A Google garázsvilága Amszterdamban

Ráadásul nem elég, hogy Google, hanem még Amszterdam is, ami egy igazán legendás és különleges város. Ebből aztán csakis valami nagyon jó sülhet ki, és valóban jó is lett. A D/DOCK tervezőit a garázskoncepció ihlette, hiszen anno Larry Page és Sergey Brin egy ilyen autókuckóból indította el világbirodalmát. Fura elemek egész sora reprezentálja a mezítlábas […]

Ráadásul nem elég, hogy Google, hanem még Amszterdam is, ami egy igazán legendás és különleges város. Ebből aztán csakis valami nagyon jó sülhet ki, és valóban jó is lett. A D/DOCK tervezőit a garázskoncepció ihlette, hiszen anno Larry Page és Sergey Brin egy ilyen autókuckóból indította el világbirodalmát. Fura elemek egész sora reprezentálja a mezítlábas hőskorszakot, elég csak a lakókocsira vagy éppen a graffitikkel telepingált téglafalakra gondolni.

A fenntarthatóság persze fontos szerepet játszott az iroda újraformálásában, így a már meglévő bútorok, munkaállomások és a konyhaelemek a felújítás után szintén hasznosultak. A tervezők olyan anyagokat használtak, amelyek nem toxikusak, mindemellett az energia- és vízfogyasztás csökkentésére is törekedtek. Minden emeleten található egy központi mag, amely köré települnek az egyes divíziók munkaállomásai, a közösségi terek, a meeting helyiségek vagy éppen a kis teakonyhák. Minden íróasztal az ablakokhoz közel helyezkedik el, így a munkatársak 180 fokos városi kilátásban is gyönyörködhetnek.

Mindemellett a helyi „specialitásokra” is nagy hangsúlyt helyeztek, így minden emeletnek megvan a saját holland jellegzetessége. Van ahol például egy amszterdami kávézó falát építették be, a recepció egy szállító konténer, a lakókocsi a holland nyaralók tipikus közlekedési eszközére asszociál, míg a királyi szimbólum a logóban is Németalföldre utal. Coen van Dijck, a D/DOCK ügyvezetője igen optimistán és elégedetten nyilatkozott a kész munkájukról: „boldogság, komfort, rugalmasság, relaxáció, kiegyensúlyozott táplálkozás, napfény, friss levegő és vizuális ösztönzés – mindezek a jellemzők teszik a Google-irodát egészséges munkahellyé.”

 

Fotók: Alan Jensen
 

SOCIAL BOX