Új építésű irodaházak: a vártnál nagyobb energiafogyasztás?

Megoldás: a mobil adatgyűjtő rendszer Általában valamilyen beállítási vagy használati probléma áll a magas energiafogyasztás hátterében. Ennek orvoslásához pontos adatokra van szükség. Az adatgyűjtés révén néhány nap alatt: – költséghatékony módon diagnosztizálható a gépészeti rendszer – az akár másodperces időközönként mért, századfokos hőmérsékletértékek segítségével kimutatható a gépészeti rendszer egyes elemeinek hibás vagy nem kielégítő működése […]

Megoldás: a mobil adatgyűjtő rendszer
Általában valamilyen beállítási vagy használati probléma áll a magas energiafogyasztás hátterében. Ennek orvoslásához pontos adatokra van szükség. Az adatgyűjtés révén néhány nap alatt:
– költséghatékony módon diagnosztizálható a gépészeti rendszer
– az akár másodperces időközönként mért, századfokos hőmérsékletértékek segítségével kimutatható a gépészeti rendszer egyes elemeinek hibás vagy nem kielégítő működése
– az adatgyűjtő rendszer alkalmas az egyes hűtő fűtő rendszerek ellenőrzésére, diagnosztizálására és ezek után a rendszer beállítására, finomhangolására.
A berendezés egy időben rögzíti az összes konfigurált paramétert, így az elemzéskor a rendszerben mért különböző fizikai mennyiségek időbeli és egymáshoz viszonyított viselkedése a grafikonokon jól követhető.

Miből áll az adatgyűjtő rendszer?
A berendezés alapja egy PLC készülék, mely egy számítógéppel van összekapcsolva. A készülékben található töltő-tápegység gondoskodik a beépített biztonsági akkumulátor megfelelő állapotáról.

A szenzorok színjelöléssel ellátott, robosztus csatlakozókkal csatlakoznak a készülékhez. Az egyedileg kifejlesztett tapintó érzékelők kb. 4 mm2 felületű, néhány tized grammos kerámia alapú platina szenzort tartalmaznak. (A kis tömegnek köszönhetően a beállási idejük rendkívül rövid. A szenzor chipek párba válogatva kerülnek beépítésre. A mérhető hőmérséklet tartomány -50 °C tól +300 °C ig terjed. A szenzorok pontossága 0,01°C.) A készülékhez más kivitelű (pl. hengeres, merülő, levegő) érzékelők is csatlakoztathatók.

A vizsgálható gépészeti eszközök köréről bővebb felvilágosítást a Pannon Épületenergetika oldalán találnak olvasóink.

Kapcsolódó cikk

SOCIAL BOX