6. TIPP: Költséghatékonyságot célzó fejlesztések finanszírozási lehetőségei

Rovatunkban Langbein Valentint, a Rustler Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük irodaházak fejlesztésével, valamint a fejlett mérőeszközökkel nem rendelkező épületek versenyképességével kapcsolatban. A Rustler Kft. a bécsi székhelyű Rustler-csoport hazai leányvállalata. Az anyacég jövőre ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Tevékenységével lefedi az ingatlanokhoz kapcsolódó összes szolgáltatást a műszaki üzemeltetéstől (FM) kezdve, ingatlankezelésen (PM) keresztül a vagyonkezelésig (AM). „A […]

Rovatunkban Langbein Valentint, a Rustler Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük irodaházak fejlesztésével, valamint a fejlett mérőeszközökkel nem rendelkező épületek versenyképességével kapcsolatban. A Rustler Kft. a bécsi székhelyű Rustler-csoport hazai leányvállalata. Az anyacég jövőre ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Tevékenységével lefedi az ingatlanokhoz kapcsolódó összes szolgáltatást a műszaki üzemeltetéstől (FM) kezdve, ingatlankezelésen (PM) keresztül a vagyonkezelésig (AM).

„A magyar irodapiac rendkívül árérzékeny. Ez az árverseny az üzemeltetési költségben is megmutatkozik, és úgy látjuk, hogy az üzemeltetési költség tekintetében fókuszban is fog maradni. Az üzemeltetési díj két fő részből áll: egyrészt az elfogyasztott energiából, másrészt az épület üzemeltetésének költségeiből. Egy régebbi, kevésbé hatékonyan működtethető ingatlan esetében két dolgot kell figyelembe venni, ha az épület meg kívánja tartani versenyképességét a piacon:

• Energiafelhasználást csökkentő szempontok alapján folyamatosan fejleszti az épületet. A megfelelő energetikai eszközökkel felszerelt irodaépület – gazdasági szempontból – már most is jelentős szempont az irodapiacon, hiszen a közvetlen gazdasági hatása az alacsony energiafogyasztás.

• Gazdaságilag racionalizálja az ingatlan működtetését – az ingatlan megfelelő kezelésére egyetlen megbízható partnerrel oldja meg, ezáltal csökkennek az épület üzemeltetéséhez szükséges járulékos költségek úgy, hogy a szolgáltatási színvonal is javulni tud” – magyarázza Langbein Valentin.

Időszerűek az energetikai fejlesztések

„Várhatóan a jövőben az energiaárak növekedésével az energiát hatékonyan felhasználó épületek versenyképessége egyértelműen növekedni fog. Annál is inkább, mivel nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan épület, amely nem a fenntarthatósági szempontok szerint van megépítve és működtetve, 5-7 év múlva ne veszítene a piacképességéből. A kérdés az, hogy mennyit veszít, esetleg mit tesz meg a vesztesség minimalizálására” – folytatja Langbein Valentin.

Az árverseny az üzemeltetési költségben is megmutatkozik, és nagy valószínűség szerint ez mindig is fókuszban fog maradni. Tapasztalataink szerint az épületek tulajdonosainak nincsenek ismeretei azokról a költséghatékony energetikai megoldásokról, melyekkel akár beruházás nélkül vagy csekély beruházás mellett jelentősen csökkenthetik az üzemeltetési költségeiket energetikai vonatkozásban.

Megtakarításból finanszírozott fejlesztések

Szakmai partnerünk, a Pannon Épületenergetika országszerte több száz energetikai koncepciót készített, amelyek során keresték az azonnali és/vagy legkedvezőbb megtérülési idejű fejlesztéseket. Az így megszerzett tapasztalataik alapján állították össze komplex energetikai szolgáltatásaik körét, amelyek az energia fogyasztás optimalizálását támogatják. Minimális befektetést igénylő vagy akár beruházás mentes konstrukcióban is megvalósíthatóak az energia racionalizálási törekvések. Alapszolgáltatásukat képző energetikai felülvizsgálat eredményeként akár több millió forint megtakarítás aktiválható, mely megfelelő finanszírozást nyújt további energia megtakarítást eredményező fejlesztésekhez.

Energetikai felülvizsgálat a jövőbeni megtakarítások kimutatására

Részletes műszaki bejárást követően, valamint a számlák és szerződések analízise után jövőbeni megtakarítást eredményező módosításokat javasolnak. „Tapasztalataink szerint ez a fajta sikerdíjas együttműködés nagyon jól működik akár egy nagyobb intézmény esetében is. Példának okáért egy budapesti, évi 240 Millió forintos intézmény esetében 2 évre közel 40 millió forint értékű megtakarítást tudtunk kimutatni. Ez a forrás teremtette meg az energia monitor rendszer kiépítését, melynek segítségével még több megtakarítás érhető el” – mondja Lengyel Ágoston, Pannon Építőműhely Kft. ügyvezetője.

A jövőbeni megtakarításokról és az Energia Kontroll Rendszerről bővebben a http://www.pannonmuhely.hu/irodahaz honlapon tájékozódhatnak. Amennyiben a környezettudatosság mellett a költséghatékonyságnak is fontos szerepet tulajdonít egy tulajdonos, akkor az épület üzemeltetés tekintetében mindenképpen érdemes megtekinteni  a weboldalt vagy felkeresni az Energiatudatos Irodaház Program tanácsadóját: Kovásznai Krisztinát. (Elérhetőségek: Pannon Épületenergetika: 06 30 963 4430; kovasznai.krisztina@pannonmuhely.hu)

SOCIAL BOX