új munkahelyek létrejöttéhez is hozzájárulhatnak.

A számtalan építési és felújítási technológiai közül még a szakembereknek is komoly feladat meghatározni az adott építési telekhez, épülethez illő, műszaki szempontból a legkedvezőbb és egyben a legolcsóbb építési megoldást. Az elmúlt évek alatt a Belügyminisztérium támogatásával számos kutatás készült, széleskörű társadalmi egyeztetéssel, az optimális eredményt hozó megoldások kidolgozására.

A kutatások eredményeként felülvizsgálatra került Magyarország energetikai szabályozása. A jogszabály módosítás 2014. március 7-én jelent meg a közlönyben és következményeképpen a pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015-től az újonnan meghatározott költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani. 2018-tól a követelmény minden egyéb épület építése és felújítása esetében is kötelező lesz.

A kutatások tapasztalatait, a legjobb műszaki megoldási javaslatokat egy tájékoztatóban foglaltuk össze, hogy segítsük a felújításon gondolkodó magántulajdonosok és középület üzemeltetők döntését és a költségoptimalizált követelményszint elérését. A tájékoztató teljes terjedelmében elérhető az e-építés portálon „A gazdaságos felújítás” címen. A tervek szerint, a kiadvány rövidített változatát kézbe lehet venni a Construma Építőipari Szakkiállításon az Ökocity rendezvényén.

A 2019-től minden új középületet és 2021-től minden egyéb új épületet közel nulla energiaszinten kell megvalósítani. A közel nulla energetikai szintű épületnek nagyon energiahatékonynak kell lennie: költség-optimum szintűnél jobbnak és a felhasznált energia 25%-t megújuló energiából kell nyernie. A részletes előírások a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában kerülnek meghatározásra.

Öko City – Mintaadás, szemléletformálás              

Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának tagjai, az energia hatékony, környezetbarát épületek építését tűzték ki céljuknak.

A klímaváltozás ma már tény, ehhez alkalmazkodnunk kell, a további káros hatás növekedését csökkentenünk kell. A javainkat hatékonyabban kell felhasználni, kevesebb energia felhasználásával kell elérnünk, hogy kényelmünkről ne mondjunk le, és utódaink is maradéktalanul ki tudják elégíteni igényeiket. A feladat globális, de tenni érte az egyén tud.

A célok eléréséhez ösztönzőkre, példa adásra van szükség. Az ösztönzés több formája létezik, pénzbeli támogatás, szabályok alkotása, példamutatás, ami összességében adja a szemlélet formálást.

Az Öko City kiállítás célja, hogy példát mutasson, és érzékelhetővé tegye, hogy milyen szabályok vannak ma, és milyenek várhatók, milyen építési termékek és technológiák használhatók ma, és mindezt érzékletesen, megtapasztalható (interaktív) módon tegye.

Az Öko City, az egy kiállítás, 2014 április 2-6 között, a Construma A pavilonjában. A kiállítók termékeiből, egy” közel 0 energia igényű”, vagy pontosabban egy közel 0 közmű költségű épület kerül felépítésre, és működés közben bemutatva.
 
A cél, hogy az érdeklődők lássák, tapasztalhassák, hogy gondos tervezéssel, megfelelő anyagválasztással, optimális költséggel, már ma is megvalósítható, ami néhány év múlva már kötelező lesz az épületeink építésénél, és felújításánál!
Az Öko City kiállításon így a jogszabály alkotók, hatóságok, építészek, gépészek, mérnökök, építési termék gyártók, kivitelezők, finanszírozási modelleket bemutatók, civil szervezetek, képviselői segítik az érdeklődőket az eligazodásban, a szemléletük formálásában.

Ezért a bemutató épület, a kiállítás szlogenjének is megfelelve „ A jövőnk kötelezettsége a jelen lehetőségei”-vel, a kiállítási térben felépített, a közel 0 energia igényű, (talán jobb kifejezés lehetne a közel 0 energia költségű) előírásnak megfelelő, valóságos méretű (50m2) működő épület.

A bemutató épület a jelenleg forgalomban lévő termékekből, több féle szerkezetből kerül felépítésre. Az Energia Tanúsítvány szerint, besorolása A+, még 2020-ban érvénybe lépő jogszabályok alapján is eléri ezt a szintet, és megfelel a közel 0 energia igényű épület előírásainak.
Költségeit összehasonlítva a C kategória kivitelezési költségeihez, mindössze 5-8% költségnövekedést számítottunk.

A 35 kiállító, naprakészen a legfrissebb információk, legújabb, megfizethető termékek, technológiák bemutatásával, és az öt nap alatt naponta más más tematikával, több mint 80 előadással kívánja szolgálni, a fenntarthatóság, az energia hatékonyság növelését szolgáló ismeretek bővítését, a szemléletformálást.

A kiállításról, megközelítésről, belépők igényléséről, a programokról, előadásokról további információ:

www.okocity.hu, valamint a facebook, és linkedin oldalainkon.
 

SOCIAL BOX