2014 legtutibb budapesti irodái. Merjünk csodálkozni!

Hatalmas nappali a Váci úton A világ egyik legnagyobb bútorgyártó cége, a Kinnarps már régóta székel a Váci úton, azonban a minap radikálisan átalakította irodáját, amely egyben bemutatóterem és konferenciaközpont is. Mintha egy hatalmas nappaliban járnánk, ahol igazán fantasztikus atmoszféra vesz körbe minket. A bemutatótér jellegnek nagyszerűen megágyaz a lobbytérhez kapcsolódó lépcsősor, mintha egy divatbemutatóra […]

Hatalmas nappali a Váci úton

A világ egyik legnagyobb bútorgyártó cége, a Kinnarps már régóta székel a Váci úton, azonban a minap radikálisan átalakította irodáját, amely egyben bemutatóterem és konferenciaközpont is. Mintha egy hatalmas nappaliban járnánk, ahol igazán fantasztikus atmoszféra vesz körbe minket. A bemutatótér jellegnek nagyszerűen megágyaz a lobbytérhez kapcsolódó lépcsősor, mintha egy divatbemutatóra érkeznének a vendégek. Az első emeleten pedig a Next Office program keretében nagyvonalúan fogalmazva fluid tereket hoztak létre, vagyis az egyes funkciókat befogadó helyiségek egymáshoz kapcsolódnak, egymással összefüggésben szerves egészet alkotnak. A tevékenység alapú munka koncepció több előnyt biztosít: egyrészt optimálisabb helykihasználást, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez; másrészt változatos, inspiráló munkakörnyezetet teremt, amely növeli a hatékonyságot, segíti a kreatív gondolkodást és csökkenti a stresszt.

Ustream, a startup lendületével

A Ustream nemrég költözött a Párisi Nagyáruházba, ahol nem csak a pazar, Y-generációs irodát csodálhatjuk meg, hanem a közösségi térnek berendezett Kristálykupola is igazi kuriózum. Az 5. és 6. emelet között egy áttörés biztosítja az átjárást, így nem kell a munkatársaknak a külső lépcsőházon keresztül megközelíteni a másik szintet. A belső lépcsőház köré szerveződik mindkét emeleten a lounge tér, amely egyfajta lehatárolást is jelent a közösségi tér és a munkatér között, miközben nincs éles cezúra a két különböző funkciójú helyiségcsoport között. Egyébként is a nagyteres elrendezésnek és a körkörös kialakításnak köszönhetően biztosított a fluiditás: akárcsak a tengerhullámok, egybefolyik a tér, a különböző funkciók egymás „felségterületét” átlépve sokszínű egységbe forrnak, amely otthonos, komfortos és laza közeget biztosít a mintegy 110 munkatárs számára.

A Market vadonatúj székháza

A Market Építő Zrt. 2013 végén költözött új székházába, amelyet nemes egyszerűséggel Market 5.0 néven emlegetnek. Olyasfajta ipari fíling uralja a hatalmas csarnoképületet, amelyre Magyarországon egyelőre nem nagyon van példa. Roppant izgalmas irodateret varázsoltak a falak közé, amelyet mindenképpen látnunk kell. Az 1600 négyzetméteres csarnokban a nyitott nagyteres iroda magja a középen található közösségi-rekreációs zóna, ahol kényelmes kanapék, fotelek, bambuszliget, nomád munkahelyek, telefonkuckók és sporteszközök sorakoznak, sőt, még egy kis kandallót is elhelyeztek itt. Ettől a színes közösségi tértől balra a Market saját dolgozói, míg jobbra a cég három leányvállalatának munkatársai kaptak helyet. Mindemellett kékre mázolt konténerek tűnnek ki az íróasztal-tengerből, amelyek stílszerűen a vezetőség irodájaként és tárgyalójaként funkcionálnak. A hatalmas csarnok recepció felöli és szemközti oldalán egy-egy emelet fut végig, amelynek egyik részét a dolgozók stílszerűen „parancsnoki hídnak” aposztrofálnak, és a menedzsment, a pénzügy és a jogi részleg kapott helyet.

Keler: az X-generáció konzervatívan elegáns, japánkertes munkahelye

A Keler Zrt. idén márciusban foglalta el a közel 2600 négyzetméteres új irodáját a Rákóczi úton az R70 irodaházban, ahol a trendeknek megfelelően nagyteres munkahelyet alakítottak ki. Újdonság azonban, hogy a cég tevékenységi körének megfelelően itt nem az Y-generáció akarata érvényesül, hanem az X-generáció modern, de konzervatívan elegáns munkakultúráját láthatjuk élőben. A két emeleten kialakított új irodában a nyitott terek dominálnak, csupán a vezetők rendelkeznek saját cellás irodával, de azok határoló felületei is üvegpanelből készültek, így a transzparencia a tér egészében biztosított. A jól átgondolt alaprajzi struktúra nagyszerűen integrálja az U alakban elnyúló nagyteres irodahelyiségeket, amelyeket a közlekedő-rendszer szinte láncszemenként fűz fel, miközben közösségi terek, csendes szobák (telefonkuckók) és tárgyalók színesítik a nyitott térszerkezetet.

A Vodafone irodaforradalma

A Vodafone hazai központjában a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas munkakörnyezet jött létre a Millennium City Center irodaházban. A rugalmas munkakörnyezet jegyében a cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat szinte teljesen megszűntették. A fogadó térben a földszintet és az első emeletet egybenyitották, így egy igazán nagyvonalú, hangulatos és elegáns lobby jött létre. A mobil munkaállomás-koncepciónak köszönhetően senkinek sincs saját íróasztala, így a clean desk elve érvényesül. Az új koncepciót három fő elem támogatja: a tökéletes IT-rendszer (vezeték nélküli iroda), a megfelelő irodabútorok és a közösségi terek. A nagyteres kialakításban a munkaállomásokat break out terek és informális vagy privát megbeszélésekre is alkalmas kommunikációs szigetek, sarokbútorok, telefonkuckók, nomád munkaállomások törik meg, így egy harmonikus egyensúly jön létre a munkaasztalok és a közösségi helyszínek között.

Az MSCI amerikai bisztrója

Az MSCI a Green House-ban bérel közel 4.000 négyzetméternyi irodát, ahol a nagyteres elrendezés a kifinomultsággal és a funkcionalitással párosul. Egy szerethető, kényelmes, humánus, ugyanakkor maximálisan tudatos és funkcionális munkahelyet teremtettek: az U-alakú irodaház adottságainak megfelelően a munkaállomásokat az ablak mellé csoportosították, míg a középső traktusban találhatók a tárgyalók, a csendes szobák, a relaxációs helyiség, vagy éppen a teakonyha. A kialakításnál vezérelvnek számított az átláthatóság, az otthonosság és a funkcionalitás, amelyek egymáshoz idomulva határozzák meg az irodát. Az iroda csúcspontja pedig a 280 m2-es amerikai bisztró, amely étkező, kantin, társalgó, nappali és játékszoba. Olyan multifunkcionális tér, ahol a kollégák sokféle tevékenységet végezhetnek egyszerre, a kikapcsolódás, étkezés és relaxálás mellett akár informális megbeszélésekre is sor kerülhet, de estefelé még egy „pohár sör” is belefér, vagyis közösségépítő szerepe is jelentős. Hihetetlenül egyedi helyiségről van szó, amit látni kell.

Dealogic: Budapest egyik első csúszdás irodája

A Dealogic az Eiffel Tér Irodaházban a folyamatos bővítéseknek köszönhetően közel 2000 négyzetméternyi területet foglal el két szinten. Itt található az országban az egyik elsők között megépült irodai csúszda! Egy igazi Y-generációs közösséget találunk itt. A munkahely pontosan kifejezi e generáció igényeit, hiszen lendületes, ötletes, kreatív és sokszínű térről beszélhetünk, ahol még a látogatók számára is rögtön érzékelhető a szabadság és a könnyedség. Dizájnirodának is szoktuk hívni azokat a munkahelyeket, ahol az egyedi tárgyak, kiegészítők és bútorok nagy számban töltik meg a teret, de általában ezek kisebb alapterületen kerülnek kialakításra, ekkora volumenű bérleményben ritka az ennyire koncentrált egyediség. A közösségi terek – mint többnyire az Y-generációs irodákban – hangsúlyos szerepet kapnak. Azonban itt nem különülnek el élesen a munkaállomásoktól, hanem azokat szinte behálózzák, mintegy referenciapontokként elszórva helyezkednek el. A csúszda pedig nem csak látványelemként szolgál, hanem jelentős funkciót is betölt, hiszen ezzel az extrém megoldással nagyobb födémáttörés nélkül sikerült összekötniük a két emeleten dolgozó munkatársakat.

 

 

SOCIAL BOX