Új időszámítás kezdődik az irodaházakban

A nemzetközi ingatlanpiaci szereplők és szervezetek elérkezettnek látták az időt, hogy a lakó- és kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó mérési szabványokat világszerte egységesítsék, amely biztosítani fogja, hogy az ingatlanokat következetes módon lehessen összehasonlítani. Ez egyrészt tisztább és átláthatóbb piacot fog kialakítani, másrészt nagyobb bizalmat ébreszt a közvéleményben és a fejlesztőkben, harmadrészt pedig növeli a piaci stabilitást. Jelenleg […]

A nemzetközi ingatlanpiaci szereplők és szervezetek elérkezettnek látták az időt, hogy a lakó- és kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó mérési szabványokat világszerte egységesítsék, amely biztosítani fogja, hogy az ingatlanokat következetes módon lehessen összehasonlítani. Ez egyrészt tisztább és átláthatóbb piacot fog kialakítani, másrészt nagyobb bizalmat ébreszt a közvéleményben és a fejlesztőkben, harmadrészt pedig növeli a piaci stabilitást.

Jelenleg ugyanis a világon eltérő módszereket alkalmaznak a tekintetben például, hogy mi tartozik egy ingatlan alapterületébe. Sok helyen a liftaknákat, a gépészeti teret vagy éppen az átrium légterét is beleszámítják, máshol pedig a kültéri parkolók és az úszómedence is az alapterület részét képezik. A számtalan mérési módszer megnehezíti a felhasználók, a befektetők, a bérlők és a fejlesztők számára, hogy az egyes ingatlanokat összehasonlítsák. A JLL kutatásai kimutatták, hogy a különböző mérési módszerekben egy adott ingatlan alapterülete akár 24%-kal is eltérhet.

Az ingatlanszakma konzisztens és átfogó mérési módszertanát és szabványait az ún. International Property Measurement Standards (IPMS) tartalmazza, amelyet a meghatározó szervezetek a világ minden részén elfogadnak, és a jövőben egységesen alkalmaznak majd. A mérési szabványok mind a lakóingatlanok, mind a kereskedelmi ingatlanok számára útmutatót jelentenek, de első körben az irodaházakra vonatkozóan dolgozták ki a dokumentumot.

Az IPMS megalkotására mintegy 56 szakmai és nonprofit szervezet kapott felkérést, többek között a RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) is. A munkát koordináló bizottság a tervezet finomhangolása során világszerte szeptember 15-éig  várta a javaslatokat, most azokat beépítik a tervezetbe, hogy november 17-ig nyilvánosságra hozzák a végső változatot. A RICS is – amint az új szabványok életbe lépnek – átveszi annak terminológiáját minden olyan országban, ahol rendelkezik helyi szervezettel.

Magyarországon az októberi RICS rendezvényen (IPMS Partner Welcome reception) – ahol a szervezet új partnerei vettek részt – többek között elhangzott, hogy az ingatlanügynökségek, akik a RICS tagjai, valamint az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) is támogatta az új egységes sztenderdek kidolgozását, így a hazai ingatlanpiac jelentős szereplői között konszenzus alakult ki az IPMS elfogadásában és alkalmazásában.

Jelenleg egyébként jelentős régiós eltérések mutatkoznak a módszerekben, így például csak Közép-Európában jellemző a közös területi szorzó alkalmazása az irodaházakban. A sikeres egységesítés érdekében, amint az IPMS elfogadásra kerül, a RICS összeállít egy regionális útmutatót, amely speciálisan Közép-Európára vonatkozva fogalmaz meg ajánlásokat, illetve bemutatja a változásokat és az újdonságokat is.

SOCIAL BOX