Nagyot villantott az amerikai irodabútoros. Zöldtető, bemutatóterem és evolúció

Az amerikai, dizájnbútorokat gyártó, globális piacvezető Haworth még 2006-ban hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor megkezdte a Michigan állambeli Hollandban található – immár LEED minősítésű – cégközpontjának felújítását. Az „élő laboratórium” névre hallgató – 2008-ban átadott – munkatér valójában egy hatalmas bemutatóterem, ahol a látogatók és ügyfelek a cég valamennyi termékét kipróbálhatják és személyes kontaktusba […]

Az amerikai, dizájnbútorokat gyártó, globális piacvezető Haworth még 2006-ban hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor megkezdte a Michigan állambeli Hollandban található – immár LEED minősítésű – cégközpontjának felújítását. Az „élő laboratórium” névre hallgató – 2008-ban átadott – munkatér valójában egy hatalmas bemutatóterem, ahol a látogatók és ügyfelek a cég valamennyi termékét kipróbálhatják és személyes kontaktusba kerülhetnek azokkal. De nem csak a kész bútorokat, hanem a gyártás egyes fázisait is megismerhetik, vagyis egyfajta élményközpontként is működik az újjávarázsolt épület. A cég szerint ez az organikus munkatér és a fenntartható tervezés evolúciója.

A Haworth nem csak irodabútorokat gyárt, hanem komplex munkatereket is, így mobilfalakat, raktározási és polceszközöket, álpadlót, dizájntárgyakat, amelyeket világszerte 600 értékesítőjük mintegy 120 országban terít. Az „élő laboratórium” kifejezés pedig a mostanában divatos irodatrendeket követi, vagyis az együttműködő, interaktív, projektmunkán alapuló mindennapos tevékenység határozza meg immár a munkakultúrát, és ennek megfelelően alakították ki ezt a nagyteres, csarnokos elrendezést, ahol az itt dolgozók is szinte úgy érezhetik magukat, mintha csupán vendégek lennének. Egyébként a Haworth adatai szerint a régi cellás irodákban az egyéni és csapatmunkák aránya 90:10% volt, ellenben a nyitott terekben az együttműködő tevékenységek aránya elérte a 60%-ot.

A munkálatok során jelentős átalakuláson ment keresztül az épület, hiszen a korábbi homlokzati díszítőelemeket eltávolították, és az északi oldalon egy hatalmas, lejtős – mintegy 4000 négyzetméternyi – zöldtetővel fedték be a csarnokot, míg a másik oldalon egy háromszintes nyitott üvegfalat kreáltak, ahol a természetes fény szinte beözönlik a belső terekbe. A háromemeletes függönyfal egy olyan zöld területre néz, ahol őshonos növények találhatók, és ahol külső meetingekre is alkalmas tereket alakítottak ki. A zöldtető talajszinttel találkozó részénél pedig a cég ügyfélszolgálati központját helyezték el. A padló alatt kialakított szellőző-rendszer növeli az energiahatékonyságot, és nagyobb belmagasságot tesz lehetővé, így még több természetes fény juthat a belső terekbe.

 

Képek: Haworth

SOCIAL BOX