Dealogic: lássuk Budapest egyik első csúszdás irodáját!

Az 1983-ban alapított Dealogic befektetési bankoknak fejleszt szoftvereket. 2011-ben alakították ki a vállalat hazai munkaszervezetét, ahol alapvetően piackutatók és fejlesztők (informatikusok és gazdasági szakemberek) dolgoznak. A jelenlegi 2000 m2-nyi bérleményben közel 140 munkatárs dolgozik, de a pozitív jövőképet jól érzékelteti a folyamatos létszámnövekedés. Az irodakialakítás több évnyi szerves fejlődés eredménye, hiszen a cég korábban még […]

Az 1983-ban alapított Dealogic befektetési bankoknak fejleszt szoftvereket. 2011-ben alakították ki a vállalat hazai munkaszervezetét, ahol alapvetően piackutatók és fejlesztők (informatikusok és gazdasági szakemberek) dolgoznak. A jelenlegi 2000 m2-nyi bérleményben közel 140 munkatárs dolgozik, de a pozitív jövőképet jól érzékelteti a folyamatos létszámnövekedés. Az irodakialakítás több évnyi szerves fejlődés eredménye, hiszen a cég korábban még csak nagyjából 800 m2-nyi területet bérelt, majd tavaly a két szint közötti csúszdát adták át, míg idén birtokba vettek még egy nagyobb területet. Az iroda elődje második helyezést ért el a 2011-ben megrendezett „ Az Év irodája” versenyen, így az új kialakítással ismét méltó ellenfél lesz a 2014-es designos – modern irodák közötti megmérettetésen.

Egy igazi Y-generációs közösséget találunk itt. A munkahely pontosan kifejezi e generáció igényeit, hiszen lendületes, ötletes, kreatív és sokszínű térről beszélhetünk, ahol még a látogatók számára is rögtön érzékelhető a szabadság és a könnyedség. A több éves munkával megtervezett és kialakított iroda jelenlegi végső formáját több cég és szakember együttműködésének köszönheti – itt említhetjük meg a belsőépítészeti megoldásokat jegyző Willbedesign-t, a projektmenedzsmentet vezető B. Nagy Ferencet (Stay In Hungary), illetve a bútorok kiválasztásában segédkező Do Work-öt.

Már a belépéskor szembesülhetünk azzal, hogy egy különleges irodában járunk: amint kilépünk a liftből és a bejárat felé fordulunk, a modern kék fényben tündöklő recepciós pult a kis zöld bukszussal szinte azonnal levesz a lábunkról. Ha először járjuk körbe a tereket, akkor a sok impulzus és formagazdag miliő miatt kicsit elveszettnek gondoljuk magunkat, de ha alaposan körbenézünk, akkor rögtön láthatjuk, hogy a Dealogic munkahelye tudatos tervezés eredménye. Az alaprajzi struktúra alkalmazkodik egy 21. századi irodaház adta lehetőségekhez, így az 5. emeleten az íróasztal-csoportokat (Ofifran Lance bútorcsalád és Vitra székek, fotelek) az ablakok mellé helyezték el, míg a középső traktusban találhatók a tárgyalók, az étkező, és egyéb szociális helyiségek.

Dizájnirodának is szoktuk hívni azokat a munkahelyeket, ahol az egyedi tárgyak, kiegészítők és bútorok nagy számban töltik meg a teret, de általában ezek kisebb alapterületen kerülnek kialakításra, ekkora volumenű bérleményben ritka az ennyire koncentrált egyediség. A munkaállomásoknál a különböző kollégák divíziókba csoportosulnak. Az étkező a csúszdával mintegy az iroda tengelyét képezi, ahol ráadásul egy nagy kivetítő is található, amelyet nagyszerűen ki tudnak használni egy-egy nagy meeting során, amelyen minden kolléga részt tud venni. A csúszda nem csak látványelemként szolgál, hanem jelentős funkciót is betölt, hiszen a két szinten bérelt területek egymás fölött helyezkednek el, és ezzel az extrém megoldással nagyobb födémáttörés nélkül sikerült összekötniük a két emeleten dolgozó munkatársakat.

A közösségi terek – mint többnyire az Y-generációs irodákban – hangsúlyos szerepet kapnak. Azonban itt nem különülnek el élesen a munkaállomásoktól, hanem azokat szinte behálózzák, mintegy referenciapontokként elszórva helyezkednek el. Így az íróasztaluktól felálló kollégáknak nem kell az egész irodán átmenniük egy kis relaxációért, bármelyik break out-sarokban gyorsan le lehet bonyolítani egy kis informális meetinget vagy szusszanhatnak egyet. A közösségi térnek számos formája jelenik meg a Dealogic-nál: van, ahol csupán néhány puffot vagy fotelt formál, máshol a kávébár mellett az ún. Dzsungelben dizájnos székeken lehet ejtőzni a trópusi növények árnyékában, miközben a növények között elszórt kalitkákban csiripelnek a képzeletbeli madarak. De ha a Dzsungel hűséből adrenalin-növelő kikapcsolódásra vágyunk, akkor egyszerűen csak belépünk a különleges hangulatvilágítással ellátott játékszobába, ahol van babzsák és boxzsák, plusz televíziós monitor xboxozni vagy focimeccset nézni. És itt mindjárt van egy terasz is, ahonnan az Eiffel tervezte Nyugati Pályaudvar pazar architektúrája tűnik fel a Nyugati Térrel együtt.

De még közel sem végeztünk a közösségi terekkel! Visszatérve az iroda belső tereibe, megláthatjuk a két Méhkast is, amelyek zöldben és kékben pompáznak, és valójában olyan multifunkcionális alakzatok, ahol étkezni, csevegni, netezni vagy akár meetingelni is lehet. Ezekkel szemben az ún. auditórium vagy más néven Szauna található – a megbeszélésekre kitalált helyiség utóbbi nevét onnan kapta, hogy két lépcsőben alakították ki az ülőpadokat, így a legkülönbözőbb pozícióban és magasságban foglalhatnak helyet a munkatársak, hogy a megbeszélés alaphangulatát élővé és energikussá tegyék.

Felmegyünk a hatodik emeletre is, ahol jóval kisebb területet bérel a Dealogic. Egy kis teakonyha dobja fel a hangulatot, valamint a nagy terasz, ahol elektromos grill és dizájnos ülőbútorok szolgálják a munkatársak kényelmét. A kilátás „párizsias”, a piros háztetők láttán romantikus manzárd-hangulatot érezhetünk, miközben a belvárosi kerületek sokszínű házai sorakoznak a végtelenségig. Perspektívából amúgy sincs hiány, látszik innen a Szent István Bazilika kupolája, a Citadella, a Budai-hegység és még számos híres épület.

A munkatársak szívesen töltik idejüket az irodában, ezt jól jelzi, hogy a dolgozók 70-80%-a behozza ebédjét az irodába, és akár a teraszon vagy a nagy étkezőben ücsörögve fogyasztja el. Sőt, munka után is itt maradnak, hogy például egy sör mellett pókerezzenek. A cég közösségépítő erejét mutatja, hogy gyakran szerveznek kisebb céges rendezvényeket, a nagyobb ünnepnapokat igyekeznek különlegessé tenni, például húsvéti nyusziversenyt szerveznek, sőt, a dolgozók gyermekeinek már színdarabot is adtak elő Mikuláskor. De van még itt hamburgersütő verseny, többnapos nonstop fejlesztő verseny, születésnapi partik és még miegymás. Szóval a sokszínű és formagazdag miliő egyszerre fiatalos és kaotikusan természetes, miközben aprólékosan megtervezett, vagyis minden úgy került pontosan a helyére, mintha csak éppen hirtelen felindulásból odatették volna. Értelem és érzelem egy profi munkakörnyezetben adaptálva.

 

Képek: Dealogic

 

SOCIAL BOX