Európa legmagasabb felhőkarcolói bezöldülnek

Ez a Manhattan-szerű körzet Párizs nyugati felén 12 szektorra oszlik és több mint 400 hektárnyi területet foglal magában. Megközelítőleg 1500 cég mintegy 150 ezernyi munkavállalója dolgozik nap mint nap az üzletközpontban. Európában itt található a legtöbb 150 méternél magasabb felhőkarcoló. A negyed egyik fő látványossága az 1982-től 1990-ig épült Grande Arche, amely pontosan Párizs „régi” […]

Ez a Manhattan-szerű körzet Párizs nyugati felén 12 szektorra oszlik és több mint 400 hektárnyi területet foglal magában. Megközelítőleg 1500 cég mintegy 150 ezernyi munkavállalója dolgozik nap mint nap az üzletközpontban. Európában itt található a legtöbb 150 méternél magasabb felhőkarcoló. A negyed egyik fő látványossága az 1982-től 1990-ig épült Grande Arche, amely pontosan Párizs „régi” diadalívével egy vonalban áll – egyesek szerint 4 dimenziós hiperkockához hasonlít. Az 1958 óta folyamatosan épülő negyedet irányító Etablissement Public d’Aménagement de la Défense (EPAD) 2005-ben egy jelentős programot jelentett be, amelynek az a lényege, hogy a nagy európai rivális városokkal szemben – mint London vagy Milánó – úgy próbálnak meg versenyképesek maradni, hogy a fenntarthatóságra és az életminőség javítására helyezik a hangsúlyt.

2006-ban el is indították a megújulási programjukat, amely a régi felhőkarcolók felújítására, új ingatlanok építésére, az irodaterek és a lakófunkciók egészségesebb egyensúlyára, valamint az ingázók számának csökkentésére fókuszál. A tervek szerint ez a nagyszabású fazonigazítás 2015-re befejeződött volna. Néhány szignifikáns adat: a régebbi tornyok helyén 850 ezer m2-nyi új iroda építése, 110 ezer m2-nyi új lakás kialakítása, az elérhetőségek javítása, a repülőterek felé közvetlen vasúti elérés biztosítása a fő célok. Az új felhőkarcolók magassága pedig meghaladná a 300 métert is.

A modernizációs törekvéseket összefoglaló lista prioritásai között szerepel a projektfelelős EPAD elkötelezettsége, hogy az új épületek tervezése során fenntartható irányelveket valósítanak meg. A tervezett épületek a legújabb, EU-ban hatályos környezetvédelmi irányelveknek is megfelelnek – így többek között energia-megtakarításhoz és a globális felmelegedés csökkentéséhez is hozzájárulnak. Az elkövetkezendő években számos 300 méternél is magasabb felhőkarcoló átadása várható, amelyek mellett az eddigi emblematikus tornyok eltörpülnek majd.

A jelenleg 231 méter magas Tour First a régi házak modernizációjának egyik ékes példája, hiszen 1974-ben épült, és 2007-2011 között zajlottak azok a környezettudatos átalakítások, amelyek a High Environmental Quality (HQE) irányelveinek is megfelelnek. Az új beépített technológiák az épület hűtés-fűtésére hasznosítják a külső légáramlást és a nap hőjét. A duplaüvegezésű ablakokból kialakított bioklimatikus homlokzat segít fenntartani a belső hőmérséklet állandóságát, amely tovább csökkenti az épület függését a hagyományos fűtési-hűtési technológiáktól.

Tour First

A 296 méter magas Tour Phare eleve zöld épület lesz, és a torony görbülete miatt lehetőség van arra is, hogy szélturbinákat telepítsenek a tetőzetre. Thom Mayne tervező szerint a felhőkarcoló azon zöld épület prototípusa lesz, amely a fűtési-hűtési igényét saját szélturbina-farmmal képes kielégíteni az év öt hónapjában. A projekt 2013-ban indult, és az átadás várható időpontja 2017, amikor is 130 ezer négyzetmétert vehetnek birtokba a bérlők.

A nagyszabású modernizációnak sajnos vannak áldozatai is. A 312 méter magas Tour Generalit a Generali Biztosító terveztette, de végül 2011-ben sztornózták a tervet. Bár egyelőre nem valósult meg, a környezettudatos elemeket érdemes számba venni, hiszen máshol még hasznosulhatnak. Évente mindössze 500 tonna CO2-t bocsátott volna ki, ami közel 70 %-kal kevesebb, mint egy hagyományos felhőkarcoló esetében. Hasznosították volna az esővizet, közel 1200 négyzetméternyi felületen terveztek napelemeket és napkollektorokat, és 18 szélturbina termelte volna az energiát. Összességében 60 %-kal energiahatékonyabb lett volna, mint egy hagyományos toronyépület.

A Tour Signal projektet szintén törölték 2009-ben, pedig ez lett volna a La Défense modernizációjának a szimbóluma. Ez a 301 méter magas, 140 ezer négyzetméternyi összalapterületű épület a napelemekkel, a szélturbinákkal és az ablakokkal integrált tükrös rendszerekkel együtt mindössze évente maximum 50 kWh-t fogyasztott volna egy négyzetméterre számítva – legalábbis Jean Nouvel sztárépítész szerint.

De mindent összevetve a modernizációs program számos eleme megépült és meg fog épülni, bebizonyítva ezzel, hogy a globális gazdaság térnyerése nem feltétlenül jár együtt az életminőség romlásával, a városszövetek elhasználódásával, hanem igenis új életet lehet lehelni a megkövesedett struktúrákba, hogy a jövő nemzedékei is élvezhessék a természet és a fenntartható szemlélet jótéteményeit.

Grande Arche és Tour Phare

 

SOCIAL BOX