Régebbi építésű irodaházak fejlesztési lehetőségei

Melyek a rövid megtérülési idejű energetikai fejlesztések régebbi építésű irodaházaknál? Mivel minden épület egyedi adottságokkal rendelkezik, erre a kérdésre nem lehet általános választ adni. Egyedi választ régi irodaházak esetén az Energetikai Koncepció kínál, hiszen ezeknél az épületeknél, alapvetően nem megfelelő építészeti és gépészeti rendszerekkel állunk szemben. A 6 modulból álló koncepció révén első körben elemzésre […]

Melyek a rövid megtérülési idejű energetikai fejlesztések régebbi építésű irodaházaknál?
Mivel minden épület egyedi adottságokkal rendelkezik, erre a kérdésre nem lehet általános választ adni. Egyedi választ régi irodaházak esetén az Energetikai Koncepció kínál, hiszen ezeknél az épületeknél, alapvetően nem megfelelő építészeti és gépészeti rendszerekkel állunk szemben.

A 6 modulból álló koncepció révén első körben elemzésre kerülnek az elmúlt időszakra vonatkozó közüzemi adatok, az építészeti és gépészeti adatok. Ez bővíthető szükség szerint további 3 modullal; a villamosenergia, a vízgazdálkodás és a felhasználói szokások elemzésével. Ily módon az épületek energiafelhasználását átfogóan – a homlokzatok hőszigetelésétől kezdve a kazán hatásfok vizsgálatán keresztül a számlák egységárainak átvizsgálásáig – azaz a teljes energetikai rendszert figyelembe véve vizsgálják a Pannon Épületenergetika szakemberei. A modulok segítenek felmérni, hogy melyik területen mekkora összeg „folyik el” feleslegesen és milyen energiatakarékosságot eredményező beruházások végezhetők el a leggyorsabb megtérüléssel.

Mindent tudni annyit jelent, mint mindent kézben tartani!
A legrövidebb megtérülési idők ismeretében megalkothatóvá válik az irodaházak energetikai stratégiája. Az elkészülő vizsgálatok eredményeképpen elegendő információ áll rendelkezésre pályázati források optimális felhasználásához is. Sok esetben azonban a számla audit során felkutatott megtakarítások megfinanszírozhatják a további vizsgálatokat!

Az elemzésekkel az irodaház tulajdonosa az energetikai szempontból megfelelő döntéselőkésztéshez a beruházási költségek, elérhető megtakarítások, illetve a megtérülési idők ismerete révén konkrét adatokkal rendelkezik, így képessé válik valóban optimális tulajdonosi döntést hozni. Ez pedig létfontosságú a piaci verseny során, hiszen a bérlő az irodaépület választásakor két költségtényezőt vesz figyelembe: a bérleti díjat és az üzemeltetés költségeit. Ebből adódóan a régebbi épületek tulajdonosainak is érdemes pontos adatokhoz jutni a korszerűsítési döntések meghozatala előtt. Az ezt segítő Energiatudatos Irodaház Programot itt ismerhetik meg.

Érdemes előre tervezni: energia audit helyett energiagazdálkodási rendszer?
Az Energetikai Koncepció megfelelő alapot biztosít az EU által előírt, 2015. december 15-ig első körben a KKV-nak nem minősülő vállalatok részére kötelezően elkészítendő, és négy évente megismétlendő energia auditnak. Ezt a későbbiekben várhatóan kiterjesztik a KKV-k körére is. Az audit alól mentesülnek azon vállalatok, ahol nemzetközi szabványoknak megfelelő energia- vagy környezetgazdálkodási rendszer kerül bevezetésre. Ez utóbbi kritériumnak megfelelő ISO 50001 szabvány alkalmazásának első lépése fent említett program.

Kapcsolódó cikk

 

SOCIAL BOX