Új biohorror az irodában! Vakondok falják a laptopokat

A félig földbe süllyesztett iroda igazi unikum az irodapiacon, efféle munkahellyel nemigen találkoztunk még. A kilátást az üvegfelületek biztosítják, kicsit úgy tűnik, mint egy üveglap alatt ragyogó lepketábor. Mivel egy építésziroda saját székhelyéről van szó, nyilvánvalóan a fenntartható és környezettudatos ingatlanpiaci iránti elkötelezettségüket fejezik ki. Ebből a szempontból abszolút hitelesek. És bár arccal a természet […]

A félig földbe süllyesztett iroda igazi unikum az irodapiacon, efféle munkahellyel nemigen találkoztunk még. A kilátást az üvegfelületek biztosítják, kicsit úgy tűnik, mint egy üveglap alatt ragyogó lepketábor. Mivel egy építésziroda saját székhelyéről van szó, nyilvánvalóan a fenntartható és környezettudatos ingatlanpiaci iránti elkötelezettségüket fejezik ki. Ebből a szempontból abszolút hitelesek. És bár arccal a természet felé jelszó maximálisan megvalósult, azért nem bolyonganak éveken át elveszve az erdőben, hiszen a hét építésznek otthont adó közel 200 négyzetméteres iroda mindössze 20 perces autóútra található Madridtól, míg az éttermek, üzletek már negyedóra alatt elérhetők, ha egy gyors ebédet akarnak bedobni.

Ez a különleges munkahely nem csak relaxációt jelent az építészek számára, hanem a munkakultúrában is egyedi jellemzőket generál, hiszen nincsen kötött munkaidő, a rendet meghatározó szabályok, hanem mindenki, akár a természet, saját belső szükségletei alapján dolgozik itt. Az alagútszerű építmény északi oldalát átlátszó akrilból készült 20 mm vastag, ívelt ablakok borítják, míg a déli oldali felület egy 110 mm vastag, szigetelt, üvegszál és poliészter keverékű anyagból készült, hogy megfelelő árnyékot biztosítson a napfényben is. A munkahely színvilága éles kontrasztot képez a természet alapszíneivel, így biztosít megfelelő inspirációt és élénkséget.

De nem csak a fenntarthatóság a lényeg, hanem a praktikusság is, hiszen a forró mediterrán nyarakon bizony felforr az agyvíz, de nem itt, ahol az irodát jótékonyan körbeölelő anyaföld tökéletes hőszigetelést biztosít, így nincs szükség légkondicionálóra. Ráadásul az épület végén található ajtó egy speciális súlyozott dísztárcsa rendszerhez csatlakozik, így a természetes szellőztetés is megoldott függően az aktuális igényektől. A különleges lokáció jelentős energia-megtakarítást tesz lehetővé, miközben a munkatársak plusz energiákkal töltődnek fel. Hiszen képzeljük csak el, mennyire relaxáló érzés lehet egész nap a gyönyörű erdőt és a tiszta égboltot bámulni! Egyébként az, hogy a világ csodájára jár az irodának immár négy év óta, jól jelzi, hogy a legnagyobb építészeti portál az archdaily.com leglátogatottabb posztjai között szerepel az irodáról készült fotósorozat.

 

 

 

Fotók: Iwan Baan
 

SOCIAL BOX