Mi a baj a devizahiteles törvénnyel?

Az EKB július 28-ai keltezésű, a honlapján augusztus 5-én közzétett kormányzótanácsi véleménye szerint a magyar hatóságok megszegték az EKB-val való konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során. Felidézték, hogy az EKB június 27-én felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy alkosson véleményt “a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó egyes intézkedésekre vonatkozó törvényjavaslatról”.     A […]

Az EKB július 28-ai keltezésű, a honlapján augusztus 5-én közzétett kormányzótanácsi véleménye szerint a magyar hatóságok megszegték az EKB-val való konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során. Felidézték, hogy az EKB június 27-én felkérést kapott a magyar Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy alkosson véleményt “a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó egyes intézkedésekre vonatkozó törvényjavaslatról”.
   
A törvényjavaslathoz később számos módosító indítványt nyújtottak be a magyar Országgyűléshez, amelyek egyikét sem küldték meg az EKB-nak, és a parlament július 4-én elfogadta a törvényjavaslatot. Így az Országgyűlésnek nem volt lehetősége arra, hogy a jogalkotás előtt figyelembe vegye az EKB álláspontját, az elfogadott törvény pedig lényegi eltéréseket tartalmaz a törvényjavaslathoz képest – írták.
   
Az EKB megismételte: alapvető fontosságú, hogy érdemi párbeszédet folytassanak a magyar hatóságok és az érintett szervezetek, ideértve az egyéb tagállamokban lévő érdekelteket is. A Mario Draghi EKB-elnök által aláírt kormányzótanácsi véleményben az is szerepel, hogy a bankrendszerre gyakorolt potenciális kedvezőtlen hatásokon túlmenően nem zárható ki a magyar gazdaságra és a pénzügyi piacokra gyakorolt kedvezőtlen hatás sem. Ezt figyelembe kell venni a hitelintézetek és a fogyasztóik közti elszámolásra, valamint a devizakölcsönök forintkölcsönné történő átalakítására vonatkozó további rendelkezések meghatározása során is – tették hozzá.
   

SOCIAL BOX