Villáminterjú Baross Pállal, a HuGBC új elnökével

– Melyek a legfontosabb teendők a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) életében, amelyekre Ön is koncentrálni kíván a jövőben? – Elnökségem folytonosságot fog biztosítani egy már megalapozott tagsággal (57 tag) rendelkező és egy társadalmi tudatformáló misszióra elkötelezett szervezet életében. Új kihívásként az Elnökség 2014-ben arra fog koncentrálni, hogy javaslatot tegyünk egy magyarországi „Környezettudatos Építészet” minősítési […]

– Melyek a legfontosabb teendők a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) életében, amelyekre Ön is koncentrálni kíván a jövőben?

– Elnökségem folytonosságot fog biztosítani egy már megalapozott tagsággal (57 tag) rendelkező és egy társadalmi tudatformáló misszióra elkötelezett szervezet életében. Új kihívásként az Elnökség 2014-ben arra fog koncentrálni, hogy javaslatot tegyünk egy magyarországi „Környezettudatos Építészet” minősítési rendszer megalkotására más – jelenleg is „Támogató Szervezet”-ként regisztrált – HuGBC partnereinkkel. Tagjaink sorában több mint 10 nemzetközi akkreditációval rendelkező szakember található, akik társadalmi munkában vállalkoztak az új rendszer kidolgozására. 

– Ön a Budapesti Önkormányzat szakmai tanácsadójaként (ingatlangazdálkodási szakreferenseként) is dolgozik, ezzel összefüggésben a HuGBC révén a fenntartható fejlődés előtérbe kerülhet a városfejlesztés során a jövőben? Bár tudjuk, hogy a Városfejlesztési Koncepció is tartalmaz környezettudatos elemeket.

– A közszolgálati szektorban a környezettudatos operatív gondolkodás gyerekcipőben jár, bár stratégiai szinten már egyre több kezdeményezés látható, mint ahogy a Városfejlesztési Koncepcióban is. Nekem egy másik sapkát hordva, a BFVK Igazgatósági Tanácsának elnökeként, sikerült a cégen belül olyan operatív lépéseket elfogadtatnom, ami részben a hétköznapi iroda használati gyakorlatra fordítja le ezeket az elveket, részben beépíti minden olyan projekt megvalósítási javaslatba, amelyet a vállalat kezdeményez.

– A kereskedelmi ingatlanfejlesztéseket hogyan támogathatja még hatékonyabban a HuGBC?

– Úgy értékelem, hogy a kereskedelmi ingatlanszektorban már túl vagyunk a „tipping point”-on, a budapesti piacon egyre több fejlesztést terveznek és építenek meg akkreditációval. Mára a kereskedelmi szektor a HuGBC legfontosabb anyagi támogatója a tagsági díjon és az egyedi események szponzorálásán keresztül is. Sajnálatos módon még nincs elég olyan tagunk, akik az ilyen fejlesztések tervezői hátterét meg tudják teremteni. Remélem, hogy ebben az irányban is tudunk hatékonyan lépni az elkövetkező években.

+++

Baross Pál FRICS diplomáit kerttervező mérnökként (Corvinus Egyetem, Budapest 1968), város és regionális tervezőként (School of Urban and Regional Planning, University of Vancouver, Canada 1972) és ingatlanfejlesztőként (Development Planning, Bartlett School of Architecture, University Collage London, England 1974) szerezte. 2006-ban diplomát szerzett a Harvard University (John F. Kennedy School of Government) és a Leiden University által közösen szervezett „Executive Education” program keretében megtartott „Leadership and Change in Public Policy and Management” szakmai gyakorlaton. 2009-ben Angliában elvégezte az Building Research Centre által kidolgozott Környezettudatos és Fenntartható Építészet (BREEAM) kvalifikációs programot ami feljogosítja, hogy  ingatlanfejlesztéseket, felújításokat és beruházásokat minősítsem a BREEAM Global minősítési rendszer szerint.
 

SOCIAL BOX