JLL: magyarországi ingatlanbefektetési elemzés

A JLL “A guide to real estate investment in Hungary” című új piackutatási kiadványa rávilágít, hogy 2013 óta folyamatosan javulnak a makrogazdasági mutatók, s ez kihatással van az ingatlanbefektetések aktivitására is. „2014 első felében ugyanakkora ingatlanbefektetési volument regisztráltunk, mint amennyi a teljes 2013-as év volumene volt. A 2014 utolsó negyedévére és 2015 elejére lezáruló tranzakciós […]

A JLL “A guide to real estate investment in Hungary” című új piackutatási kiadványa rávilágít, hogy 2013 óta folyamatosan javulnak a makrogazdasági mutatók, s ez kihatással van az ingatlanbefektetések aktivitására is.

„2014 első felében ugyanakkora ingatlanbefektetési volument regisztráltunk, mint amennyi a teljes 2013-as év volumene volt. A 2014 utolsó negyedévére és 2015 elejére lezáruló tranzakciós volumen egyértelműen a javuló befektetői környezet jeleként fogható fel. Jelentősebb aktivitást tapasztalunk a helyi befektetési alapok részéről; ezek a befektetések – külföldi tőke segítségével – hozzájárulnak, hogy 2014-ben elérjük a 600 millió eurós volument” – nyilatkozta Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL magyarországi befektetési részlegének vezetője.

Az új kiadvány, melyet ma mutatnak be a müncheni EXPO REAL-on, egy praktikus útmutató, mely részletes információkat kínál a befektetők számára a legújabb magyarországi ingatlan trendekről, makrogazdasági környezetről, adózási és jogi feltételekről (a DLA Piper-nek köszönhetően), valamint betekintést enged a Magyar Kormány által külföldi befektetők számára kínált támogatások rendszerébe. A piacvezető JLL csapat legfrissebb jelentése többek között az alábbi ingatlanpiaci előnyöket emeli ki Magyarországgal kapcsolatban:

Budapest versenyképes near-shoring központ
Budapest bizonyítottan kiváló helyszíne a vállalati tevékenységek kiszervezésének (BPO), illetve a multinacionális vállalatok szolgáltató központjainak (shared service centerek). A BPO/SSC bérlők és az infokummunikációs technológiákkal foglalkozó vállalatok (ICT) jelentős irodapiaci keresletet generálnak a fővárosban. 

Külföldi befektetők a dominánsak a piacon
A hazai befektetők elmúlt években tapasztalt növekvő száma ellenére az ingatlan befektetési piac nemzetközi marad Magyarországon, hiszen a beruházásoknak több mint 80%-át külföldi befektetők képviselik.

Vonzó adózási rendszer a befektetőknek
A hatékony adózási struktúra lehetővé teszi a befektetők számára, hogy csökkentsék az ingatlanokból származó bevételek adóterheit.

Piaci normák és az üzleti környezet átláthatósága
A magyarországi ingatlanpiacot megbízható ingatlan-nyilvántartási rendszer szabványosítja és támogatja. A bérleti megállapodások nemzetközi szabványhoz igazodnak, euró alapúak és a bérleti díjak éves kiigazítással igazodnak az inflációhoz. A kiskereskedelemben a forgalomarányos bérleti díjak elfogadottak. A JLL 2014-es Global Transparency Indexe szerint Magyarország a a Cseh Köztársaság és Japán között a 25. helyen áll a rangsor “Átlátható” kategóriájában.

„A növekvő befektetési aktivitást számos ingatlanpiaci tényező indokolja. 2014 közepére az üresedési ráta 17,6%-ra csökkent az irodapiacon, amely a legalacsonyabb arány az elmúlt 5 évben. Ez azt jelenti, hogy a kihasználatlanság visszaesett a válság előtti szintre. Az ipari piacot illetően arra számítunk, hogy a bérlők különösen aktívak lesznek 2014-ben. Optimizmusra ad okot, hogy az év első felében közel 180 000 m2 ipari terület került bérbeadásra. A növekvő lakossági fogyasztásnak és az ígéretes kiskereskedelmi forgalomnak köszönhetően várható, hogy a kiskereskedők újra expanzióba kezdenek, és ez új márkák belépését is jelentheti a magyar piacra. A meglévő bevásárlóközpontok újrapozicionálása folytatódik és a kiskereskedelmi piac új lökést kaphat egy új jövőbeni fejlesztése révén”- foglalta össze Tuza Rita, a budapesti JLL iroda piackutatási vezetője.  
 

SOCIAL BOX