Marokkó ikonikus felhőkarcolói

A 93 ezer négyzetméter összalapterületű, 115 méter magas Twin Center Casablancában egy két tornyos ingatlanegyüttes, amely 28 emeletnyire emelkedik az ég felé. A város szívében, a Maarif negyedben elhelyezkedő multifunkcionális épületkomplexum mintegy kaput képez a város nyugati felének lakónegyedei felé. A tervezést előre megfontolt szándékkal a katalán Ricardo Bofill Levi követte el, és még az […]

A 93 ezer négyzetméter összalapterületű, 115 méter magas Twin Center Casablancában egy két tornyos ingatlanegyüttes, amely 28 emeletnyire emelkedik az ég felé. A város szívében, a Maarif negyedben elhelyezkedő multifunkcionális épületkomplexum mintegy kaput képez a város nyugati felének lakónegyedei felé. A tervezést előre megfontolt szándékkal a katalán Ricardo Bofill Levi követte el, és még az 1998-as átadása után is meglepően modernnek tűnik, köszönhetően a letisztult és minimalista formavilágának. A komplexum vegyes hasznosítású, hiszen van itt irodaterület, bevásárlóközpont és egy ötcsillagos szálloda is.

Már maga a telek is különleges, hiszen háromszög formája a projekt asszimetriáját hangsúlyozza. A két toronyhoz csatlakozik egy népszerű bevásárlóközpontként működő alacsonyabb épülettömb is, amely mintegy öt szintet vesz birtokba. Az egész struktúra minimalista stílusban képviseli a modern high-tech érzést, miközben az építőanyagok – márvány, gipsz, kerámia – megőrzik a helyi tradíciókat. A külső arculatában a hajdanvolt híres mór építészet jegyeit is viseli az épületkomplexum.

 

képek: ricardobofill.com

SOCIAL BOX