Íme a loftok katedrálisa az apokalipszis városában

Detroit-ra már évtizedek óta rájár a rúd, hiszen a valaha virágzó városban magas a munkanélküliségi ráta, a bűnözés az egekbe szökött, és híres-hírhedt bezárt és omladozó gyárairól. Ilyen szempontból stílszerű megoldás egy régi raktárcsarnokot újrahasznosítani, és reklámügynökökkel megtölteni, akiknek amúgy is az a feladatuk, hogy folyton-folyvást kreatívak legyenek. A tervezés mottója is ez volt: egy […]

Detroit-ra már évtizedek óta rájár a rúd, hiszen a valaha virágzó városban magas a munkanélküliségi ráta, a bűnözés az egekbe szökött, és híres-hírhedt bezárt és omladozó gyárairól. Ilyen szempontból stílszerű megoldás egy régi raktárcsarnokot újrahasznosítani, és reklámügynökökkel megtölteni, akiknek amúgy is az a feladatuk, hogy folyton-folyvást kreatívak legyenek. A tervezés mottója is ez volt: egy kreatív tér egy kreatív társaságnak. Gyakorlatilag új életet leheltek ebbe a 100 éves épületbe, és mintegy kijelölték Detroit lehetséges jövőjét, miszerint a történelmi épületek megmentésével és renovációjával a kreatív ipar lehet a város új motorja.

Az iroda leglátványosabb része az öt emeletnyi magasságú átrium, amely úgy borul az alkalmazottak és az ügyfelek fölé, mint egy ipari katedrális, ahol szinte az „isteni szikra” inspirálja az embereket. Amúgy az indusztriális szabadság és tágasság nagyszerű díszletként szolgált egy nagyteres munkahely kialakításához. A bench munkaasztalok telepítésével és a cellás irodák minimalizálásával egy nyitott és kollaboratív irodai környezetet alakítottak ki, miközben a hely szelleméhez illően az újrahasznosított anyagok is jelentős szerepet kaptak, így például fából készült raklapok, régi faajtók alkotják egyes helyeken a tárgyaló falait vagy éppen a lépcsősor elemeit. Más fenntartható elemeket is láthatunk, így egy régi vidéki istálló határoló falai sem vesztek itt kárba, a székek szintén környezetbarát és újrahasznosított anyagokból készültek.

De egyéb különleges megoldásokat is alkalmaztak, így a lobby térben a mennyezetet préselt rézlemezek töltik meg, egyfajta vintázs hangulatot teremtve ezzel. Az már szinte szót sem érdemel, hogy a szellőzőcsövek szabadon „grasszálnak” a plafonon, bárhol is vagyunk éppen. Vagy úgy tárgyalnak, értekeznek a munkatársak, hogy mellettük, akár az öles tölgyfák, látszóbeton pillérek őrködnek. A négyszintes, 42 láb magasságú giga LEED-képernyő pedig célzott üzeneteket közvetít az épületben tartózkodó kollégák számára, de amúgy is látványos vizuális hatást képes prezentálni, egyfajta „wow” effektust kiváltva az arra tévedőkből.

Fényképek: Justin Maconochie
 

SOCIAL BOX