Újabb elismert irodaház Budapesten

Az épületek fenntartható működése mind az ingatlan tulajdonosának, mind bérlőinek érdeke, hiszen így hatékonyan működtethető az épület, alacsonyak maradnak az üzemeltetési költségek és nem utolsósorban az épület nem terheli feleslegesen a környezetet. A Dorottya Udvar tulajdonosa a 2002-ben végrehajtott átalakítás és modernizálás során kiemelt figyelmet fordított az energiahatékony és zöld megoldásokra, és az azóta végrehajtott […]

Az épületek fenntartható működése mind az ingatlan tulajdonosának, mind bérlőinek érdeke, hiszen így hatékonyan működtethető az épület, alacsonyak maradnak az üzemeltetési költségek és nem utolsósorban az épület nem terheli feleslegesen a környezetet. A Dorottya Udvar tulajdonosa a 2002-ben végrehajtott átalakítás és modernizálás során kiemelt figyelmet fordított az energiahatékony és zöld megoldásokra, és az azóta végrehajtott fejlesztések is a fenntarthatósági elvek mentén történtek.

„A Dorottya Udvar kiváló minősítése bizonyítja azt, hogy egy meglévő épületben is milyen komoly tartalékok vannak, és folyamatos odafigyeléssel az épület adottságait figyelembe véve komoly eredményeket lehet elérni.” – mondta Beleznay Éva, az épület minősítését előkészítő építész-urbanista, BREEAM-minősítés szakértő, a HuGBC elnökségi tagja. A Dorottya Udvar az audit során a hulladékhasznosítás, a közlekedés és az anyaghasználat témaköreiben szerezte legjobb eredményeit, de természetesen a többi feltételrendszernek is kiválóan megfelelt, amely eredményeként Magyarországon és közép- és kelet-európai régióban az irodaépületek között egyedüliként kiváló (Excellent) minősítést szerzett az „International in-use” kategóriában és egész Európában is jelenleg mindössze egy irodaház előzi meg néhány százalékkal. „A meglévő magyarországi minősítéssel rendelkező irodaépületek jelentős része „jó” vagy „nagyon jó” minősítést kapott, de „kiváló” értékelést a Dorottya Udvaron kívül egyik sem ért el.”  – tette hozzá Sebes Péter, a STÍLUS+P Építésstúdió vezető tervezője, a BREEAM minősítés auditora.

A több hónapos átvilágítás és audit során létrejött BREEAM-minősítés hivatalosan is igazolta, hogy – többek között – az energiaellátás modernizálása, a korábbi világítási rendszer LED-es fényforrásokkal való lecserélése, az épületfelügyeleti rendszer fejlesztése, a komplex hulladékkezelés megvalósítása nem csak a bérlőknek és az épületnek hoz számottevő megtakarítást, de a környezet terhelését is nagymértékben csökkenti. A kiváló minősítés azonban nem ok arra, hogy hátradőljünk, a menedzsment továbbra is a működés fenntarthatóságán fog dolgozni, további fejlesztéseket végrehajtva és erre biztatja más irodaházak tulajdonosait és üzemeltetőit is.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2014-ben kibocsájtott jelentése szerint a világban az épületek teszik ki az energiafogyasztás 32 százalékát, továbbá a környezetszennyezésben is jelentős szerepet játszanak. A kutatások és előrejelzések szerint – tekintettel az urbanizáció növekedésére, az életmód-változásra és az energiahálózatok kiteljesedésére – az energiaszükséglet megduplázódik és a széndioxid-kibocsájtás 50–150 százalékkal nő 2050-re.

„Ennek tudatában nagyon fontos, hogy az épületek építői, tulajdonosai, üzemeltetői és bérlői kövessék a Dorottya Udvar és más jó minősítést szerzett magyarországi irodaházak példáját, továbbá a technika fejlődésének folyamatos követésével, következetes fejlesztésekkel, a legkisebb részletekre is odafigyeléssel hatékony és fenntartható működést biztosítsanak, magas szintű szolgáltatási szint mellett.” – tette hozzá Beleznay Éva.

SOCIAL BOX