Milyenek a nagyvárosok ingatlanpiacai?

A Cities Research Center lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számos tényezőt figyelembe véve összehasonlítsák a világ 300 legfontosabb városát, kezdve az aktuális globális ingatlanpiaci befektetési volumenektől, egészen a gazdasági változásokig. Szakértőink legfrissebb beszámolói felmérik a nagyvárosi lehetőségeket világszerte. Néhány kiemelt téma a kutatások közül: • A négy úgynevezett “Szuper Város” – London, New York, […]

A Cities Research Center lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számos tényezőt figyelembe véve összehasonlítsák a világ 300 legfontosabb városát, kezdve az aktuális globális ingatlanpiaci befektetési volumenektől, egészen a gazdasági változásokig. Szakértőink legfrissebb beszámolói felmérik a nagyvárosi lehetőségeket világszerte. Néhány kiemelt téma a kutatások közül:

• A négy úgynevezett “Szuper Város” – London, New York, Párizs, Tokió – a kereskedelmi ingatlan befektetések egy negyedét teszik ki a világ 300 legnagyobb városát tekintve. Ezekben a városokban a legerősebb a nagyvállalatok szerepe.

• Számos tranzit város, például Shanghai, Szöul és Peking növekvő ingatlanpiaci tőkeáramlást és vállalati bérlői érdeklődést vonzanak. Shanghai-nak jó esélye van arra, hogy elnyerje a “Szuper Város” státuszt.

• Az európai nagyvárosok jelentősége különösen kiemelkedő a cross-border (országhatárokon átnyúló) ingatlanbefektetések tekintetében– egyedül Londonban a globális befektetési aktivitás 15%-a történik. Az Egyesült Államokban a másodlagos városokban egyre erősebb befektetési aktivitás tapasztalható. Az ingatlanpiaci tevékenységet az ázsiai és csendes-óceáni térségben mindössze 7 város uralja: Tokió, Hong Kong, Szingapúr, Szöul, Shanghai, Peking és Sydney, melyek a regionális befektetések 70%-át teszik ki.

• San Francisco, London, Dubai, Shanghai és Wuhan a JLL “City Momentum Index”-e szerint (a világ legdinamikusabb városai.

• Az afrikai városokat elemző kutatások szerint Accra, Addisz Abeba és Lagosz a világ leggyorsabban növekvő városainak tekinthető; Nairobi – Afrika “Szilícium Szavannája” – a technológia terén regionális erőműként emelkedik ki; Luanda pedig a világ legdrágább városa irodabérlés szempontjából.

Rosemary Feenan, a JLL globális piackutatásai vezetője elmondta: “A JLL Cities Research Center attraktív és könnyen elérhető formában egyesíti cégünk globális piackutatási szakértelmét. A vizuálisan megjelenített adatsorok lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy egyszerűen összehasonlítson különböző városokat, és rálátást nyerjen ezekre a dinamikus városokra.”

Tuza Rita, a JLL budapesti irodájának piackutatási vezetője hozzátette: “Az új online piackutatási felületen a világ legizgalmasabb városaival vethetjük össze Budapestet, így  jobban átláthatjuk az ingatlanpiac dinamikáját, míg a főváros globálisan betöltött pozíciójának vizsgálatát vizuális összehasonlítások segítik. Kutatási eredményeink szerint a  kereskedelmi szempontból legvonzóbb 300 város rangsorán Budapest a 95. helyen áll, szorosan követve Varsót a 73. helyen illetve Prágát a 82. helyen.” 

SOCIAL BOX