Nem jó a magyarok életminősége

Az életminőség helyzetéről közölt átfogó statisztikát az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat a 28 tagú közösség tagállamaira vonatkozóan. A statisztikában több különböző indikátor – mint például egy főre eső GDP (PPS), várható élettartam, nők és férfiak közötti bérkülönbségek, vagy a nem várt kiadások esetén mennyire tudnak az emberek tartalékhoz nyúlni – alapján mutatták […]

Az életminőség helyzetéről közölt átfogó statisztikát az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat a 28 tagú közösség tagállamaira vonatkozóan. A statisztikában több különböző indikátor – mint például egy főre eső GDP (PPS), várható élettartam, nők és férfiak közötti bérkülönbségek, vagy a nem várt kiadások esetén mennyire tudnak az emberek tartalékhoz nyúlni – alapján mutatták be az államokat. Magyarország több mutató esetében sem szerepelt jól.

Magyarország (7386 euró) Horvátországhoz (7375 euró) és Észtországhoz (7686 euró) áll legközelebb medián jövedelem tekintetében – ahol kettévágjuk a társadalmat, itt található ez a bér –, a sokszor viszonyítási alapnak vett Lengyelország és Szlovákia állampolgárai viszont jobb fizetéssel rendelkezhetnek (az egy főre jutó GDP-ről az alábbi grafikonon lehet tájékozódni). Lengyelországban több mint 1000 euróval nagyobb a medián jövedelem (8 529 euró), míg Szlovákiában majdnem 2000 euróval magasabb (9574 euró) ez az összeg, mint Magyarországon. A legalacsonyabb értékeket Bulgária (5793 euró) és Románia (3509 euró) produkálták.

Majdnem mindenki tovább él a magyaroknál

A tartós munkanélküliségi ráta – azon munkanélküliek, akik már egy éve, vagy azon túl nem találnak munkát – tekintetében azonban nem állunk ennyire rosszul. Magyarországon ez a mutató 4,9 százalék – az uniós átlag 4,7 százalék –, a balti államokban például ezek a mutatók magasabbak (5,5-7,8 százalék). Szlovákiában mindeközben kétszer nagyobb a tartós munkanélküliség (9,4 százalék) és Horvátországban pedig kiemelkedően magas (10,3 százalék). Megemlítendő ugyanakkor, hogy Románia nálunk alacsonyabb tartós munkanélküliségi adatai (3,2 százalék) Belgium mutatóit közelíti meg (3,4 százalék). Lengyelországban ennél magasabb ugyan a mutató (4,1 százalék), de még mindig a magyar ráta alatt marad.

Várható élettartam tekintetében csak egy évvel többet jósolnak nekünk, mint a legrosszabb kilátásokkal bíró országoknak (balti államok, Bulgária és Románia), átlagosan 75,3 évig élhetünk (az EU-átlag 80,1 év). A szlovákok várható élettartama 76,3 év, míg a lengyeleké 76,9 év. A leghosszabb várható élettartam tekintetében a spanyolok (82,5 év), illetve a franciák (82,1 év) állnak az élen.

Váratlan kiadás: üres a magyar pénztárca

Váratlan kiadások esetén egyenesen az uniós országok legrosszabb eredményét hozzuk azzal, hogy a teljes népesség több mint 74 százaléka nem rendelkezik megtakarítással (az uniós átlag 40 százalék), ha esetleg elromlik a mosógép, és újat kell venni. Ezzel még a régió legrosszabbul teljesítő országainál – Lettország (73 százalék), Bulgária (68 százalék), Horvátország (67 százalék) – is gyászosabb mutatókat hoztunk.

A férfiak és nők között bérkülönbségekre kitérve a statisztikai összesítésből látszik, hogy a magyar férfiak átlagban 20 százalékkal keresnek többet, mint a nők (az EU-átlag 16 százalék). Nálunk rosszabb mutatókat produkált Csehország (22 százalék), Németország (22 százalék), Észtország (30 százalék), Ausztria (23 százalék), illetve Szlovákia (21 százalék).

Az Eurostat közleménye egy 2011-es Eurofond statisztikát is idéz, mely szerint egy 10-es skálán a magyarok 5,8-ra tették az életükkel való elégedettség szintjét. Ennél alacsonyabb értéket csak a bolgárok mondtak (5,5), régiónkból a cseh és a szlovákok is 6,4-re, míg a lengyelek 7,1-re tették elégedettségi szintjüket.

SOCIAL BOX