Megtaláltuk az ufók főhadiszállását!

Az energiahatékony és önellátó Exbury Tojás egy igazán különleges projekt édes gyermeke. A projektben résztvevők: két angol tervező iroda – PD Studio, Spud group –, Paul Baker hajóépítő, Stephen Payne hajóépítész és Stephen Turner művész. A közös munka eredménye lett ez a préselt lemezből és helyi fából épült, 20 láb hosszú és 9 láb széles […]

Az energiahatékony és önellátó Exbury Tojás egy igazán különleges projekt édes gyermeke. A projektben résztvevők: két angol tervező iroda – PD Studio, Spud group –, Paul Baker hajóépítő, Stephen Payne hajóépítész és Stephen Turner művész. A közös munka eredménye lett ez a préselt lemezből és helyi fából épült, 20 láb hosszú és 9 láb széles tojáshajó. A belső tér szinte már a szerzetesi cellákkal vetekedve halálegyszerű. Van egy függőágy, egy tűzhely, egy íróasztal és egy tisztálkodó.

Az Exbury Tojást az Egyesült Királyságban a Beaulieu folyó torkolatánál bocsátották vízre még 2013 nyarán, ahol közel 365 napig él Turner. A tojás valójában egy otthoniroda, hiszen amellett, hogy Turner itt fog lakni, gyakorlatilag egy laboratórium is, ahol a folyó ár-apály jelenségét tanulmányozza, miközben első kézből tapasztalhatja meg az időjárási tényezők – mint a szél, eső, nap – hatásait. A küldetésnek van egy nemesebb és fennköltebb célja is, miszerint megpróbálják újraértelmezni az életet, amelyben a természet erőforrásainak jövőbeni, fenntartható módon való hasznosítása kerül előtérbe.

„A klímaváltozásoknak köszönhetően a természet már most is új partvonalakat és élőhelyeket jelöl ki. Az emelkedő tengerszint és a süllyedő föld egyfajta sós mocsárt alakít, vagyis az egész parti környezetünk állandó mozgásban van. Ennek következményei az élővilágra és az emberekre egyaránt új kihívások elé állítanak minket. Ez a különleges helyszín pedig éppen a víz és a föld határán kitűnő lehetőséget biztosít mindeme változásoknak a tanulmányozására” – mondta Stephen Turner.

Turner tojása a projektben résztvevők szerint sokkal empatikusabb kapcsolatot képes létrehozni a természettel. A szükséges energiaszükségletek pedig a napenergiából kinyerhetők. Az nem gondolják, hogy ez a tojás egyfajta antimodernista demonstráció lenne, és teljesen visszatérnének a természetbe. Inkább a legjobb elemek mixével a két világot kombinálják anélkül, hogy bármelyik világot is lerombolnánk. Gyönyörű utópia, már csak a válaszok hiányoznak.

 

 

 

SOCIAL BOX