Zöldülnek Közép-Kelet Európa irodái

„Napjainkban a kereskedelmi ingatlanok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális környezeti kihívások elleni küzdelemben, beleértve a klímaváltozást és az egyre szűkösebb energiahordozók felhasználását. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az ingatlanok felelősek a globális energiafelhasználás 40%-áért, az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának egyharmadáért, valamint a nyersanyag felhasználás 30%-áért.” nyilatkozta Kevin Turpin, a JLL Közép-Kelet Európáért […]

„Napjainkban a kereskedelmi ingatlanok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a globális környezeti kihívások elleni küzdelemben, beleértve a klímaváltozást és az egyre szűkösebb energiahordozók felhasználását. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az ingatlanok felelősek a globális energiafelhasználás 40%-áért, az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának egyharmadáért, valamint a nyersanyag felhasználás 30%-áért.” nyilatkozta Kevin Turpin, a JLL Közép-Kelet Európáért felelős piackutatási vezetője.

Az EU 2010/31/EU direktívája szerint 2020-ra az Európai Unió összes új épülete tanúsítvánnyal kell rendelkezzen arról, hogy szinte teljes mértékben saját maga állítja elő a szükséges energiát (zero energy building). 2050-re az épületek szén-dioxid kibocsátása közel nulla kell, hogy legyen.

Tuza Rita, LEED Green Associate, a JLL budapesti irodájának piackutatási vezetője elmondta: „Egy cég a  fenntarthatóság iránti elkötelezettségét azzal is tudja hangsúlyozni, hogy zöld tanúsítvánnyal rendelkező irodát választ. A tanúsítvány annak a bizonyítéka, hogy egy épület környezetre gyakorolt hatását milyen mértékben szorították a minimálisra. Másrészt érdemes megemlíteni a gazdasági tényezőt is, hiszen a tanúsítvánnyal rendelkező épületek bérbeadottsága magasabb, továbbá olyan jó nevű, széles körben ismert cégeket  vonzzanak, melyek számára a fenntarthatóság a vállalati kultúra alapvető részét jelenti.”

A két legismertebb és legnépszerűbb zöld tanúsítvány-rendszer a LEED és a BREEAM. A tanúsítvány megszerzéséhez szükséges eljárásban az energia- és vízfelhasználás, a szén-dioxid kibocsátás, valamint a környezetbarát megoldások és anyagok felhasználása kerül górcső alá. Az eljárások nagy részénél lehetőség van a már meglévő irodaházak fenntarthatósági fejlesztése révén is tanúsítványt szerezni: ilyen a BREEAM In-Use és a LEED EB:OM.    

Dinamikus növekedés a KKE régióban a zöld tanúsítványok terén

Az elmúlt években gyors ütemben nőtt a zöld tanúsítványok száma a régióban: jelenleg 1,75 millió m2 irodaterület rendelkezik valamilyen tanúsítvánnyal. A regionális listát Lengyelország vezeti, ahol régiós zöld irodaállomány 40%-a található, összesen 730 000 m2.

A tanúsított épületek több, mint 71%-a BREEAM tanúsítvánnyal rendelkezik a régióban. A már átadott épületek esetében leggyakrabban használt tanúsítási rendszerek a BREEAM In-Use és a LEED EB:OM (Existing Buildings: Operations & Maintenance – Átadott épületek: üzemeltetés és karbantartás). Ha új épületek tanúsításáról van szó, akkor a BREEAM Europe Commercial (kereskedelmi vagy irodaépületek esetében) vagy LEED for New Construction (új fejlesztésre) és LEED for Core & Shell (szerkezetkész állapotra) a leggyakrabban használt tanúsítványok.

További zöld tanúsítvánnyal rendelkező épületek várhatóak

Érdekesség, hogy legalább 2,5 millió m2 már átadott vagy tervezett projekt pályázik zöld tanúsítványra a KKE régióban, ebből 700 000 m2 található Lengyelországban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy számos tervezett BREEAM projekt még nem regisztrált a tanúsítvány megszerzéséért, így a tényleges tervezett volumen Lengyelországban még magasabb lehet.

A legtöbb piacon a tervezett projektek nagy része pályázik zöld tanúsítványra, néhány piacon a jövőbeni kínálat 100%-a. Szerbiában most van előkészületben az első zöld fejlesztés, és Magyarországon, Romániában és Szlovákiában is emelkedik a számuk.

Jelenleg kevesebb projekt vár üzemeltetési és fenntartási minősítésre, inkább az új fejlesztésekre vonatkozó pályázatok vannak túlsúlyban, ami elsősorban a Lengyelországban (főként Varsóban) zajló nagy volumenű fejlesztéseknek, valamint a régió egyéb országaiban is fokozatosan erősödő fejlesztési aktivitásnak köszönhető. 

Az is előrevetíthető, hogy a tanúsítvánnyal rendelkező kereskedelmi ingatlanok egyre népszerűbbek lesznek majd az olyan cégek körében, akik vállalati felelősségvállalási programja előírja, hogy csak fenntartható iroda lehet székhelyük.

Zöld ingatlankezelés – lássuk, mi van a tanúsítványok mögött!

Bár a jogalkotás során egyre többször gondolnak a fenntarthatóságra, minden lehetséges előny ellenére is nagyon szűkre szabott a fejlesztők és befektetők számára felajánlott adókedvezmények és más ösztönzők kínálata. Elsősorban az ingatlan kezelők és –üzemeltetők, fejlesztők és bérlők azok, akik a fejlődési folyamatot előremozdítják az egyre nagyobb számú CSR (vállalati felelősségvállalási) programnak köszönhetően.     

Ewelina Karpinska, a JLL KKE régióért felelős fenntarthatósági koordinátora, LEED Green Associate elmondta: „Az emberi viselkedés óriási hatást gyakorol az épületek teljesítményére, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az épületek csak annyira lehetnek hatékonyak, amennyire az üzemeltetőik. Az ingatlanbérlők szerves részét képezik a fenntarthatóbb környezet iránti igénynek. Végtére is, rendelkezhet valaki a legfejlettebb és leghatékonyabb ingatlannal, amennyiben az nincs megfelelően kezelve vagy használva, akkor az előnyök nagy része kihasználatlan marad. A JLL ingatlan üzemeltető csapata ezért vezette be a környezetvédelmi kezdeményezéseit a régióban. Ennek érdekében továbbra is jelentős időt és energiát szentelünk majd az ügyfeleinknek és az épületeik bérlőinek, hogy a kezelésünkben álló ingatlanportfóliók környezetvédelmi, technikai és hatékonysági szempontokból is megfeleljenek a fenntarthatósági követelményeknek. 

SOCIAL BOX