Mi történt 2014-ben az ingatlanpiacon?

JANUÁR Megéri budapesti cégközpontokat működtetni Európa egyik legolcsóbb, mégis nagyon képzett munkaerejét, a legolcsóbban kialakítható irodai munkahelyeket, valamint régiós közlekedési csomópontot találnak Budapesten azok a nemzetközi cégek, amelyek központjukat vagy kutatási részlegüket kívánják ide telepíteni – összegezte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) Budapest vonzerejét a gazdasági szereplők számára. Megnyílt a Hotel Vécsecity**** Superior Hernádvécsén megnyílt […]

JANUÁR

Megéri budapesti cégközpontokat működtetni

Európa egyik legolcsóbb, mégis nagyon képzett munkaerejét, a legolcsóbban kialakítható irodai munkahelyeket, valamint régiós közlekedési csomópontot találnak Budapesten azok a nemzetközi cégek, amelyek központjukat vagy kutatási részlegüket kívánják ide telepíteni – összegezte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) Budapest vonzerejét a gazdasági szereplők számára.

Megnyílt a Hotel Vécsecity**** Superior

Hernádvécsén megnyílt a különleges hangulatú szálloda- és rendezvénykomplexum.

Knorr-Bremse-fejlesztés Kecskeméten

Hatmilliárd forintból felépült a német Knorr-Bremse magyarországi haszonjármű üzletágának új 19 ezer m2-es gyártó- és fejlesztési bázisa Kecskeméten közel 9 hektáron.

Ezek az év szállodái!

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége kihirdette a 2013-as év szállodáit.

A díjakat a következő házak nyerték:
5*-os kategóriában a Boscolo New York Palace Budapest,
4*-os kategóriában a Hotel Palazzo Zichy, Budapest és a  Naturmed Hotel Carbona, Hévíz,
3*-os kategóriában a Hotel Ibis Győr.

FEBRUÁR

Nincs vevője a KÖKI Terminálnak

Érdeklődő ugyan volt, de ajánlat nem érkezett a KÖKI Terminálra. A pesti bevásárlóközpontért kért 35 milliárd forint soknak tűnik, így a következő kanyarban vélhetően alacsonyabb áron (az eredeti összeg 85%-áért) hirdetik meg. A stratégiainak minősített központot több mint egy éve üzemelteti a felszámoló. A  kispesti bevásárlóközpont jó eredménnyel zárhatta 2013-at, hiszen látogatottsága 11-12 százalékkal nőtt a 2012. év adataihoz képest, miközben ismét 86 százalékra emelkedett üzleteinek kihasználtsága.

Valamikor épül a 3. IKEA is Budapesten

Az Ikea Lakberendezési Kft. több mint 5 millió eurós fejlesztést hajt végre a két magyar áruházában. A cég tervei szerint 2016-ban elindítja Magyarországon is az internetes kereskedést, és ezzel egy időben újra napirendre került egy harmadik áruház építése. A vidéki nyitást elvetették, a harmadik egység területét Soroksáron vásárolták meg, ám arról egyelőre nincs döntés, hogy mikor indul el a fejlesztés.

Ők lettek „Az Év Irodája” verseny győztesei

Az iroda.hu csoport immár negyedik alkalommal rendezte meg „Az Év Irodája” verseny díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben, amelyen több mint 200 ingatlanpiaci szakember vett részt. A zsűri 7 kategóriában összesen 10 díjat osztott ki.

A győztesek:
Az Év Irodája 2013: Avis Budget Group
Az Év Irodája 2013 Design Díj: Distinction @ Salétrom by LOFFICE
Az Év Irodája 2013 Különdíj: Tolnagro Kft.
Az Év Coworking Irodája 2013: KAPTÁR
Iroda.hu Innovációs Díj 2013: Cloud Office (Rendszerinformatika Zrt. és Eston International)
Az Év Zöld Ingatlanprojektje 2013: Green House Irodaház (fejlesztő: Skanska)
Az Év Irodaháza 2013 Közönségdíj: Blue Cube Irodaház (tulajdonos: S IMMO Hungary Kft.)
Az Év Irodaháza 2013 Különdíj: Green House Irodaház (fejlesztő: Skanska)
Az Év Üzemeltető Cége 2013: Dome Facility Services Group Kft.
Az Év Irodapiaci Szereplője 2013: Tim O’Sullivan, CBRE

Bővül a Váci Greens

Megkezdődtek a Váci Greens irodaház újabb, C épületének fejlesztési munkálatai a budapesti Váci úton. A teljes irodakomplexum 5 darab „A” kategóriás épületből áll majd, amelyek összterülete hozzávetőlegesen 100,000 négyzetméter lesz. A C épület 18.000 négyzetméter „A” kategóriás irodaterületet foglal majd magában, és várhatóan 2015 második negyedévében kerül átadásra.

MÁRCIUS

Lendületben az ingatlanfejlesztés

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), amely az ágazat legnagyobb vállalatait fogja össze, 2014-ben 152 millió eurónyi beruházásra és 71 ezer négyzetméternyi ingatlan felépítésére számít. Ez értékben 29, alapterületben pedig 41 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest, de még mindig alig haladja meg a 2004-es szintet. A 2013-as 42 ezer négyzetméter után az idén 71 000 négyzetméternyi iroda, raktár, üzem és lakóépület munkálatai zajlanak. Az ingatlanfejlesztők startra készen várják a körülmények további, tartós javulását. Eddig 600 ezer négyzetméternyi olyan fejlesztésre szereztek már engedélyt, amely a válság miatt nem indulhatott el. Ezen beruházások összértéke 1,6 milliárd euró, amely az idei előrejelzés közel tízszerese.

Elindult a 4-es metró

A 4-es metrót, amely Kelenföld vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral, nyolc év építés után adták át. A 7,4 kilométeres, tíz állomást magába foglaló első szakasz építése 2006-ban kezdődött el. Az alagútépítés 2010 nyarán fejeződött be, ezt követően kezdődhetett meg az állomások belső beépítése.

Újjászületett az Eiffel Palace épülete

Az Eiffel Palace irodaház hivatalosan is megnyitotta kapuit. A patinás, XIX. századi elemeket és modern technológiai megoldásokat ötvöző, Bajcsy-Zsilinszky utcai saroképület alapkőletétele és átadása között alig egy év telt el, köszönhetően a Horizon Development és a DVM group összehangolt szakmai teljesítményének. Az összesen 14.500 négyzetméternyi bérbeadható területet kínáló 8 szintes belvárosi irodaház által megcélzott kettős környezetvédelmi minősítés (LEED Gold, BREEAM Very Good) Közép-Kelet Európában is példa nélküli.

A KÉSZ-csoporté lehet a Praktiker

A KÉSZ-csoport nem kötelező érvényű, indikatív árajánlatot tett a Praktiker magyarországi áruházaira. A Praktiker németországi anyavállalata 2013 szeptemberében jelentett fizetésképtelenséget. A cég 19 nagy alapterületű egységet és két mini-áruházat működtet Magyarországon.

ÁPRILIS

Budapest One

A Futureal Csoport mintegy 70.000 m2-nyi irodapark kialakítását kezdi meg az M4 metróvonal végállomásánál, Őrmezőn. A Budapest One irodapark, az Etele térre tervezett bevásárló-és szolgáltató központhoz, valamint a kelenföldi pályaudvarnál kialakítandó intermodális közlekedési csomóponthoz szorosan kapcsolódó területen helyezkedik el, amely részét képezi annak a nagyszabású városmegújítási programnak, amely Kelenföld és környékét érinti. A 170 millió eurós beruházással megvalósuló irodapark első ütemének munkálatai várhatóan 2015 első negyedévében kezdődnek, befejezésük pedig 2017 első negyedévében várható.

Átadták a Várkert Bazárt

Átadták a megújult Várkert Bazárt, illetve annak első, rohamtempóban befejezett részét. A régóta elhanyagolt épületegyüttes rekonstrukciója 2013 februárjában kezdődött. Most a felújított eredeti részek átadása történt meg, a második ütem pedig az új részek építését tartalmazza, amelynek keretében az I. kerület jelentős része is megújul.

A Prologis nyerte „Az év ipari fejlesztője, 2014” díjat

A Prologis nyerte el „Az év ipari fejlesztője, 2014” díjat a Central & Eastern European Real Estate Quality Awards gálán, amelyet a CEE Insight Forum szervezett. A Prologis körülbelül 3,6 millió négyzetméteres logisztikai és disztribúciós-terület portfóliójával a régió öt országában (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia) van jelen.

MÁJUS

Elkelt a Párisi Udvar

Zárt ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a Párisi Udvar eladásáról. A vevő Párizs Property Kft. 2,1 milliárd forintot ígért érte, de a cégről nem sokat tudni. A Párisi Udvar, a Ferenciek tere különleges szépségű és adottságú műemlék ingatlana, évek óta üresen és a méltatlan állapotban áll 

Nyíltpiaci irodaház-tranzakció

A StefániaPark eladásával 2014 első jelentős befektetési tranzakciója jött létre a magyar ingatlanpiacon. A vevőt, egy német magántőke befektetőt, a Colliers International; az eladót, a szintén német IVG-t a JLL képviselte. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Indul a V17 irodaház fejlesztése a Váci úton

Új irodaház fejlesztésébe kezd a WING Zrt. A V17 a Váci úti irodafolyosó kapujában, a Lehel téri metrómegállónál épül fel. Az előkészítő munkák javában zajlanak, mivel a mintegy 12.700 négyzetméter bérbeadható alapterületű irodaház közel 70%-ára aláírt bérleti szerződése van Magyarország vezető ingatlanfejlesztő-befektető cégének. Az átadásra 2016 nyarán kerül sor.

Megújult a Kossuth Lajos tér

Többéves előkészület és egy év kivitelezési idő után elkészült Magyarország főtere, a Kossuth Lajos tér. A rekonstrukció során, amely 7,5 hektárnyi területet érintett, fontos szempont volt a tér átláthatósága és egységként kezelése. A föld alatti munkálatoknak a fő funkciója a tér autóforgalomtól való mentesítése és a turisták, országházi látogatók kulturált fogadása volt. Az északi oldalon létesített mélygarázs lehetővé teszi az országházi dolgozók és az autóval közlekedők parkolását, és mentesíti a teret az autós forgalomtól.

A Green House a világ legjobb irodaházai között

A nemzetközi porondon is elismerték a Skanska budapesti fejlesztését, amely a FIABCI World Prix d’Excellence Awards 2014 nemzetközi versenyében, az irodaház kategóriában, a legmagasabb szintű elismerést a World Gold díjat nyerte el.

JÚNIUS

Termálszállodát adtak át Tiszakécskén

Barack Thermál Hotel & Spa néven a Dél-Alföld legújabb, egyben Tiszakécske első szállodáját adták át a termálfürdő új létesítményeként.

Ismét rangos nemzetközi díjat nyert a TriGranit

A 2014-es Global RLI díjkiosztó londoni gálán a világ legkiemelkedőbb kereskedelmi- és szórakoztató projektjeinek fejlesztőit és üzemeltetőit méltatta a szakma. A TriGranit Fejlesztési Zrt. az RLI 2014 Fejlesztői Díját (RLI Developer Award 2014) vehette át immáron második éve.

Magyarország az autógyártás egyik európai központja

Közel 4100 új munkahelyet teremt és több mint 320 milliárd forintot költ el Magyarországon az a 15 vállalat, mely az év legnagyobb autóipari beruházásait hajtja végre – derül ki az ÓBUDA Group összeállításából. Az idén átadásra kerülő legnagyobb projekt a Hankook Tire rácalmási új üzeme, amely 97 milliárd forintba került. A második helyre került a Bridgestone 71,5 milliárdos tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése. Már 2013-ban is a hazai GDP 10 százalékát a járműipar tette ki, az autóipar tavaly 18,3 milliárd euró termelési értéket állított elő, amellyel Magyarország az autógyártás egyik európai központjává vált.

Összefogtak a létesítménygazdálkodási szolgáltatók

12 alapító vállalat részvételével hivatalosan is megalakult a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége, a LEO. A Szövetség legfőbb célja, hogy szakmai sztenderdeket és átláthatóságot teremtsen az FM piacon, és ezzel magasabb szintre emelje a teljes iparág működését.
 

SOCIAL BOX